Афганистан без достъп до резервите на МВФ

Това се дължи на "липсата на яснота в международната общност"
19 авг 2021 16:52,
30
Афганистан без достъп до резервите на МВФ
Снимка: БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че Афганистан вече няма да има достъп до ресурсите на заемодателя. Този ход идва след като талибаните превзеха страната миналия уикенд, съобщава BBC.

Говорител на МВФ заяви, че това се дължи на "липсата на яснота в международната общност" относно признаването на правителство в Афганистан. Над 370 милиона долара от МВФ трябваше да пристигнат на 23 август. Тези средства бяха част от глобалния отговор на МВФ за подкрепа за икономическата криза.

Блокиран е и достъпът до резервите на МВФ в активи за специални права на тираж (СПТ), които могат да бъдат превърнати в пари, подкрепяни от правителството. СПТ са разменната единица на МВФ, базирана на стерлинги, долари, евро, йени и юани.

Още по темата
„Както винаги МВФ се ръководи от възгледите на международната общност", добави говорителят.

Това се случва, след като служител от администрацията на Байдън каза пред BBC, че всички активи на централната банка, които афганистанското правителство има в САЩ, няма да бъдат предоставени на талибаните. В писмо до министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън членовете на Конгреса призоваха за уверения, че талибаните няма да получат помощ, подкрепена от САЩ.

„Потенциалът на разпределението на специалните права на тираж да осигури почти половин милиард долара безусловна ликвидност на режим, който в миналото е подкрепял терористичните действия срещу САЩ, е изключително обезпокоителен“, написаха 17-те подписали.

Повече подробности по темата четете в Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
До пасольството: преди 2 години
О, забравих бялата и черната техника! :) В България не се среща често, но е супер! 20 години имах американски хладилник и хич не ми се хвърляше, но му остаря дизайнът. :)
7
2
 
4
 
! Отговори
До по-долу: преди 2 години
Не знам колко произвеждат и колко харчат, не съм икономист. Но знам, че произвеждат коли, компютри, мобилни телефони и самолети, които са върхът в световното производство, а Раша една гречка не може да изнесе, нито имат мобилен телефон, нито колите им някой ги купува. Една военна техника дрънкат, ама и тя не се знае на кой хал е.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко да произвеждат като така или иначе харчат повече тоест са на минус.
5
3
 
3
 
! Отговори
До по-долу: преди 2 години
Американският бюджет се пълни предимно от данъците на американските граждани. А това е една страна с доста добра производителност на труда, за разлика от Раша. И се произвеждат стоки с висока принадена стойност, а не се продават само суровини.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който плаща музиката, той я поръчва.А Русия защо остава в Афганистан? За, да брани независимостта му, така ли? :)
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки американски престой е с цел кражба иначе как се пълни американският бюджет който е каца без дъно.Може ли гражданина Х да прави кафе в Сащ за 26 доларес на час а гражданинът У да прави кафе в БГ за 1 доларес на час като и двамата извършват един и същи труд
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурен съм, че един от първите приоритети на талибаните е да се погребат в дългове, сигурно са съкрушени от заявлението...
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно всичко било с цел кражба на - афганистанските активи сега разбрах защо се отеглят сащ от афганистан