Възход на крайнодесните в Германия, президентът обезпокоен

Трябва да възпрем бизнеса със страха в тази страна, заяви Щайнмайер
10 юли 2023 09:19, Елка Василева
88
Възход на крайнодесните в Германия, президентът обезпокоен
Снимка: архив, БГНЕС

В пет федерални провинции в Германия крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ има рейтинг близо до или над 30%. В лятното си интервю за телевизионния обществен канал Цет Де Еф германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова гражданите да гласуват отговорно и да осъзнават последствията от вота си, предаде кореспендентът на БНР.

В германските провинции Саксония, Тюрингия, Саксония-Анхалт, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания крайните популисти от „Алтернатива за Германия“ имат одобрение, което приближава или дори надхвърля 30%. За федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер числата са "обезпокоителни", както каза той в интервюто.

"Трябва отново да се научим да водим споровете помежду си демократично. Не с омраза и не с насъскване. Трябва да възпрем бизнеса със страха в тази страна. Ние нямаме нужда от политици, които внушават страх, а от такива, които решават проблеми", посочи Щайнмайер.

Въпреки това, каза още президентът, трябва да се проявява "разбиране към факта, че хората имат въпроси и са обезпокоени". От 2008 г. насам трябваше да бъдат преодолени много кризи. В момента „Алтернатива за Германия“ повдига въпроси, на които "много хора очакват отговори", заяви Щайнмайер. И именно това трябва да предоставят политиците, каза той. "Какво ще се случи с моята работа, как ще се развива инфлацията, къде се позиционираме правилно във войната на Русия срещу Украйна, какво ще се случи с движението на бежанците по границите на Европа?".

Всеки гласоподавател поема обаче и отговорност за това, което прави. И ако гражданите укрепват партия, която допринася за брутализирането на дебатите, то това също е отговорност на отговорния гражданин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"нямаме нужда от политици, които внушават страх, а от такива, които решават проблеми" --- В тази връзка да попитаме Щайнмайер, нацисткият внук решава ли проблемите на Германия или ги създава и се опитва да внушават страх срещу Русия?
33
0
 
17
 
! Отговори
Всяка намеса на преди 10 месеца
България в чуждите конфликти от световно значение води до териториална загуба. След толкова еднакви грешки в рамките на няма и 100 години би следвало да си знаем мястото съвсем ясно. Би следвало външната ни политика да се води от тези исторически грешки.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЗА началото на една война винаги има причина а в дания случай Русия Украйна е борбата за пазар на въглероди в която ЮСЕЙ победи (ВЗРИВИХА РУСКИТЕ ПОТОЦИ ПО ГАЗ И не дадоха да се развие и нефта и то не само чрез българия която не е даже и страна а територия на която мафията е главна (всичкото оръжте и заводи са тяхни за това са и невидими и не се пише за тях ОСТАЛОТО Е ПРИКАЗКИ ОТ 1001 НОЩ
31
3
 
2
 
! Отговори
Малко история 4 преди 10 месеца
Успешния ръст на икономиката и демографията се дължи най-вече на факта, че нацистите в Германия и фашистите в Италия успешно разпознават тумора, т.е. лошия човешки материал и го отстраняват, доколкото могат преди да е умъртвил организма, т.е. обществото.В Япония,третата страна от Тристранния Пакт, млади момчета са изпращани на самолетите да се взривяват в американските кораби и да им потопят тихоокеанския флот.Когато изпращат момък, излиза цялото населено място с венци и е гордост за семейството
30
9
 
4
 
! Отговори
Малко история 3 преди 10 месеца
По време на черния за демократите период около Втората Световна Война (ВСВ), България е в апогея си, българския лев е широко оценяван и популярен в Европа, на нивото на немската марка и френския франк. Икономиката за времето си е една от първите в Европа, демографска и икономическа криза няма. Последното териториално разширение, т.н. Южна Добруджа също датира от него период. От 1944 насетне са тръгнали нещата по нанадолнището, като последните години скоростта се засилва експоненциално !
29
0
 
