Десетки убити, над 1000 ранени при протестите в Казахстан

Външно влияние или недоволство от авторитарната власт?
6 яну 2022 10:55, Елка Василева
147
Десетки убити, над 1000 ранени при протестите в Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Казахстанската полиция съобщи за десетки елиминирани протестиращи в бившата столица Алмати, след като тази нощ президентът Касим Жомарт-Токаев поиска военна помощ от съюзниците си от Организацията на Договора за колективна сигурност.

Още по темата

Над хиляда души са ранени при демонстрациите в Казахстан през последните няколко дни, предаде Франс прес, като се позова на данни на казахстанското здравно министерство.

Близо 400 от ранените са хоспитализирани. В интензивно отделение са 62 души.

Тази сутрин се стигна до нови сблъсъци между силите за сигурност и събралите се на площада на републиката в Алмати демонстранти.

Протестите в Казахстан, първоначално провокирани от повишените цени на пропан-бутана, навлизат в своя пети ден.

Руски медии съобщиха за интензивна престрелка на площада, където въоръжени лица е имало и сред протестиращите. По-късно казахстанските власти съобщиха за десетки елиминирани провокатори, които по-рано през нощта нападнали сграда на полицията.

Президентската резиденция в столицата Нур Султан остава отцепена от специалните части, националната банка спря работата на финансовите институции и обмяната на валута, полетите към Москва са отменени, а авиокомпаниите „Флай Дубай“ и „Еър Арабия“ спряха полетите си до Казахстан. Интернетът в страната е спрян почти навсякъде.

Докато Токаев и съюзниците му отдават продължаващите протести на външно влияние, противостоящи анализатори смятат, че те са провокирани от нагнетено недоволство срещу авторитарната власт на бившия президент Нурсултан Назарбаев и наследника му.

Междувременно Русия вече изпрати въздушни десантчици като част от миротворческия контингент на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) в Казахстан, заяви ОДКС, предаде Ройтерс, като се позова на информационната агенция Интерфакс.

"Миротворчески контингент на Организацията на договора за колективна сигурност бе изпратен в Казахстан за ограничен срок с цел да стабилизира и нормализира ситуацията", заяви ОДКС в съобщение, споделено в Телеграм от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде Франс прес.

В миротворческия контингент ще вземат участие войници от още четири бивши съветски републики.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби. Нито атомна, нито водородна бомба може да направи една мега държава. Тя дори и един велосипед не може да направи като хората. Но мега глад и мега терор може да направи. И мега концлагер също може да направи - архипелагът ГУЛАГ го доказа. А накрая и мега разпадане може да направи - разпадането на СССР също го доказа.
91
0
 
3
 
! Отговори
dogan преди 2 години
Как се справят соросистите в открит бой с ВДВ? Какво ще говори евгени дайнов, като дойдат отново нашите Освободители? Дали са са подготвили харлан и прокопи?!?
90
0
 
6
 
! Отговори
Ю. Тимошенко преди 2 години
Убийствата на Майдана бяха организирани от министър на Порошенко в сътрудтичество с ЦРУ.
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Беларус ЕС заповяда на платените от него диверсионни групи "да стигнат докрай". Факт.
88
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Ако са платени от запада диверсионни групи - чудесно, че са изчезнали и дано никога не бъдат видени отново!В противен случай - жалко за хорицата!
87
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Боби е неизлечимо болен от болшевишки вируси. Нападнали са мозъка му. Простете му за разсъжденията.
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Преписано: "Година от щурма на Капитолия: Над 725 души са с обвинения" - та давайте вежливи човечета! И при еталонните демокрации се действа твърдо!"__________________________________ И руските вежливи човечета да нападнат руската дума, казвате? Като американците? Щото засега щурмуват чужди държави - Украйна, Казахстан..., а не своя си парламент/Конгрес т.е. Дума-та
85
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските спец части - чисти завършени убийци.
84
4
 
0
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Боби = Гаварит Масква! Това като при Лукашенко - и там западни провокатори. Тегава работа. А въздушния десант е известен с "мироопазването" си! Хуманно. Направо си смешен Тавариш.
83
7
 
4
 
! Отговори
анонимен 7 преди 2 години
Путин си копае гроба. Ще стане по-страшно за армията му от Афганистан. Ще се надигне целият ислямски свят от над 2 милиарда души срещу Русия. Да му мислят тогава.
82
7
 
3
 
! Отговори
Да преди 2 години
Браво на този народ. Поклон и уважение, така се прави.
81
2
 
5
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Чакам с нетърпение Дойче веле да обясни правилно ситуацията -че протестиращите съвсем цивилизовано и демократично използват автоматично оръжие срещу полицията!А тези които са отрязали главата на полицая вероятно са го направили от безизходица -не са имали друго оръжие освен ножове!?И ако са взели две болници като жив щит ,това е направено в пълно съответствие с инструкциите за правата на човека,това са болни хора все пак,имат право да бъдат жертвани за прогресивни каузи!?...
80
8
 
7
 
! Отговори
А. Найденов, Варна преди 2 години
Нещо многоходовката на Путин удари на камък. Докато гледаше на Запад облизвайки се за ново парче от Украйна нещо го цапна откъм Юг.
79
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сценарият е познат: платени и въоръжени от ЦРУ престъпници започват да стрелят и по полицията, и по гражданите. Сценарият е на Виктория Нюланд. В Украйна операцията струваше 5 милиарда долара.
78
9
 
2
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Капитолия беше американци срещу американци! Тук говорим за външна намеса, извика ли ги да го бият и убиват! Браво на "братята)!
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадиров ще ги намести.
76
2
 
2
 
! Отговори
Док преди 2 години
Айде разни писачи да спрете да ни сравзявате с тия степни дивацци!! И сега като скочиха и пометоха всичко, какво постигнаха?
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Раздаваха ли понички на площада?
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казахстан е 18тия най-голям производител на петрол и междувременно населението няма пари за бензин и всички карат коли на газ. Затова при рязкото увеличение на цената на газта се случи този бунт. Понеже властта там от 30г управлява и си повярваха, че могат да правят каквото си искат!
73
7
 
7
 
! Отговори
Me преди 2 години
Противно на повечето мнения, смятам че Американците нямат пръст в тези събития. Това, няма как да го организираш в такъв мащаб. Това е дълго поттискано недоволство, което сега избухва. А явно хората там са скатали по някой калашник за всеки случай. Жалко, че нямат шанс да постигнат нещо. Сега руснаците ще ги "омиротворят" или окупират и няма мърдане вече.