Учени: Необратимо се топи ледената покривка на Гренландия

Това може да повиши покачване на морското ниво до 12 см
18 авг 2020 08:54, Петя Славова
31
Учени: Необратимо се топи ледената покривка на Гренландия
Снимка: БГНЕС

Ледената покривка на Гренландия се топи необратимо. Това са изводите от изследване на университета в Охайо.  Учените се опасяват, че ледът ще сe свива, дори затоплянето на климата да бъде спряно още днес, предава Нова тв.

Още по темата


Анализите показват, че в края на миналия век век ледената покривка е намалявала годишно с около 450 гигатона. От началото на 21-и век загубите достигат до 500 гигатона.

Според друго изследване на университета Линкълн във Великобритания, топенето на ледовете в Гренландия може да причини покачване на морското ниво с 10 до 12 см до 2100-а година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
16
 
! Отговори
Паляка преди 3 години
.....покачване на морското ниво с 10 до 12 см....?!? Че то няма и един ***, какво сте се разтревожили?
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще стане пак зелен остров, драма няма трябват пари за глобалното затопляне/ застудяване. Вече климатични промени, понеже самите учени не знаят затопляне ли се, изстудяваме ли се. Вместо същите да се занимават със замърсяването причинено от човека, като микропластмасите например
6
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 2,А преди 50 години къде бяха най-мръсните реки?!
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Монетата има и втора страна. Руският Северен Морски Път (СМП) процъфтява. Тази година навигацията по него започна през май. Скоро Русия ще построи ледоразбивачите от типа "Лидер" и навигацията по СМП ще бъде цялогодишна. Създава се нова, морска, безопасна, широка и скоростна магистрала между Източна Азия и Европа.
4
0
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Гренландия ще стане...курорт,нещо като наши Слънчев Бряг.От сега нашенските политици...паралии да закупуват терени...първа линия,за да изпреварят...събитията.Може да се...преместят и там от сега,щото...дистанционо работа не се върши.(платено...съобщение)
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Силно се разтревожих ! Няма да спя тая нощ
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неприятни новини. Сами си съсипахме планетата. Страните от третия свят- Индия, Пакистан, Иран, Китай- и подобни мизерии съсипват климата. Престъпно мръсно производство, престъпно мръсно отопление, престъпно замърсяващи автомобили... В това число всяка бедна страна замърсява и то много. Единственият начин е бедните да бъдат ограничени да използват замърсяващи автомобили и отопление, като им се даде субсидия/кредит. Това е. Покрай корона кризата се видя как в Азия въздухът стана чист.
1
6
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Аре, всички ниски земи, източник на лоши гени и всичко най-гнусно, да потъват.