Русия: Украйна е екзекутирала над 10 невъоръжени военнопленници

Москва ще настоява за разследване
18 ное 2022 22:20, Александър Попов
308
Русия: Украйна е екзекутирала над 10 невъоръжени военнопленници
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е екзекутирала повече от 10 руски военнопленници и обвини Киев, че е извършил военни престъпления, които Западът игнорира, предаде Ройтерс.

Министерството се позовава на видео, разпространено в руски социални медии, което според него показва екзекуцията на руски военнопленници. Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента не е успяла да провери достоверността на кадрите, нито на твърденията на руското ведомство.

"Зверското убийство на руски военнопленници не е нито първото, нито единственото военно престъпление. Това е разпространена практика на украинските въоръжени сили, активно подкрепяна от киевския режим и очевидно игнорирана от западните му покровители“, се казва в изявление на министерството.

Видеото показва предали се руски войници, които лежат на земята в Макеевка в Донбас. След това се чува стрелба с автоматично оръжие и на кадрите се виждат около 12 мъртви тела. Не е ясно кога е заснето видеото, нито кой го е заснел, отбелязва Ройтерс.

"Публикуваните нови кадри с доказателства за масова кървава саморазправа на украински военни с невъоръжени руски военнопленници потвърждават жестоката същност на сегашния киевски режим начело със Зеленски, както и на тези, които го защитават и поддържат“, заявява руското министерство на отбраната.

Председателят на Съвета по правата на човека към Кремъл Валерий Фадеев съобщи в "Телеграм“, че ще изпрати видеото до редица международни организации. "Това е демонстративно, предизвикателно престъпление. То нарушава всички възможни конвенции, забраняващи жестокото отношение с военнопленниците, нормите на международното право и просто на морала. Ще настояваме за реакция на международната общност и разследване, и вече не съм толкова песимистично настроен по този въпрос", пише Фадеев.

Той допълва, че смята да изпрати информация за клането в Макеевка до две хиляди адресата, сред които Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа, "Амнести интернешънъл", Международния комитет на Червения кръст и други международни организации, политици, посланици, журналисти и правозащитници./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още по темата: Войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
9
 
7
 
! Отговори
РАШИСТА Е ВРЕДЕН преди 1 година
Куршум за ТЯХ!
151
11
 
7
 
! Отговори
РАЗСТРЕЛ ЗА преди 1 година
Руските убийци , мародери' изнасилвачи и агресори!ТАКА СЕ ПРАВИ С ВСЧКИ РАШИСТИ!
150
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не било война - няма Виенска конвенция, терористите се убиват на място!!!
149
7
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Влязъл в чужда държава с оръжие, да знае какво го чака!
148
7
 
3
 
! Отговори
Кремъл Лъже преди 1 година
Предлагам на всеки политик, който пропагандира война, да му сипват добавка в питието ! Какъв хубав живот ще настане на Земята ! Путин и мафията му в лудницата и в затвора ! Свобода за Русия ! Независимост за Украйна !
147
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна отдавна трябваше да спре да взима военнопленници. Всичко което е дошло откъм Руся е престъпник и - под ножа.
146
4
 
2
 
! Отговори
Э преди 1 година
Тия що са дирили там?
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, колко от военноплениците са въоръжени.
144
9
 
6
 
! Отговори
до 223 преди 1 година
За Русия войниците са ресурс а не ценност като човешки живот.
143
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киев бил извършил военни престъпления... пълна шизофрения.
142
3
 
3
 
! Отговори
баце преди 1 година
Това с приказките, че са уведомили запада за военни престъпления е просто формалност. 80-та бригада на УВС става цел номер 1, което означава, че тия трябва да бъдат обстрелвани и избивани нон стоп, както и неофициална заповед Чда не се взимат пленници от тия изродиЧ, ако случайно вземат пленници, тогава същите да загинат при "опит за бягство". Тая бригада я пиши заличена заради изцепките на няколксо човека. Толкова за неофицилните последствия. Сами са си го докарали укрите - трябва да се плаща
141
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тежко им и горко на убийците на руските невъоръжени войници. Започнало е им е изкуплението на укрите .
140
5
 
8
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
каквото си посял това ще жънеш...
139
10
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
да би мирно седяло не би чудо видяло...
138
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам , вдигнал ръцете - Те го питат ЧЕЙ КРИМ а той отговаря НАШ - и бам .
137
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tо е толкова бедно. Няма телевидор нито рядио. Не си купува вестници защото няма пари и не може да чете. Фашистите ги намират такива и им дават опорки и един телефон. На телефона има клавиатура. Преписва от опорките. И така техния телефон се превръща в мегафон. Защото бедните и неграмотните са много. За пари стават мегафони.
136
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си разбиеш държавата е много жалко но това стана с партизана. Лошото е че ние вървим по същия път. Къде ще стигнем не знам но знам че не сме един народ. Също като украинците. Разпръснати и ограбени , тука ще останат само уродливumе.
135
9
 
11
 
! Отговори
А ЩО.. ДА не... преди 1 година
РУСНАКА Е ПРИМИТИВ
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По поздрава ще ги познаете. Благодаря това е важно.
133
6
 
9
 
! Отговори
Смех преди 1 година
. ...Така се прави с престъпници и терористи!!!!