СЗО актуализира понятия свързани с пола

Ще се въведат нови рамки и инструменти в областта на пола
13 юли 2022 19:19, Петя Славова
120
СЗО актуализира понятия свързани с пола
Снимка: БГНЕС

СЗО ще преразгледа и актуализира наръчника си за здравни мениджъри, като използва новите открития на науката за пола и сексуалността. Наръчникът "Интегриране на принципа на равнопоставеност на половете за здравни мениджъри: практически подход" разглежда как нормите, ролите и отношенията между половете влияят върху поведението и резултатите, свързани със здравето, както и върху здравния сектор.

Същевременно в него се признава, че неравенството между половете е междусекторен определящ фактор на здравето, който действа заедно с други форми на дискриминация, основани на възраст, социално-икономически статус, етническа принадлежност или място на произход и сексуална ориентация. Ръководството осигурява основа за справяне с други форми на дискриминация, свързани със здравето.

Първото издание на наръчника е от 2011 г. и СЗО сега го актуализира в светлината на новите научни доказателства и концептуалния напредък по въпросите на пола, здравето и развитието

Процесът на преглед и актуализация ще се основава на обширната работа, която вече е включена в наръчника. Той ще се съсредоточи върху:

1. Актуализиране на ключовите понятия, свързани с пола;

2. Подчертаване и разширяване на концепцията за пресичане, която разглежда как динамиката на властта на пола взаимодейства с други йерархии на привилегии или неравностойно положение, което води до неравенство и различни здравни резултати за различните хора. Пресичащите се фактори включват пол, етническа принадлежност, раса, възраст, класа, социално-икономически статус, религия, език, географско местоположение, статут на инвалидност, миграционен статус, полова идентичност и изразяване, сексуална ориентация и политическо положение.

3. Отвъд бинарните подходи към пола и здравето, за да се признае половото и сексуалното многообразие, или концепциите, че половата идентичност съществува в един континуум и че полът не се ограничава до мъж или жена.

4. Въвеждане на нови рамки и инструменти в областта на пола, равенството и правата на човека с цел по-нататъшно подпомагане на изграждането на капацитет около тези концепции и интегрирането на техните подходи в работата на СЗО.

Прегледът и актуализацията на наръчника се извършват в партньорство с Международния институт за глобално здраве към Университета на ООН. През лятото и есента на 2022 г. хората ще имат възможност да дадат своя принос и обратна връзка от прегледите на актуализациите и да участват в семинар за валидиране и/или в пилотните проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: СЗОпол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът е в криза,те оправиха всичко с джендърите се занимават
28
1
 
7
 
! Отговори
леле леле преди 1 година
ужас , с кви неща се занимават уж умните !
27
1
 
7
 
! Отговори
Нова идеология преди 1 година
"Ангажирана" наука, каквато беше присъща и на издъхналия социализъм. По същите тоталитарно-скудоумни признаци към същата участ се е запътила и уж либералната западна цивилизация. Едно неприятно напомняне от популярен канадски автор: "Можете да си затваряте очите за действителността, но няма как да си затворите очите за последствията от това решение." Рано или късно всяка култура си плаща, когато реши да живее с извратени фантазии вместо факти.
26
2
 
4
 
! Отговори
До жена преди 1 година
Затлъстелите лесбийки феминистки защо прибягвате до инвитро? Защо масово сте стари моми, като сте толкова ценни партии? Защо чакате на НПО-та, квоти, субсидии, конвенции, специални закони!
25
6
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Току-що ти отговорих. Ако има Y хромозома се смята, че човекът е ПО-СКОРО от мъжки пол. ПО-СКОРО, а не ОТ МЪЖКИ ПОЛ. За повече информация си запиши консултация със специалист генетик от БАН. ХА ХА ХА. Умник с претенции, интересно от какъв пол си, направи си генетичен профил като отидеш в БАН. :)))) Може да си "супер жена" с три X хромозоми и да не го знаеш. :))))
24
3
 
2
 
! Отговори
Яна преди 1 година
Лично мен ме радва,че запазих гена в семейството. Малкият ми е от вуйчо ,а по големият от свекъра.
23
5
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Броят на минусите и плюсовете под мнението ми показва защо толкова много българи и българки си отидоха от Ковид. Какво да се прави - естествен отбор.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да има, поколение не правят ако не могат. Природата се самопречиства. А не да ми ги оснасят на пиедестал и да имат повече права от мен, нормалния в тази област.
21
12
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Дори на генетично ниво има отклонения от твърдението "има само два пола". Има и други конфигурации освен 44XX и 44XY. Вярно е, че се смятат за болестни, но такива хора има, живи са и съществуват. Да не говорим колко сложно е определянето на пола на психично ниво и колко отклонения има, които все още чакат научно обяснение. Така че, поздравления за СЗО и иновативното им мислене!
20
0
 
1
 
! Отговори
истината преди 1 година
хора спрете това затлъстяване не е от хубав живот това е стрес и лоша храна отнася се както за жените така и за мъжете
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сбърка се тоя свят, да изчезва, че да идва другия. хората по-скоро да изчезват.
18
2
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Българската жена е убиец на нацията. Само се разходете и вижте ,колко нашенки са с афроафриканци и бутат количка с maimunche.Другите се повредиха от дрога и алкохол- какви деца от тях. Сзо са за Бухенвалд.
17
2
 
4
 
! Отговори
перспектива за бъдещ преди 1 година
искат да объркат мъжете и да бъдат унищожени след което ще бъдат създадени фабрики за бебета с които ще спасяват света и ще могат да си създават хора каквито искат те.
16
1
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Чужденците се женятза скромни, традиционни момичета, а не за дъpти, ялoви, зaтлъстeли феминистки като теб, защото в чужбина си имат предостатъчно.
15
1
 
6
 
! Отговори
антилибералист преди 1 година
За това все повече държави излизат от Тиранията, диктата и политиките на псевдо организации като СЗО - до сега освен да раздухва теми като ковид-19 нищо не е направила. Вече 3 години сме в Пандемия - а аз от нас мога да ръководя този процес - ще съобщавам само цифри и статистики! Куха организация създадена за административен и икономически произвол - трябва САЩ да си продава пилетата и в Китай и Европа веднага птичи грип! Реално, никаква помощ за обикновенният човек!
14
3
 
12
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
То щото пък затлъстелите българки са много чистоплътни.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога тези психопати няма да ликвидират хората, а нормалните хора ще ликвидират тях с помощта на БОГ! Огън, жупел и сяра ще се лее в Содом и Гомор пак, безсилни са дяволските изчадия и проклети.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй на снимката от цирка ли е или от новите според СЗО същества?
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като се въведат тези неща , следващото ще е да започнат да се идентифицират като извънземни , птици , русалки, призраци, таласъми и тн. Ама все пак това е целта, да има тотална обърквация и тотален хаос. Но да се самоалъгват колкото искат, никой не е по-голям от реалността и истината. Колкото и да не ти харесва и да се опитваш да избягаш от нея и да й обърнеш гръб , тя рано или късно те намира и ти припомня как стоят истинските нещата !
10
3
 
5
 
! Отговори
До жена преди 1 година
На феминистките много правилно са ви правили лоботомия само до преди сто-двеста години.