Възход на крайнодесните в Германия, президентът обезпокоен

Трябва да възпрем бизнеса със страха в тази страна, заяви Щайнмайер
10 юли 2023 09:19, Елка Василева
88
Възход на крайнодесните в Германия, президентът обезпокоен
Снимка: архив, БГНЕС

В пет федерални провинции в Германия крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ има рейтинг близо до или над 30%. В лятното си интервю за телевизионния обществен канал Цет Де Еф германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова гражданите да гласуват отговорно и да осъзнават последствията от вота си, предаде кореспендентът на БНР.

В германските провинции Саксония, Тюрингия, Саксония-Анхалт, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания крайните популисти от „Алтернатива за Германия“ имат одобрение, което приближава или дори надхвърля 30%. За федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер числата са "обезпокоителни", както каза той в интервюто.

"Трябва отново да се научим да водим споровете помежду си демократично. Не с омраза и не с насъскване. Трябва да възпрем бизнеса със страха в тази страна. Ние нямаме нужда от политици, които внушават страх, а от такива, които решават проблеми", посочи Щайнмайер.

Въпреки това, каза още президентът, трябва да се проявява "разбиране към факта, че хората имат въпроси и са обезпокоени". От 2008 г. насам трябваше да бъдат преодолени много кризи. В момента „Алтернатива за Германия“ повдига въпроси, на които "много хора очакват отговори", заяви Щайнмайер. И именно това трябва да предоставят политиците, каза той. "Какво ще се случи с моята работа, как ще се развива инфлацията, къде се позиционираме правилно във войната на Русия срещу Украйна, какво ще се случи с движението на бежанците по границите на Европа?".

Всеки гласоподавател поема обаче и отговорност за това, което прави. И ако гражданите укрепват партия, която допринася за брутализирането на дебатите, то това също е отговорност на отговорния гражданин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
26
 
! Отговори
долу ЕС преди 10 месеца
неее нещастнико, не да водите спорове, а да слушате електората, кого питахте за миграцията искат ли немците африканци?!?!? сега ще си го получите
13
0
 
17
 
! Отговори
до 6 преди 10 месеца
Баце, Германия губи войната и от тогава не е независима. Просто двете Германии бяха плац за мерене на коя система е по- добра и се наливаха пари в тях. Мислиш ли, че на стедностатистическия Ханс му е до дюнери, еко- сделки и т.н.?
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То като кажеш Хитлер в немско и почват да се свиват на кълбо немците, така са ги дресирали хубаво :)))
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Иска му се на Щайнмайер демократично да забрани опозицията,след като всички останали се обединиха да крадат заедно.
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз не знам защо политиците са учудени, че крайно десни партии набират популярност в цяла Европа. Това е благодарение на политиката водена на континента в последните години и то най-вече свързана с мигрангите и Украйна. Напоследък ни се натяква, че те са по-важни в момента от народа и се заделят колосални средства за тях. После шокиращо откриват, че расизма се увеличавал. Е, как няма? Реално пришълците са с повече права и помощи. А вредителя Украйна е дори на пиедестал...
9
0
 
36
 
! Отговори
Зевзек преди 10 месеца
В цяла Европа националистите са във възход в отговор на деградиралите либерали.
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази партия прокламира създаване на нова европейска икономическа общност и разпускане на ЕС. Това е най добрият вариант, защото от ЕС ще останат икономическите ползи, свободното движение на хора и стоки. А ще бъдат премахнати другите глупости, като налагане на ******ас**я*а.
7
0
 
40
 
! Отговори
Не е чудно преди 10 месеца
Всеки организъм реагира по някакъв начин на опасностите, за да оцелее. Знаем какви нахлуха в Германия през последните години и какво правят там. Възходът на крайнодесните е нещо като реакция на имунната системав на жив организъм, в който е възникнала инфекция. Трябва или да се справи с нея, или инфекцията ще го унищожи.
6
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И сигурно пак Русия ви е виновна, че станахте пудели на САЩ и правите всичко в интересите на САЩ, а не на германия. Това се отнася до всички страни в ЕС, с изключение на Унгария. Следователно възхода на Алтернатива за германия не бива да ви изненадва. Вие сами сте си виновни.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да питат Меркел защо според нея крайнодесните са във възход там.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хитлер и нацистите да не се върнаха, че сте обезпокоени толкова *** :)))
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Същият ли този, който рече вчера, че НЕ МОЖЕ да се противопостави на САЩ за касетните бомби? Той ли е обезспокоен? И какво ще направиЮ Ще свърши в психо-клиника, за ради безспокойството си, на което НЕ МОЖЕ да опонира?! Безлична фигурка
2
0
 
23
 
! Отговори
Kolino Mongo преди 10 месеца
Пуснахте милиони пясъчни маймуни и после "а какво стана".
1
0
 
16
 
! Отговори
Шмолци : преди 10 месеца
"О,шайзе! Тия ме таковаха с 200!"