Увеличен е износът на втечнен газ от САЩ за Европа

Расте делът за европейския пазар в сравнение с предишния месец
4 окт 2022 08:30, Елка Василева
42
Увеличен е износът на втечнен газ от САЩ за Европа
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ са увеличили общия обем на изнасяния от тях втечнен природен газ за Европа въпреки дълготрайното излизане от строя на втория им по големина производител - Freeport LNG, което доведе до спад в общия износ, предаде Ройтерс.

Още по темата
87 танкера с втечнен газ са напуснали американските пристанища миналия месец с 6,3 милиона тона втечнен газ и близо 70 процента от товарите - 4,4 милиона тона са били за Европа. За сравнение - при почти идентични общи обеми на американския износ през август и юли, тогава делът за Европа е бил съответно 63 и 56 процента.

Ройтерс допълва информацията с данни за поскъпване на газа на спотовия пазар в Съединените щати през септември до 7,88 долара за 1 милион британски термални единици, което е 7 пъти по-малко от цената в Европа.

Freeport LNG, чийто терминал беше засегнат от пожар в началото на юни, ще бъде отворен частично през ноември и се очаква да достигне пълен капацитет чак през март догодина, отбелязва БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че презокеанските танкери са мега еко! Хич не оставят въглероден отпечатък и там кво още беше... Белите мечки да са спокойни!
16
3
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Да, точно САЩ няма газ пхахахаххаха. САЩ до скоро го горяха в атмосферата, че им пречеше да помпат петрол, ама има толкова много, че нямаше на кого да го продадат. На газа се гледаше като на отпаден продукт. Но ето, че джуджето ги направи и основен световен износител на нещо, което преди изхвърляха.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само фармацевтичните им компании в момента не кешират яко, въпроса е докога! Айде, къде е ковид вълната номер 637372882?
14
3
 
8
 
! Отговори
Ама пак руски преди 1 година
10 пъти по скъп и демократизиран ЕС та пи на умиране
13
3
 
17
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Е , те нали за това взривиха руските газопроводи през Балтийско море :))
12
12
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Цената е 7 пъти по-ниска от тази в Европа в момента. Нямам как Русия да продава газ на такива цени, пазара се намества от самосебе си. САЩ са мега победител от тази война и всячески ще гледат тя да продължи до краха на Русия. А най-смешното е, че руснаците сами си го направиха и очакваха за месец всичко да свърши. Но подцениха САЩ и надцениха себе си.
11
3
 
8
 
! Отговори
Американец преди 1 година
Тука имаме един много обширен пазар ама руснаците вече са го монополизирали с евтин газ през тръби. Няма как с кораби да сме конкурентни, тия *** европейци нямат и достатъчно терминали. Би било доста яко тотално да се скъсат политическите и търговските отношения между Европа и Русия и да почнем ние да им продаваме нашия газ. Ако има и енергийна криза, че да приемат нашата цена би било екстра. Колко хубаво би било, дано по някаква случайност стане.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нееее, не може да бъде! Ами нали това е целта на войната, бе ***!
9
2
 
17
 
! Отговори
Европо преди 1 година
Честита пълна военна и енергийна зависимост от господаря САЩ!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е сащ да печелят за сметка на презокеанските си колонии.
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продават оръжие, продават газ на Европа!САЩ така оцеляват икономически за сметка натъъпите си европейски васали, които затъват във война, заеми, бедност...нямат хляб и ток, но имат танкове, HIMARS..
6
4
 
15
 
! Отговори
Z преди 1 година
Сега ще потънат два газовоза като отговор за двата саботирани газопровода.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е така се прави демократичното нео колониазиране- с преврати, подкупи и атентати на газови тръби! Не като руснаците с директни войни..
4
4
 
21
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Нали затова американците провокираха тази война!
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и през предишните три световни войни - САЩ винаги ги подклаждат и винаги печалят яко, за да спасят загниващия си капитализъм.
2
3
 
11
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
И износа от Русия за хамериканците... той никога не е спирал... всичко е прах в очите, за да дойде такава криза, която ще смени фалшивият им вирОс...
1
3
 
17
 
! Отговори
СП 2?!? преди 1 година
За едни взривени тръби става дума, мирно и демократично някак си...