Сблъсъци между демонстранти и полицаи избухнаха в Китай

Район Хайчжу е център на ново огнище на COVID-19
30 ное 2022 13:43, Елка Василева
36
Сблъсъци между демонстранти и полицаи избухнаха в Китай
Снимка: архив, БГНЕС

Сблъсъци между демонстранти и полицаи избухнаха тази нощ в Гуанчжоу (Кантон), Южен Китай, според очевидци и кадри от социалните мрежи, предаде Франс прес, като припомни вълненията срещу санитарните ограничения в страната през последните дни.

Още по темата
Кадрите показват полицаи с бели защитни костюми и прозрачни щитове, които се движат в стегнати редици по една от улиците в район Хайчжу, докато около тях прелитат хвърлени стъклени предмети.

На видеата, геолокализирани от АФП, се чуват крясъци, а на земята лежат преобърнати оранжеви и сини заградителни съоръжения.

Виждат се и хора, замерващи с някакви предмети полицията, също и десетина души с вързани ръце, изглежда арестувани от силите на реда.

Жител на Гуанчжоу, представил се като Чен, разказа пред АФП, че е видял снощи как стотина полицейски агенти прииждат към село Хоуцзяо, част от район Хайчжу, и арестуват най-малко трима души.

Мощната китайска система за сигурност реагира бързо, за да спре историческите демонстрации през уикенда в редица градове из страната.

Гневът избухна след близо три години антиковидни рестрикции, включващи повтарящи се локдауни в Китай и почти всекидневно писиар тестване на населението.

Отключващ момент за вълненията, най-мащабни от времето на продемократичните бунтове през 1989 г., бе пожар в Урумчи, столица на автономния регион Синцзян, взел 10 жертви.

Интернет потребители заявиха, че санитарните ограничения са попречили на спасителите да пристигнат бързо на мястото, но властите отхвърлиха тези твърдения.

Район Хайчжу в Гуанчжоу, където живеят над 1,8 милиона души, е център на ново огнище на COVID-19 и от края на октомври е в карантина.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28, да бе копейко, понеже "вие" протестирахте и за това цяла Европа махна мерките... А ако влезем в нормалността и излезем от полето на конспирациите (приказки от 1001 нощ за наивници), то може да се окаже че просто вируса стана по-слаб и ендемичен (възможно е и ваксините да помогнаха за това) и за това вече мерки не са необходими...
28
2
 
5
 
! Отговори
ан0нимен(майтап бе) преди 1 година
Скоро- когато започнат масови безредици по цял Свят(заради плановата антихуманна политика дирижирана от малтусиянския, световен елит) ще има сблъсъци между "служебни човечета" и хората, които им осигуряват заплатите с данъците си.
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците са слаб народ в много отношения. И във военно отношение винаги са губили. Не случайно малка Япония успява да завладее 25% от територията на Китай. Там са ги обучили че правата на човека не значат нищо. Няма индивидуалност. Ценностите им са много объркани. Още от едно време психологията им е такава. Да ги развъждат като зайци и да са послушни и работни. Сега ще имат шанс да си извоюват свободата и да станат най после и те демократична държава.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Любимия съюзник на нашите копейковци още третира населението си като овце... докато Европа и цивилизования свят отдавна забравиха за ковид.." ---- аххахаха, абе клоооун краварски, краката трябва да ни целуваш на тези, които не се подчинихме на кромид цирка и сега разполагаш с тази свобода и "спомена" за пландемията! НИЕ, КОИТО НЕ СЕ НАБОДАХМЕ! НИЕ, КОИТО ПРОТЕСТИРАХМЕ СРЕЩУ З.СЕРТ! Ние сме тези, които извоювахме свободата! Ако не бяхме ние още щяха да те държат в обора като китайцит
25
0
 
10
 
! Отговори
гг преди 1 година
Сметни да си китаец и си пускаш световното и гледаш всякви държави от света как са заедно и се забавляват без никви ограничения дори маски и изведнъж в твоята държава те барикадират у вас..
24
2
 
