20 държави поръчали над 1 милиард дози от руската ваксина

Тя ще носи името "Спутник В"
11 авг 2020 17:45, Нели Христова
329
20 държави поръчали над 1 милиард дози от руската ваксина
Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу коронавируса, разработена в Русия, е наречена "Спутник В" на едноименния съветския спътник - първият космически апарат, изстрелян в орбита, а В е съкратено от ваксина, съобщи председателят на руския фонд за преки инвестиции, участвал в създаването й, цитиран от Франс прес.

Над 1 милиард дози са били поръчани предварително от 20 чужди държави, заяви Кирил Дмитриев и уточни, че третата фаза от изпитанията започва утре.

Още по темата
От Фонда казаха още, че началото на промишленото производство е предвидено за септември.

Дмитриев обяви това, след като руският президент Владимир Путин съобщи, че ваксината е одобрена след по-малко от два месеца на изпитания върху хора.

Ръководителят на фонда каза, че заедно с чуждестранните партньори са готови да осигурят производството на над 500 милиона дози ваксина годишно в 5 държави и планират да увеличат допълнително производствената мощност, предаде ТАСС. В производството на "Спутник В" са инвестирани 4 милиарда рубли.

По време на онлайн конференция Дмитриев съобщи, че фондът се е договорил с ОАЕ, Саудитска Арабия и други държави за провеждане на третата фаза от изпитания на ваксината.

Според Дмитриев, към днешна дата най-голям интерес към ваксината проявяват държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия и с тях вече са финализирани редица договори за закупуването й.

Фондът обяви в съобщение до медиите, че вече има информационен сайт за "Спутник В".

Днес ваксината е получила регистрационно свидетелство от руското министерство на здравеопазването и може да се използва за ваксиниране на населението на Руската федерация, уточни ТАСС.

Скоростта, с която Русия върви към това да направи ваксината обществено достояние, накара някои чуждестранни учени да задават въпроса дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността, отбелязва Ройтерс.

Дмитриев обаче каза, че "политизираният" подход към руската ваксина на редица западни държави поставя под заплаха живота на техните граждани, предаде ТАСС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
4
 
6
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
И пак могъща Русия ще спаси света !!!! СЛАВА РОССИИ!!!!!
167
7
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Дърт русофилРусофилите не сте българи, тъй че какво таите към "братския руски народ", не засяга българите. И това ти го казвам аз, а не човека, който поства с ника Чебурашка.
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Антон Иновацията на тая ваксина е че се атакуват едновременно няколко белтъка, докато на практика всички останали използващи векторен подход са се вторачили в S белтъка, който отговаря за рогата с които коронавируса се захваща към клетките. Доколко ще е ефективно, може да се съди само след масовото му приложение и то при сравнение с други ваксини.
165
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 199/203СА е купила ваксина от ВСИЧКИ, които са казали, че разработват (или по точно, не ваксината, а правото да си закупи, когато такава има произведена) и причината е точно, че имат повече пари отколкото акъл.
164
0
 
2
 
! Отговори
Ласмаги Джасмаги преди 3 години
Кои имат ваксина тия които са го разработили
163
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О да Саудитска Арабия ще е полето за тестване върху жинуря и гомосексуалистов щото там много ги обичат .ахаха
162
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От бързането на съветските учени разбрах че са прескочили стадия с изпробване върху лабораторни мишки и зз целта са използвали живи руснаци.
161
1
 
2
 
! Отговори
До 199 преди 3 години
И Саудитска Арабия е купила от ваксината. Това ще да е като нямат петрол и са по-гладни от Бангладеш.
160
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината не лекува бе гуфри.Тя се дава превантивно за да се изкара след време заболяване по-леко и за по-кратко време.
159
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Антон Инситутът държи патент за аденовируси за вектор, това и разработва. Не може да се разработват ваксини на база на патенти на немци, киайци или американци. А какво ли не, вече е патентовано.
158
3
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
От тая новина разбрах,че американските и европейските учени само се перчат,ама нищо не откриха. При всички случаи руската ваксина е някакъв пробив. Може да не излекува всички,защото е трябвало да се правят още тестове,но голяма част от болните,които не са в краен стадий,може да се излекуват.
157
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са я купили.Сиера Леоне.Свазиленд.Конго Нигер Мали Заир Камбоджа Хондурас и други колоси.
156
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си луд русофил за да ползваш тази ваксина.
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои имат ваксина тия които са го разработили.
154
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бонобо -продължениеХич не е интересно. Руснаците ни презират, защото в България има русофили, които са готови да продават българите за без пари, и мислят за нас като за трета категория хора заради въпросните. Съответно са ни мачкали по тоя начин, но чрез марионетките си в България.
153
1
 
2
 
! Отговори
Антон преди 3 години
До Анонимен 191Точно това и аз писах по-долу, основния проблем е не толкова безопасността а ефикасността на руската ваксина. Лъжливото чувство за сигурност.
152
2
 
9
 
! Отговори
От един българин преди 3 години
Чебурашке, много си нахална. От толкова омраза към Русия, ако зависеше от теб Украйна не би взела от тая ваксина не само сега ,но и за в бъдеще. Знаеш ли колко време отнема патентоването на ваксина ? Ще ти кажа около 1 година и половина. Заразените ( за които има информация са над 15 млн) Ако се проточи до нова година например ще са още 15 млн. Ако не беше толкова опасен вирусът, защо мислиш,че нямаше да се изчака? И ще ти повторя БЪЛГАРИН съм, НЕ руснак. Няма време да се чака година!
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиСамо дето това казва нещо за това как се "сертифицира" в Китай. Дават "сертификатите" на кило, и който изгори изгори. ЗАТОВА Запада тества всичко.
150
5
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Искам ПутяДа си инжектира ваксината първо и тогава аз. Ама аз да му я инжектирам.
149
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците момента разработват поне три ваксини. Отдавна разработваната от НИИ Гамалеи е векторна ваксина на база малки ДНК парчета на аденовируси с която да се провокира слаб имунен отговор едновременно към S, E и M белтъците на коронавируса (по същество на всякакви коронавируси), за да не се получи цитоксинова буря. Павел Волчков от МФТИ твърди, че малък процент ще получат реален имунен отговор, но може би да е по-добре от нищо.