Русия: Украйна е екзекутирала над 10 невъоръжени военнопленници

Москва ще настоява за разследване
18 ное 2022 22:20, Александър Попов
308
Русия: Украйна е екзекутирала над 10 невъоръжени военнопленници
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е екзекутирала повече от 10 руски военнопленници и обвини Киев, че е извършил военни престъпления, които Западът игнорира, предаде Ройтерс.

Министерството се позовава на видео, разпространено в руски социални медии, което според него показва екзекуцията на руски военнопленници. Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента не е успяла да провери достоверността на кадрите, нито на твърденията на руското ведомство.

"Зверското убийство на руски военнопленници не е нито първото, нито единственото военно престъпление. Това е разпространена практика на украинските въоръжени сили, активно подкрепяна от киевския режим и очевидно игнорирана от западните му покровители“, се казва в изявление на министерството.

Видеото показва предали се руски войници, които лежат на земята в Макеевка в Донбас. След това се чува стрелба с автоматично оръжие и на кадрите се виждат около 12 мъртви тела. Не е ясно кога е заснето видеото, нито кой го е заснел, отбелязва Ройтерс.

"Публикуваните нови кадри с доказателства за масова кървава саморазправа на украински военни с невъоръжени руски военнопленници потвърждават жестоката същност на сегашния киевски режим начело със Зеленски, както и на тези, които го защитават и поддържат“, заявява руското министерство на отбраната.

Председателят на Съвета по правата на човека към Кремъл Валерий Фадеев съобщи в "Телеграм“, че ще изпрати видеото до редица международни организации. "Това е демонстративно, предизвикателно престъпление. То нарушава всички възможни конвенции, забраняващи жестокото отношение с военнопленниците, нормите на международното право и просто на морала. Ще настояваме за реакция на международната общност и разследване, и вече не съм толкова песимистично настроен по този въпрос", пише Фадеев.

Той допълва, че смята да изпрати информация за клането в Макеевка до две хиляди адресата, сред които Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа, "Амнести интернешънъл", Международния комитет на Червения кръст и други международни организации, политици, посланици, журналисти и правозащитници./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и за това ще стоят ня тъмно,на студено,без вода и храна.Може пък и да им додйде акъла,макар че се съмнявам
131
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скоро тази псевдодържава украина няма да я има,злото трябва да се изкорени
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колегата прав си че дрогираното е жалко но жалко за нас защото ще започнат репресии. Фашистите си служат със забрани и репресии. Фашизма и комунизма са двете лица на едно и също.
129
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от долнопробни нацисти какво друго да очакваш,хохълите само това могат-да крадат,да лъжат,да убиват,да проституират.И за това ги лекуват руснаците сега де
128
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами бандити прекосили държавна граница се ликвидират.
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е Фашизма се върна на власт това стана. Аз съм седесар.
126
0
 
3
 
! Отговори
до 208 преди 1 година
Уродляк,смени дрогата че тази ти е разложила мозъка,смешен си
125
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
"ВЕЛИКАТА" КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО ИЗГУБИ 100 000 ПУТАНОДЕБИЛА В УКРАЙНА И КАТО ЦЯЛО НИКАКВА НОВА ТЕРИТОРИЯ НЕ Е ЗАВЗЕЛА ОТ ВЕЧЕ ОКУПИРАНИТЕ КРИМ, ДОНЕЦК И ЛУГАНСК!!! ПЪЛЕН ПРОВАЛ Е КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО!!! СМЪРТТА НА РЕЖИМА ТАМ ЩЕ Е ДОСТА СКОРО ЩОТО ВАЛУТНИТЕ РЕЗЕРВИ ВЕЧЕ ГИ НЯМА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ОСТАНА САМО ЗЛАТОТО
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нискообразованото младо поколение не прави разлика между жаргон и пpocm каруцарски речник. Фашистите използват най долната прослойка да мачкат интелигенцията.
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои "всинца ни". Пиши за себе си и групичката ви. Умните хора не можеш да сложиш под общ знаменател.
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На видеото всичко е ясно. И е показно че не трябва да се предават при никакви обстоятелства щот гончака или куршум или чук
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има едно много прocmo mpoлче непоносимо глупави неща пише. Няма никаква обща култура и не може да изкара пари по никакъв друг начин освен като пише лозунги по опорки. Но така позори и работодателите си.
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе дори да има момент на манипулация като цяло си е баш така както го пише. Има случаи на жестоки мъчения и убийства.
119
2
 
4
 
! Отговори
. преди 1 година
Агресивните във форума са, като малките кученца джафкащи злобно и безпомощно пред голямите псете, които не им обръщат особено внимание.
118
3
 
2
 
! Отговори
Хосе преди 1 година
То има ли въоръжени военопленици?
117
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Платените русофоби повтарям платените то други няма де та вас дано ви накаже съдбата по божия воля на народа. Такива глупости изписахте а вашите ментори говорят.
116
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО Е ВЕЧЕ НАПЪЛНО МЪРТВА ДЪРЖАВА, ЗАЩОТО ТОВА КОЕТО ИЗВЪРШИ В УКРАЙНА Е НЕПРОСТИМО! РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПРИКЛЮЧВА И Е ПОД ВЪПРОС ДАЛИ ИЗОБЩО ЩЕ ОСТАНЕ ЦЯЛА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СЛЕД ПАДАНЕТО НА ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ ТАМ
115
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобите са властимащи. Те хванаха корумпираното мнозинство и то започна да гласува политкоректно под диктовката на русофобите само и само да остане на власт. Има и няколко човека страхливци. Русофобите ще направят война и в Бг. Това е целта. Хора бдете. Шепа фашисти и нацисти се върнаха във властта с помощта на корумпетата.
114
0
 
6
 
! Отговори
Светът нищо преди 1 година
не е научил от трагичното си минало. Съжалява за това нечовешко отношение, и за милионите страдащи заради амбициите на няколко богаташи от двете страни на конфликта.
113
9
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ВСЕКИ КОЙТО Е ОТИШЪЛ ДА УБИВА ЗА ПУТЪН В УКРАЙНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ УБИТ НА МЯСТО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ КАЗВА ПРЕДАВАМ СЕ ИЛИ НЕ ЩОТО ТОВА МОЖЕ ДА Е НОМЕР! ПО ФИЛМИТЕ КАЗВАТ ПРЕДАВАМ СЕ И В СЛЕДВАЩИЯ МОМЕНТ ПРЕДАВАЩИЯ СЕ ТЕ ЗАСТРЕЛВА!