8
 
! Отговори
Йосарян преди 1 година
До Запада - Казваш, няма проблем че при нас положението е много зле, важното е че в Китай е още по-зле? Няма проблем че при нас има информационна завеса и цензура, важното е че в Китай е повече? Няма проблем че се трият мнения, които не отговарят на официално разпространяваните лъжи, ама слава богу, в Китай поне се трият повече?
23
1
 
13
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Всяко Търпение си има граници!!! Ковида се превърна в обикновенна настинка! Експеримента с Карантината може и да се е харесал на "някои другари", но търпението на хората с наложените стриктни ограничения не е безкрайно!!!! "Китайските Другари" трябва да го разберат колкото се може по-бързо, в противен случай "Западните Господа" ще побързат да се възползват от ситуацията!
22
8
 
10
 
! Отговори
Запада преди 1 година
Брей колко постове срещу "запада" и колко в подкрепа на Русия, Китай, Иран.. цццццц Само че някой постове дори вероятно са от живеещи в този "запад". А колко ли са от "изтока". Обичате Русия, а бягате назапад. А? А за тези които подхвърлят за свободото на словота ще кажа, че само факта, че коментарите им са тук, означава че има свобода на словото. Я се пробвайте в Русия или Китай да пишете срещу управляващите.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любимия съюзник на нашите копейковци още третира населението си като овце, и ги затваря точно като овце в кошара, докато Европа и цивилизования свят отдавна забравиха за ковид! Ама така е, диктатура, спасение няма
20
1
 
10
 
! Отговори
Овце! преди 1 година
Овцете се събуждат след като им бъркат по дупките всеки ден и може би след 6-тата доза? Похваааално. На някои в Бг и картинката със стрелки да им нарисувам, пак няма да схванат за какво иде реч. Да дам ли джокер? Няма нищо общо съссш здравето на хората.
19
5
 
5
 
! Отговори
Колективния запад преди 1 година
е хвърлил око на китайския ориз! Не се задоволи с руските ресурси!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На братята китайци нещо май им омръзна да ги спасяват...
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако днес сутринта има протест за нещо в Китай или Русия, до вечерта ще е във всички медии на главна страница. Ако има един месец протести в Канада срещу безумните мерки, или ако има няколко месеца протести в Холандия срещу абсурдното и самоунищожително затваряне на ферми, НИТО ДУМА НИКОГА НИКЪДЕ! Да ви е честито пак да живеем в тоталитаризъм! Само каквото господарите на стадото разрешат може да се пише! Само каквато пропаганда се движи в момента може да се пише!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинизката Е. Вас. отново е вадила съветския атлас за да напише името на града или пък ползва руски випиен и яндекс защото ГУАНЧЖОУ Е РУСКИЯ НАЧИН ЗА ИЗГОВАРЯНЕ, ИЗПИСВАНЕ НА ГРАДА! НА БЪЛГАРСКИ Е ГУАНДЖОУ!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 И забравих да кажа, че всичките са насила ваксинирани и бустерирани! За тая болест, която седят под арест да не би да я имат! Имат по няколко инжекции за хрема всичките! ОБЕСЕТЕ ГИ ТИЯ ВЕЧЕ БЕ! Докога ще търпите!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"от края на октомври е в карантина." А сега е края на ноември! Един месец са затворници! Един месец! Трябва да има обесени вече! Крайно време е! Даже подминахме отдавна крайното време! Без обесени няма да има край на ковид измамата никога! Един месец затворници, понеже някой имал хрема, пък друг дал положителен резултат без да има хрема даже! Един месец затвор бе хора!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тези, които четат само заглавията - не става ясно за какво са се сблъскали. Уточнявам: ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ КОВИД ИЗМАМАТА!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз не го разбирам това престараване на китайските власти. Все пак в световен мащаб тази пандемия отшумя, не е възможност само при тях да съществува още. Нещо друго има, затова са тези локдауни. И не е болест, а нещо политическо се мъти.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което се случва в Китай веднъж на двайсет години е ежедневие в "проспериращият"запад!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво "огнище" може да е НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕКА НАСТИНКА БЕ?!!! От 30000 "положителни" три четвърти са им БЕЗ СИМПТОМИ! Докога ще продължава този терор! докога ще е тая гавра!