2
 
! Отговори
HELL преди 10 месеца
До до 26-ти Разкажи ми - "планета и измерение". Разбирасе умствено изосталана АМЕ*А. Планета съществува в мултивслене според теория на верятността. За всяко решение и не взето решение се СЪЗДАВА АЛТЕРНАТИВНО ИЗМЕРЕНИЕ И ПЛАНЕТА с различно развите на събитията. ТИ СИ ОТ ДРУГИ ИЗМЕРЕНИЕ където не трябва и да се намесва в нашето с "ГРЕШНА ИСТОРИЯ"
28
1
 
9
 
! Отговори
777 преди 10 месеца
Е па братко, тея леви толерасти съсипаха Германия. Писна им на хората.
27
2
 
4
 
! Отговори
до 26-ти Разкажи ми преди 10 месеца
малко за вашата планета и измерение, та да уеднаквим понятията.
26
4
 
4
 
! Отговори
HELL преди 10 месеца
До Малко история 2 - Ти от коя АЛТЕРНАТИВНА ПЛАНЕТА си, защото историята ти леко грешна на 180 градуса. За това питам, че май не отговаряш за нашето измерение!
25
5
 
9
 
! Отговори
Малко история 2 преди 10 месеца
Гледайки Европа днес, лесно ще установим, че нивата на несправедливост са изключително високи. Това не е случайно, целта е да се радикализират тези 500 милиона и да се хвърлят за пореден път срещу Русия. Нацизма е екстремната форма на съпротива срещу несправедливостта, също така е и рецепта за национална катастрофа - за справка Германия. Борете се с несправедливостта, за да не идват на власт нацистите. Не ги канете с бездействието си. Изразявайте гражданската си позиция и обсъждайте проблемите!
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щайнмайер - от локомотив на Германия и прогресивен политик, се превърна в позор за Германия и ръкавица за Бай-ден. Ама то от нео-либерали какво друго да се очаква?!
23
16
 
3
 
! Отговори
Само възродените преди 10 месеца
немски националисти могат да се опълчат на РуZката *** и да поправят грешката на Адолф и Пригожин като нахлуят в Москва и елиминират всички отрочета на болшевизма, КПСС и КГБ
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Германия дава ляв мигач, но винаги завива на дясно. И така карамболажът на кръстовището е сигурен. От 150 години е така. Струва ми се, че така ще си остане.
21
0
 
16
 
! Отговори
данъкоплатците преди 10 месеца
Не искат да хрантутят секаква *** придошла от къдет си иска, разбираемо
20
1
 
13
 
! Отговори
Малко история преди 10 месеца
С налагането на несправедливите и унизителни репарации срещу Германия след ПВС се появяват и *** ризи. Придобиват много висока популярност, защото по техните събирания и манифести говорят за несправедливостта спрямо Германия. Това е било факт, както е факт и несправедливостта, която цареше в Украйна, преди да се появят техните кафяви ризи. И какъв е извода? Извода е, че национал-социализма се култивира и развива най-добре, там където има огромна несправедливост.
19
4
 
23
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Германия и ЕС създадоха фашистка Украйна,в центъра на Европа,какво се учудват ?!
18
4
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 10 месеца
Демокрация в действие! Когато властващите не следват желанията на народа се появяват парти които ги набутват медиино в крайно дясното простратнство ама те дали са там не е ясно. Същото е и с Възраждане.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Между другото, интересно е защо точно източни провинции като Саксония и Бранденбург :) Ако сте ходили в Германия, сами ще се досетите. Познавайки няколко човека от Аахен, може би скоро и те ще последват.
16
1
 
30
 
! Отговори
Точен преди 10 месеца
Германия е васал на САЩ. След 19,00 на централните площади в големите немски градове няма да видите нито германец, камо ли германка. Само тълпи араби и афроевропейци. Алтернативе не са "крайно"дясна, а единственета прогерманска партия в Немско. Който е бил в Германия, знае, че е така.
15
3
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 10 месеца
Дума "шайзе" няма. Думата е "шайсе".