САЩ за шпионския балон на Китай: Неприемливо!

Втори китайски балон лети над Латинска Америка
160
САЩ за шпионския балон на Китай: Неприемливо!
Снимка: БГНЕС/EPA

Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка, съобщи Пентагонът, след като ден по-рано първият такъв апарат беше засечен в небето на САЩ, предаде Ройтерс.

"Знаем за съобщения за балон, летящ над Латинска Америка. Смятаме, че това е поредният китайски шпионски балон", заяви говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър, без да уточнява точните координати на балона.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече действията на Китай по отношение на шпионския балон, открит над САЩ, "безотговорни и неприемливи".

Блинкън каза, че в телефонен разговор с директора на Централната комисия по външни работи на Китай Ван И той е заявил, че присъствието на летателния апарат във въздушното пространство на страната е явно нарушение на суверенитета на САЩ и явно нарушение на международното право. Той е добавил, че светът очаква от САЩ и Китай да управляват отговорно отношенията си, САЩ правят това и очакват същото от Китай.

"САЩ ще продължат да поддържат отворени линии за комуникация с Китай, включително за справяне с този продължаващ инцидент", каза Блинкън. Основният приоритет на Вашингтон е да отстрани балона от въздушното си пространство, каза още държавният секретар на САЩ, без да уточни как трябва да стане това.

Блинкън, чието посещение в Китай беше отменено поради навлизането на балона във въздушното пространство на САЩ, заяви, че иска да посети Пекин веднага щом условията позволят това. Обаче поведението на Китай в навечерието на посещението е било "в ущърб на дискусиите по същество, които бяхме готови да проведем", добави той.

Междувременно китайското министерство на външните работи заяви, че полетът на китайски "аеростат" над САЩ представлява форсмажорно произшествие, и обвини американските политици и медии, че се възползват от ситуацията, за да дискредитират Китай, предаде Ройтерс. "Китай винаги е спазвал стриктно международното право и е зачитал суверенитета и териториалната цялост на всички държави", се казва в изявление на министерството./БТА, Владимир Арангелов
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не е над САЩ, защо ще го унищожават? Няма твърдения и доказателства, ми е оръжие. Съвсем за господари на света се взеха тия нахалници.
130
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Така че драги хора ..не се радвайте че русия може да направи нещо на САЩ или обратното..ако се стигне до конфликт ..светът просто ще изчезне ..и вие тук също..и въобще няма да има на какво да се радвате защото ще измрете като улични кучета .явно вие наистина не осъзнавате какво е ядрено оръжие..смятате че конфликт между САЩ и Русия няма са ви засегне..Ами за съжаление ще ви засегне и никой няма да може да ви помогне...не дърпайте дявола за опашката ..защото края няма да ви хареса..
129
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Хората явно не осъзнават че конфликт между Русия и САЩ ..има само една развръзка...и тя няма да е изгодна нито за русия нито за сащ....нито на светът...ще измрат милиярди без дори да се налага да ходят да воюват ...ако в света има примерно 2000 ядрени ракети,то те са поделени почти по равно между Русия и САЩ...да кажем по 950 на всяка от тях..останалите 100 за разпределени по други държави...а това означава само едно..Сащ и русия не могат да бъдат победени..от никоя друга държава..
128
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Не ми се ще да го кажа но тук явно има много луди които влизат и пишат без въобще да мислят.при война . победител Няма да има .всички тези дето пишете че Русия ще победи Америка или обратното,,че сащ ще победи Китай или обратното,са пълни глупости ..сащ и русия притежават ядрени ракети достатъчни да затрият цялата земя..и нито една от двете няма да позволи на друга държава да я победи..ако дори има минимален шанс за подобна развръзка..то ядрените ракети ще влязат в действие..и светът изчезва
127
1
 
6
 
! Отговори
емо преди 1 година
Да престъпника за вас всичко е приемливо за останалите е неприемливо тъй като''''' Господ пази и обича Америка ''''' и Светът принадлежи на вас като пазители на дареният от Господа имате право да се разпореждате така както считате най- добре . Вашата хегемония е към своя край омръзнахте на всички с вечните войни, санкции, сваляне на правителства неудобни за вас, намеса във вътрешните работи на всички страни , организиране , отвличане , убийства на правителствени и не удобни за вас личности особено Легалната Престъпна Организация наречена ЦРУ основната й дейност е това.
126
0
 
4
 
! Отговори
приемливо е преди 1 година
германското правителство извика за обяснения американския посланик заради сведения, че тайните служби на Вашингтон са подслушвали мобилния телефон на канцлера Меркел. Берлин изисква пълни обяснения по случая, който заплашва да хвърли сянка и върху днешната евросреща на върха. 2013 г
125
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как разбраха, че точно китайски и шпионски? Пък и да беше, нима американците не шпионират открито? Те цели статии пишат за конфликта между Русия и покрайна и как щпиоинират къде ли не, но ако не е по тяхната гайда е лошо, комунистическо и неправилно. Надявам се да е истина и да свикнат по-бързо с новите реалности,е не са върха на сладоледа. Мачкай измислената държава, Си!
124
0
 
1
 
! Отговори
Надявам се скоро преди 1 година
Киров репортинг.. ;)
123
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците трябваше в балона да сложат чучало на Нанси Пелоси! В отговор на честите и визити в Тайван!
122
2
 
7
 
! Отговори
,, преди 1 година
Засекли го ,браво ми то да не е бръмбар.Голям балон,ами ако пуснат още 200, Сваляйте го качете дедо Джо и попътен вятър.
121
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и ЕС да санкционират вятъра! Да забранят дже духането! Да отпуснат пакет от 10 милиарда за борба срещу вятъра!
120
3
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Днес си измислям неща и си измислих начин да поздравим американците по случай еди какво си с правене на балончета от дъвка пред посолствата имДа го направим веселко.
119
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Харчат по един трилиона за оръжия годишно с един балон не могат да се оправят буахаха.
118
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия САЩ станаха за смях, тоя балон им разказа играта, САЩ е един балон.
117
2
 
10
 
! Отговори
bl преди 1 година
Хм, преди десетилетия когато американците си летяха със шпионски самолети над СССР, руснаците предложиха да се уточни на каква височина се простира суверенното въздушно пространство на държавите. Американците отговориха че това е височината на която държавата е способна на свали нарушителите. Сега ситуацията е аналогична. Американците не могат да свалят балона, ерго...
116
0
 
10
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Да ходят да спасяват Латинска Америка.
115
0
 
5
 
! Отговори
Загрижени преди 1 година
Сега пък втори балон над Латинска Америка, там няма атомни бази. Попътен вятър.
114
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайски балон на мира! Следващият път придружен от бели гълъби шпиони ;)
113
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колегата дето ми пожелава рускоговоряща с филъри - съгласен съм, меееен, в Англия жените дето по принцип мязат на тюлени, са пропищяли щото мъжете им масово ги напускат защото са си хванали от рускогорящите украинки дето им заляха страната!
112
4
 
25
 
! Отговори
Нагли кравари преди 1 година
САЩ - световният агресор, виновникът за всички войни от близо 80 г. насам, вкл. и за настоящите кръвопролития, има нахалството да се оплаква от един балон. Когато краварите разкарат 192-те си военни бази по цялото земно кълбо, тогава ще имат моралното праео да се оплакват от едно балонче