Афганистан без достъп до резервите на МВФ

Това се дължи на "липсата на яснота в международната общност"
19 авг 2021 16:52,
30
Афганистан без достъп до резервите на МВФ
Снимка: БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че Афганистан вече няма да има достъп до ресурсите на заемодателя. Този ход идва след като талибаните превзеха страната миналия уикенд, съобщава BBC.

Говорител на МВФ заяви, че това се дължи на "липсата на яснота в международната общност" относно признаването на правителство в Афганистан. Над 370 милиона долара от МВФ трябваше да пристигнат на 23 август. Тези средства бяха част от глобалния отговор на МВФ за подкрепа за икономическата криза.

Блокиран е и достъпът до резервите на МВФ в активи за специални права на тираж (СПТ), които могат да бъдат превърнати в пари, подкрепяни от правителството. СПТ са разменната единица на МВФ, базирана на стерлинги, долари, евро, йени и юани.

Още по темата
„Както винаги МВФ се ръководи от възгледите на международната общност", добави говорителят.

Това се случва, след като служител от администрацията на Байдън каза пред BBC, че всички активи на централната банка, които афганистанското правителство има в САЩ, няма да бъдат предоставени на талибаните. В писмо до министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън членовете на Конгреса призоваха за уверения, че талибаните няма да получат помощ, подкрепена от САЩ.

„Потенциалът на разпределението на специалните права на тираж да осигури почти половин милиард долара безусловна ликвидност на режим, който в миналото е подкрепял терористичните действия срещу САЩ, е изключително обезпокоителен“, написаха 17-те подписали.

Повече подробности по темата четете в Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
. преди 2 години
О, забравих:На Ха ха обикновено му отговарям по следния начин:Е.. би. си майката.
27
1
 
1
 
! Отговори
? преди 2 години
На руски ли трябва да напиша в търсачката "Китай ще изпревари и т. н.? :))))Ами, аз вероятно ще съм жив през 2026.Поживем,увидим.:)))))Пак ще ти го напиша, щото явно не стопляш:КОЙТО КОПАЕ ГРОБ ДРУГИМУ, САМ ПАДА В НЕГО.
26
2
 
1
 
! Отговори
. преди 2 години
А ти къде видя, че ги няма? Да не би да си там? Имаше статия тук, в днес. Американските войски се изтеглят, руските засега остават. Но нищо чудно вече официално да лъжат, че руски войски там няма. Защото ГЪЗЪ им наистина лъсва.Колкото до гробокопача на американския капитализъм, пак ще му го повторя, без да влизам в тъпоумна полемика:КОЙТО КОПАЕ ГРОБ ДРУГИМУ, САМ ПАДА В НЕГО.
25
2
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
До :)Къде видя руски войски в Афганистан?Да не би да караш с информация от 80-те?Не са изтеглили посолството,ако случайно не си разбрал.
24
2
 
1
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До :)Само напиши:"Китай ще изпревари САЩ икономически до..." и ще излезнат десетки статии цитиращи видни икономисти,осведомителни агенции като Ройтерс и прочее.За руски и дума не става:).Впрочем,някои дори дават 2026 година за преломна,но аз се придържам към умерения сценарий.И между другото-мразя жълтурите и не желая да ни награчат,ама американците са виновни това да стане!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най смешното е как някои които ще живеят още 30 години правят прогнози на базата на така им се иска.Америка до 100 години може и да я няма спокойно самата тя е на 150 години стига сте рипали багери камиони и самолети и Турция дори прави
22
3
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
То и руснаците се готвеха да превземат ЕС отвътре, ама май си счупих зъбите още в бедна България. :))))Пак ще го напиша, като за бавно развиващ се: Който копае гроб другиму, сам пада в него.
21
3
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Ха ха:Но няма сведения и г-н Путин да изтегля войските си от там. :)
20
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До :)Китайците завладяват САЩ и отвътре,ако случайно не си забелязал.Имаше някакъв доклад на американските служби,че живеещите в САЩ китайци НЕ са лоялни към американските власти.
19
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 години
Кои са тия американски икономисти? :) Цитирай. :)ТОЙ и СССР ги беше изпреварил по всичко. :) НАЙ-ВЕЧЕ по човеколюбие и защита на човешките права. :))))) А, да и по миролюбиво ст и защита на световния мир. :))))) Пак ще ти го напиша - Гладна кокошка просо сънува. И който копае гроб другиму, сам пада в него.
18
3
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Талибаните могат да бъдат притиснати финансово само по един начин-като им бъде блокиран по някакъв начин износът на хероин.МВФ за тях нищо не значи.Няма данни обаче главният дилър на хероин-ЦРУ да е е отказал от услугите им.
17
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 години
Затова в САЩ няма китайци, а към Китай върви една огромна тълпа гладни американски фермери. :))))) Ама ти ще ме умориш от смях. :)))))
16
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До :)А бе аланлоолу,Русия няма НИКАКВО отношение към упадъкът на САЩ!Сами си го причиниха,поради недалновидност и залитане по соросоидната идеология.Китай ги изпревари по промишлено производство още преди 4 години,а до 10 ще ги изпревари по всичко(според американски икономисти),дори и по военни разходи.Което ясно какво значи.
15
3
 
1
 
! Отговори
Кромид преди 2 години
Най- хубавото е, че в Афганистан няма да има нито Кромид, нито мерки, нито инжекции, тъй като тези работи ги има само в държавите вземали и взимащи заеми от тях. Това означава, че няма да си блокират икономиката с безмислени мерки и туку виж след 2- 3 години изпреварили "суперската" БГ икономика.
14
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До АнонименВ САЩ притокът на бели хора драстично намаля,докато тоя на латино и всякакъв друг лош материал главоломно се увеличи.Ясно какви ще са последствията.Който не вярва-нека види диаграмите в Ю-туб,показват измененията през годините.Впрочем и аз не вярвах че е толкова зле...
13
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 години
Мога да продължа с още един цитат: Който копае гроб другиму, сам пада в него. :) Аз съм дотук. Ако не вденеш и цитата от Библията, наистина си загубен:))))
12
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 2 години
До Факт:Гладна кокошка просо сънува. :)))) Г-н Путин така ли те излъга? :) Че САЩ ще се разпадат до 10 години? :) Той и ЕС погребва от 15-20 години. :)
11
2
 
2
 
! Отговори
факт преди 2 години
Няма значение кво произвеждаш щом харчиш повече бюджета ти е на минус.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от много време знам, че към САЩ има огромен поток от икономически мигранти, а към Ръша бягат само хора от екс-републиките и пак не са доволни, от там тръгват за ЕС.
9
4
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До До по-долу:САЩ произвеждат само 2/3 от това,което харчат.Останалото е печатане на пари без покритие.Американската армия има грижата другите да ги приемат.В момента когато военното превъзходство бъде загубено-свършва и икономическото.Максимум 10 години.