Русия и Украйна подписаха с ООН и Турция за износа на зърно

Споразумението е ключово за световните пазари
22 юли 2022 18:24, Александър Попов
20
Русия и Украйна подписаха с ООН и Турция за износа на зърно
Снимка: БГНЕС

Русия и Украйна подписаха днес в Истанбул две отделни споразумения с Турция и ООН за износа на зърно и селскостопански продукти през Черно море, предаде Франс прес.

Сключването на споразуменията проправя пътя за износа на милиони тонове от така необходимото на международните пазари украинско зърно, както и на руски зърнени култури и торове. То слага край на причинената от войната безизходица, застрашила продоволствената сигурност в глобален мащаб, изтъква Асошиейтед прес.

Киев отказа да подпише пряко споразумение с Москва.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков подписаха идентични договори с генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш и турския министър на отбраната Хулуси Акар.

На церемонията присъства турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Днес в Черно море грейна светлината на един фар. Фар на надеждата, на възможностите, фар на облекчение по света, който се нуждае от неговата светлина повече от всякога", заяви Гутериш.

"Вие преодоляхте препятствията и загърбихте разногласията, за да проправите път за инициатива, която ще служи на интересите на всички", обърна се генералният секретар на ООН към представителите на Русия и Украйна./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: УкрайнаРусиязърно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
вие не разбрахте ли до сега че подписа и думата на руснак не струват и 1 стотинка
13
1
 
7
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Амииии, как ще стане не казвате? Украинците трябва да разминират водите край Одеса. - Е, как така украинците ще разминират? Нали руснаците са минирали за да спрат настъплението на огромния украински флот?, ще питате вие. Ами явно не. Доста неща ще станат ясни и истината малко по малко ще излиза на яве. Кой крив кой прав.
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма победа за русия ! Жалко че бандеровците опожаряваха полетата с топлинните примамки на хеликоптерите унищожиха милиони тонове с хляба така не се прави бе фашуги
11
20
 
6
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Руснаците ще продават окраденото жито. Какво ще продават през следващата година?
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления е закачен на бело ще има бартери жито за бело.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сам по себе си договора ще остане лист хартия, ако укрите не си разминират пристанищата за да влезнат корабите.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото БЮРМ ще изпълни условията на България толкова и Укрия тези на Русия, разликата, е че в Русия не ги управляват продажници и чужди агенти.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия уж са във война, ама се подписват споразумения, а руснаците жалят максимално укропитеците(които не го заслужават). Егати войната през ден жена му на мумияята Бидон и други такива ходят в Киев да раздават курабийки и да се зъбят на Русия. :-)
6
5
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
А според вас аз нормално ли съм??? ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турчина няма да пуска руско зърно, ако Путин краде и не пуска украинско зърно.
4
4
 
11
 
! Отговори
Нека изнасят преди 1 година
800 милиона тона пшеница се произвеждат годишно в света, а Украйна произвежда 20 милиона тона, от които може да изнесе около 5 или 6 милиона т.е. около 2% от общото световно производства. Да се разправя, че от Украйна зависи изхранването на света е съвсем несериозно. ....................................................................................... Нека изнесат. Русия и Турция им гарантират коридор за корабите.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма гаранция, че укрите ще спазват споразумението. Те всъчност въобще спазвали ли са някога споразумения с Русия? Аз не се сещам.
2
20
 
10
 
! Отговори
Русия аут преди 1 година
Това е един вид капитулация за руския черноморски флот, който показа че е една скупщина от старо желязо и не е в състояние ефективно да гарантира морска блокада. Подводницата "Москва" с няколкото стотин загинали моряци на дъното го доказа категорично това
1
9
 
0
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Не ми крещете бе :)))