Нови боеве избухнаха между Армения и Азербайджан

САЩ призоваха за спиране на военните действия
13 сеп 2022 08:56, Елка Василева
37
Нови боеве избухнаха между Армения и Азербайджан
Снимка: архив, БГНЕС

Сраженията между Азербайджан и Армения в оспорвания регион Нагорни Карабах в Южен Кавказ снощи отново се разгоряха, предаде ДПА.

Според съобщения на руските новинарски агенции, които се позовават на арменското министерство на отбраната, азербайджанските войски са атакували арменски позиции на три места с артилерия и едрокалибрени оръжия.

Още по темата
Междувременно азербайджанското министерство на отбраната в Баку заяви, че боевете са били предизвикани от мащабен арменски опит за саботаж.

Двете страни са в конфликт от десетилетия заради Нагорни Карабах, който исторически е с преобладаващо арменско население, но юридически е бил част от Азербайджан по времето на Съветския съюз, отбелязва ДПА. След разпадането на СССР Нагорни Карабах обяви независимост от Баку под името Република Арцах с подкрепата на Ереван, което предизвика продължила три години война. Войната приключи през 1994 г. с победа на Армения и в продължение на четвърт век Нагорни Карабах на практика беше под арменски контрол, въпреки че статутът му никога не беше международно признат.

След десетилетия на безизходица Азербайджан внезапно си възвърна големи части от Нагорни Карабах във военна кампания през 2020 г., принуждавайки Армения да направи големи териториални отстъпки. Те включваха клауза, ограничаваща арменския достъп до региона до един безопасен коридор, наблюдаван от руски мироопазващи сили. Оттогава обаче прекратяването на огъня беше нарушавано няколко пъти и от двете страни.

Канцеларията на премиера на Армения Никол Пашинян каза, че той е обсъдил влошаването на обстановката на арменско-азербайджанската граница в телефонни разговори с президента на Русия Владимир Путин и с президента на Франция Еманюел Макрон.

САЩ призоваха за прекратяване на военните действия по границата между Армения и Азербайджан. Съединените щати са дълбоко обезпокоени от съобщенията за нападения по границата между Армения и Азербайджан и призовават за незабавно прекратяване на военните действия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

"Както отдавна дадохме ясно да се разбере, конфликтът не може да има военно решение", се казва в изявлението на Блинкън. "Настояваме за незабавно прекратяване на каквито и да било военни действия", пише още в изявлението.

Междувременно пресслужбата на арменското министерство на отбраната съобщи, че ситуацията на арменско-азербайджанската граница остава напрегната и там се водят позиционни сражения, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Али преди 1 година
Азарбейджан става основен доставчик на газ за ЕС и това се знаеше преди 2 год. затова арменците нападнаха град Тертер в Азарбейджан (от там минават всички газопроводи, петролопровод и жп линия) това са връзката на Баку с Средиземно море съответно с ЕС. Съответно, ЕС с Азарбейджан, Туркменистан, Казакстан... но плановете на Ереван приключиха с пълен провал....
28
3
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Анонимен 29 Какви санкции срещу Азербайджан? Според международното право Нагорни Карабах е азербайджанска територия.Арменците са окупатори.Това е поредният конфликт разпален с активно руско участие.Сега е моментът Азербайджан окончателно да разреши конфликта.Русия затъна в Украйна и не може да се занимава с Нагорни Карабах.
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкции срещу Азербайджан ще има ли? Кой е агресора тук? Май само срещу тези, на който ФАЩ им изнася се слагат санкции!
26
0
 
3
 
! Отговори
Газ преди 1 година
Лошо, както очакваме и разчитаме на азерски газ по тръбата, да не стане и той нежелан, а предстоящата зима по-студена от очакваното.... :-(
25
1
 
3
 
! Отговори
Енох преди 1 година
Няма мир под сянката на алахата.!.
24
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нападат християнска нация, но тук се кефите!
23
3
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Я кажи нещо за десетилетията американски войни в арабския и ислямския свят. Кажи за цветните революции в Латинска Америка, Африка, Източна Европа.
22
3
 
16
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
И кво стана сега? Руският газ не бил демократичен, ама както върви ще излезе, че и азерския също не е. И ко правим тогава? Ами тая зима май, май ще е на студено!
21
4
 
7
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Азерите изгониха руските ''миротворци''
20
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около Русия само войни. Слава богу че сме по далече от Русия.
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкаджиите сега ще реват цял месец как можело санкции срещу русия, а срещу Азербайджан или Армения - не.
18
8
 
10
 
! Отговори
Откак преди 1 година
Азербайджан станаха Доставчици на Добрия газ решиха да се възползват от новопридобитите си права на храненик на САЩ
17
2
 
16
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Първо, Армения се управлява от грантаджии русофоби. Второ, боевете са за азербайджанска територия, окупирана от Армения, защото там живеят арменци. Путин гарантира целостта на Армения, а не на окупираните територии.
16
3
 
15
 
! Отговори
Абе Петко преди 1 година
2020 азерите без още да знаят колко е слаба пРоzия, изпепелиха де що има тежка верижна техника и артилерия на арменците. Със същите тези турски Байрактари, след тях само руска скраб остана..
15
4
 
9
 
! Отговори
Изнервен преди 1 година
Деййба и съветската зараза деййба. Не могат без да се трепят.
14
0
 
11
 
! Отговори
:)) преди 1 година
И Макрон и Путин са предупредили Пашинян да си седи на г...за мирен и да си мълчи.... Вече всички го разбраха що за мошеник е .... и никой няма полза от нови воени действия ...
13
13
 
10
 
! Отговори
али преди 1 година
Браво на Азарбейджан, крайно време е да изтрият от лицето на земята това лъжливо племе, наречено Армения.... И да установят пълен контрол над земите си. И да върнат над 1 милион азарбейджанци, които бяха изселени принудително от арменските терористи през 90 те. Слава на ****Азарбейджан *****
12
4
 
8
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Азърите видяха колко са слаби руснаците в Украйна и решиха да се възползват понеже знаят че руските сили са насочени изцяло към Украйна и няма пак да пратят танкове както 2020 в подкрепа на Армения.
11
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Православна Русия гледаше отстрани как Азербайджан мачка православна Армения. Срам и позор за Русия.
10
5
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Има ли война в територии със съществуващи или потенциални газопроводи, Путин я прави. В 100% от случаите!