Финландия ще бъде приета официално за член на НАТО днес

Тържествено ще бъде издигнато нейното национално знаме
4 апр 2023 08:43, Елка Василева
75
Финландия ще бъде приета официално за член на НАТО днес
Снимка: архив, БГНЕС

Финландия ще бъде официално приета за член на НАТО на заседанието на министрите на външните работи на Алианса днес и утре. В щаб-квартирата на Пакта в Брюксел днес тържествено ще бъде издигнат нейния национален флаг до знамената на другите 30 страни-членки.

Още по темата
Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи тази седмица като "историческа" и подчерта, че от днес Финландия като пълноправен член на Алианса ще участва във всички негови срещи, дейности и военни структури, предаде БНР.

Финландия и Швеция изразиха желание да се присъединят към НАТО миналата година след нахлуването на Русия в Украйна.

Турция беше последната държава, която ратифицира протокола на Финландия, но все още отказва да даде зелена светлина на Швеция.

Също днес ще се проведе заседание на комисията НАТО-Украйна. В него ще участва украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, с когото ще бъде обсъдена допълнителната помощ за Киев.

"Путин не се готви за мир, а за още война", каза Столтенберг.

Нарастващото влияние на Китай ще бъде друга тема на дебати. Столтенберг предупреди, че и най-малката помощ от страна на Китай за Русия ще бъде огромна грешка.

В заседанието на външните министри ще участват партньорите на НАТО Япония, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не ме интересува Финландия интересува ме България защо е на дъното ?
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петербург ще се преименува на Путинбург. Росияните едва ли ще забележат разницата. Родният град на Путин заслужава тази чест.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ленинград е на 20 километра от НАТО. С Хаймарс ги стигаме и артилерия. Държим втория град по големина на мушка. Ленинград - на една ръка разстояние. Ленинград лежи на нашата милост.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
53, руският отговор относно Финландия е готов. Русия започна изграждането на военна база във Финския залив на остров Гогланд - на 40 км от най-голямото финландско контейнерно пристанище Котки. Предстои да узнаем дали РФ ще разположи на остров Гогланд ужсните и унищожителни брегови ракетни комплекси "Бастион" и "Бал".
47
0
 
1
 
! Отговори
Milly преди 1 година
До до 40 Съгласен, ноBravo, naj nakrajaia edin normalen komentar, no dali nialoj she go razbere!
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната стратегическа загуба за Рашка след инвазията, нещо не им се получи идеята да дестабилизират и разединят НАТО, и да покажат, че имат силна армия.
45
0
 
2
 
! Отговори
Ох преди 1 година
Добре че РСМакедония доброволно стана членка на Нато, и Турция също! Иначе войната щеше да е на нашата граница! Нато няма спиране ..
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Товаришч Владимирович можна сльишка грустит обо етом, но знаменателная победа в Артьомовск дают ему кураж.
43
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това трябва да си ненормален да граничиш с Русия и да не искаш да влезеш в НАТО. Току виж решили да те 'освобождават'.
42
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Товаришч Владимирович, както си лежи на диванчето, като удари пет водки, само да му скимне и може да унищожи света за 30 мин. После ще изкара в бункера поне още 10 г., колкото му и остават.
41
11
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
в Финландия се смени парламента и има голяма вероятност да не ратифицират влизането в НАТО. Това трябва да си ненормален да граничиш с Русия и да се буташ в НАТО
40
0
 
0
 
! Отговори
9 преди 1 година
До 25, ти сериозно ли вярваш на приказки!? На колко години си? Аз съм близо 40 и съм се научил да гледам действия, не да слушам кой какво ми казва...
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яд ги риските алкохолици, яд. Кеф за нормалните хора
38
3
 
10
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Това е хубав ден за съюза, браво! Благодарение на П у т л е р, НАТО се разширява. Добре са дошли! Чакаме Швеция и дай боже скоро Украйна!
37
5
 
1
 
! Отговори
до 40 Съгласен, но преди 1 година
с малки корекции по тезата. В природата оцеляват само устойчивите дизайни, не говорим дори за адаптивни, а за устойчиви. Дали е нещо е устойчиво във времето зависи само от това, дали е в хармония със заобикалящия го свят, колкото и клиширано да звучи за някои. Глобализма, не е такъв механизъм, съответно няма бъдеще, нещо повече, в нашия кратък живот ще видим неговия разпад. След това, човечеството ще поеме по нов път, за който след 200-300 години ще стане ясно дали е бил устойчив.
36
7
 
0
 
! Отговори
Бог го иска преди 1 година
Къде да се бяга, радиацията на ядрените ракети не признава граници и континенти.Ще си стоим тук и докато почне апокалипсиса ще си четем любимите книжки, ще си поркаме и гледаме филмите.Така и така загива цивилизацията.Не ми казвайте, че не го заслужава.Всяка цивилизация се е провалила тъй като човешкото битие е променливо.Тоест днес глобалната цивилизация също ще изчезне и понеже всичко сега е обвързано ще е глобален края.Е може да оцелеят тук таме, но и те ще измрат накрая.Няма път.
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според анкетите ,финландците се чувстват най-щастливи от всички нации. Е, като завъртят руските ракети с прицел Финландия сигурно ще станат още по-щастливи...
34
0
 
7
 
! Отговори
Утре преди 1 година
Нато ще иска да приеме и Тайван за членка ;) Само гледай!
33
5
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Как биха реагирали САЩ ако Русия насочи оръжия към тях разположени в Куба? Вече знаем, какво стана през кризага в Куба!! САЩ нама да го допуснат! Същото прави и Ресия..
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В отговор Русия обяви, че ще разположи ядрени ракети в Източно Конго! Да пази Африка!