Възход на крайнодесните в Германия, президентът обезпокоен

Трябва да възпрем бизнеса със страха в тази страна, заяви Щайнмайер
10 юли 2023 09:19, Елка Василева
88
Възход на крайнодесните в Германия, президентът обезпокоен
Снимка: архив, БГНЕС

В пет федерални провинции в Германия крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ има рейтинг близо до или над 30%. В лятното си интервю за телевизионния обществен канал Цет Де Еф германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова гражданите да гласуват отговорно и да осъзнават последствията от вота си, предаде кореспендентът на БНР.

В германските провинции Саксония, Тюрингия, Саксония-Анхалт, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания крайните популисти от „Алтернатива за Германия“ имат одобрение, което приближава или дори надхвърля 30%. За федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер числата са "обезпокоителни", както каза той в интервюто.

"Трябва отново да се научим да водим споровете помежду си демократично. Не с омраза и не с насъскване. Трябва да възпрем бизнеса със страха в тази страна. Ние нямаме нужда от политици, които внушават страх, а от такива, които решават проблеми", посочи Щайнмайер.

Въпреки това, каза още президентът, трябва да се проявява "разбиране към факта, че хората имат въпроси и са обезпокоени". От 2008 г. насам трябваше да бъдат преодолени много кризи. В момента „Алтернатива за Германия“ повдига въпроси, на които "много хора очакват отговори", заяви Щайнмайер. И именно това трябва да предоставят политиците, каза той. "Какво ще се случи с моята работа, как ще се развива инфлацията, къде се позиционираме правилно във войната на Русия срещу Украйна, какво ще се случи с движението на бежанците по границите на Европа?".

Всеки гласоподавател поема обаче и отговорност за това, което прави. И ако гражданите укрепват партия, която допринася за брутализирането на дебатите, то това също е отговорност на отговорния гражданин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
23
 
! Отговори
оня с мустака преди 10 месеца
Хората в Германия не са прости и не са и бедни. Искат сами да си управляват държавата, не да чакат инстукции от американското посолство. Не са свикнали с това навеждане, което е присъщо в България
53
0
 
16
 
! Отговори
Показателно! преди 10 месеца
управляващата популистка партия се страхува за кокъла. Явно немците им е омръзнало да бранят американските интереси!
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този демагог бил обезпокоен от добрите резултати на Алтернатива за Германия защото били крайнодесни?! А самият той заедно с всички европейски васали на краварите ежесекундно ръкопляскат на фашисткия дрогиран клоун и му наливат милиарди в бездънната ненаситна паст! Денонощно бълват омраза и сипят закани срещу Русия,а демагогства,че проблемите трябвало да се решават с диалог и доброта! Германия беше гарант на Минските споразумения,а мълчаха когато нацистите избиваха беззащитни цивилни ,вкл. и деца
51
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Демократите" спират да зачитат демокрацията, когато народа почне да гласува за неудобните.
50
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АФД за разлика от червено зелената клика мислият за Германия. Умишлено се оптиат да ги изкарат крайно десни радикали. Не не са такива. Те са като партията на Мари Лю Пен и се брят за запаване на (националните) ценности. Отговроно фласувне би било да ракарат самозарбавилите се червено зелени, които са най-слабото правителство от десетилетия.
49
0
 
34
 
! Отговори
Сънчо преди 10 месеца
И Германия се пробужда от лъжите на либералите и атлантиците.
48
3
 
40
 
! Отговори
ТозиОнзи преди 10 месеца
Спрете с пропагандата и насилственото налагане на гей-политики, на клима-глупости и измислени вируси за манипулация. Озаптете укро-фашагите и техните господари и хората ще се върнат към нормалното....Не се научихте от историята, че в такива ситуации крайно-десните виреят най-добре
47
1
 
26
 
! Отговори
Амиии преди 10 месеца
Както я карате, неминуемо ще дойде Хитлер 2.
46
1
 
26
 
! Отговори
Упс преди 10 месеца
Хората в Германия са прави и търсят изход от техника, в който Вие, политиците, ги набутахте!!!! ЗАСРАМЕТЕ СЕ, ПОЛИТИЦИ, ВИЕ НЕ ЦЕНИТЕ МИРА, А ЖЕЛАЕТЕ УНИЩОЖЕНИЕТО НА ДРУГИЯ.
45
0
 
23
 
! Отговори
aZ-ът преди 10 месеца
Почна се. Сега остава да изритаме дъртия памперс от Белия дом. После ни оставете ние българите да се оправим със собствената си либерастия. Това ви е баш проблем, ние знаем как. Вие се оправете в вашите , ние с нашите. И светът отново ще стане нормален.
44
1
 
15
 
! Отговори
Винаги преди 10 месеца
...досега Махалото отива от едната крайност - в Другата. Ако Хитлер беше спрял Навреме - сега махалото щеше да е в по- спокойно положение. Не е нужно нито да сме крайни националсоциалисти, нито крайни либерали. Нежна ни е НОРМАЛНОСТ.
43
0
 
25
 
! Отговори
Гледай Франция преди 10 месеца
Тоя да погледне Франция и тогава да се чуди. Мюслитата от арабските държави са тежест за всяка страна.
42
0
 
31
 
! Отговори
999 преди 10 месеца
Смешно е да прехвърляш отговорността върху гражданите,които са жертви на безумните ви ,,политики".Резултатите от провеждането на тези ,,политики" са плачевни тъкмо за гражданите.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ТОЗИ ХАМЕРИКАНОФИЛ които се опитва да пише нова истрия е чист хамерикански фашист прогандиращ фашизъм тук
40
2
 
16
 
! Отговори
До 37 преди 10 месеца
Да ти припомня, че СОЦИАЛИЗМЪТ ФАЛИРА ИКОНОМИЧЕСКИ. ПОРАДИ ФАКТА, ЧЕ НЕКАДЪРНИЦИ НИ УПРАВЛЯВАХА. ПРИ ТОВА - АЛЧНИ. ТЪЙ НЕКАДЪРНИТЕ КОМУНИСТИ ЗА1 ДЕН СТАНАХА НЕКАДЪРНИ КАПИТАЛИСТИ.
39
2
 
0
 
! Отговори
до 37 Не се хаби преди 10 месеца
Малко история от 3 до 5 и вероятно ще постове ще се появят са от друг човек.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Крайно десните са германци.. ух какъв ужас..
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Малко история 3 ПО ВРЕМЕТО НА ЖИВКОВ ДОЛАРА БЕШЕ ПО ЕВТИН ПРИБЛИЗИТЕЛНО 0.85 ЛВ ЗА 1 ДОЛАР !!! И ИМАХМЕ РЕЗЕРВА 400 МИЛИАРДА ДОЛАРА
36
1
 
9
 
! Отговори
Малко история 5 преди 10 месеца
Близо 80 години след края на героичните битки и разгрома на националистическата доктрина от обединението на *** от СССР и демократите на запад, сега в Германия и Италия, че и Япония са изнежени демократи, имат си гей-парадчета. В Япония дори си имат виртуални жени и избягват истинската плът, защото тъй е демократично и разумно !
35
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що винаги копейките от всички краища на света изглеждат еднакво? Бели златки в косата, леко дeбиллен и втренчен поглед, вежди като на пинчер, a за състояните на ума и духа няма да говоря. Трябва да се постави диагноза на тия хора веднъж завинаги.