Нова ескалация в Судан след изтичането на тридневното примирие

Имаше съобщения за нарушения и от двете страни
21 юни 2023 21:01, Йоана Цонева
4
Нова ескалация в Судан след изтичането на тридневното примирие
Снимка: БГНЕС

В различни райони на суданската столица Хартум избухнаха сблъсъци след изтичането на 72-часовото примирие между враждуващи военни фракции, съобщи "Ройтерс", като се позовава на информация, получена от очевидци.

Малко преди изтичането на примирието в 6 ч. сутринта (04 ч. по Гринуич) беше съобщено за сражения в трите града, които съставляват обширната столица около делтата на река Нил: Хартум, Бахри и Омдурман.

Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) се сражават помежду си от повече от два месеца. Сраженията принудиха над 2,5 милиона души да напуснат домовете си.

Още по темата
Свидетели твърдят, че рано в сряда над Омдурман са били чути самолети на армията, както и противовъздушен огън от страна на СБП. Съобщава се и за артилерийска стрелба от база в северната част на Омдурман и сухопътни боеве в южната част на Хартум.

Прекратяването на огъня, сключено с посредничеството на Саудитска Арабия и САЩ, беше поредното примирие. Както и при предишните прекратявания на огъня, имаше съобщения за нарушения и от двете страни.

Саудитска Арабия и САЩ заявиха, че ако враждуващите фракции не успеят да спазят прекратяването на огъня, те ще обмислят прекъсване на преговорите в Джеда, които критиците определят като неефективни, припомня "Ройтерс", предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А копейките кой ги бръсне?