Крал Чарлз III така и не се извини за колониалните злодеяния

Той само призна, че нередности са се случвали
2 ное 2023 07:50, Нели Христова
46
Крал Чарлз III така и не се извини за колониалните злодеяния
Снимка: БГНЕС

Крал Чарлз III отдаде почит в сряда на кенийските войници, които са се сражавали за Великобритания в двете световни войни, след като призна, че "няма извинение" за злоупотребите от колониалната ера, извършени в източноафриканската страна.

Но коментарите му във вторник в първия ден от държавното посещение в Кения разочароваха някои, които искаха официално извинение за бруталното потушаване на борбата за независимост на страната от Великобритания.

74-годишният монарх каза, че „злодеянията от миналото са причина за най-голямата скръб и най-дълбоко съжаление“, но не се извини. „Имаше отвратителни и неоправдани актове на насилие, извършени срещу кенийците, докато те водеха... болезнена борба за независимост и суверенитет. И за това не може да има извинение“, каза той на държавен банкет. „Нищо от това не може да промени миналото, но като се обръщаме към нашата история с честност и откритост, вероятно може да демонстрираме силата на нашето приятелство днес и по този начин можем, надявам се, да продължим да изграждаме все по-тясна връзка през следващите години".

Кенийската комисия по правата на човека (KHRC), която преди призоваваше Чарлз да „поднесе без уговорки и

недвусмислено публични извинения» за колониалните злодеяния, отхвърли изказванията му като «нищо особено».

„Той по никакъв начин не призна нито едно от сериозните опасения, които ние изказахме“, каза програмният съветник на KHRC Мартин Мавенжина пред AFP. „Човек би очаквал извинение, но кралят не успя да се извини.“

Чарлз, придружен от кралица Камила, е на първата си обиколка в африканска държава и държава от Британската общност, откакто стана крал миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
Моше преди 6 месеца
И защо да се извинява ? Че да могат едни корумпирани кенийски политици да напълнят банковите си сметки с дадените репарации след извинението? ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА която е имала колонии в Африка ПЛАЩА ЕЖЕГОДНО милиони от десетилетия... Англия, Франция, Германия, Испания... Благодарение на парите на Англия и страните от Европейския съюз в Африка има болници...училища... инфраструктура...водопроводи... Организациите които ДАРЯВАТ пари, храна,дрехи и дори вода са НАД 500... Извинения ? Защо ?
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наглосаксонците никога не се извиняват.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Англия не се извини на Ирландия за 3 вековно робство и изселвания на ирландци зад окените, където сега живеят 80 млн.ирландци.100 години Ирландия се бори за независимост, реки от ирландска кръв е пролята за да я има сега Република Ирландия.
31
0
 
6
 
! Отговори
gg преди 6 месеца
Айде сега да се извинява. Че да не ги е колонизирал той.
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Велика нация са
29
3
 
7
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 6 месеца
Същото е и с Русия и с Турция ! Те не благодарят ! Те не се извиняват ! Не е само Англия такава .
28
0
 
11
 
! Отговори
Libre comme air преди 6 месеца
Не чакайте от англичаните извинения...!!!Те са свикнали винаги да са прави ..и са си расисти....!!!
27
7
 
11
 
! Отговори
факт преди 6 месеца
бившите колонии щяха още да са в първобитния строй ако ги нямаше държавите колонизатори . злодеянията са друга тема .
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че да не ги е правил той. И аз не се извинявам за действията на други. Или в днешно време е по-важно да си лицемер?
25
1
 
4
 
! Отговори
дедо ви преди 6 месеца
е то и бкп така и не се извини за злодеянията извършени върху българския народ , а и като цяло комунистическите държави не са се извинили !!!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма какво да се извинява. Репарации в размер на милиарди паунда трябва да плаща.
23
2
 
3
 
! Отговори
вика му се приемстве преди 6 месеца
До Амиии... извЕнявайте Този крал ли е , пародия ли е , е такова на една колониална държава и я представлява , а тя за зло на човечеството продължава да я има .
22
0
 
2
 
! Отговори
като доде време преди 6 месеца
Чака новите " издания " и тогава . Колониалните практики не са приключвали за тия .
21
6
 
12
 
! Отговори
Амиии... извЕнявайте преди 6 месеца
Какво значение има? Тоя Крал лично не е извършвал никакви злодеяния в Кения . И тези които са търпели злодеянията не са вече между живите ... Всъщност дори децата на тези жертви на злодеяния са отишли и доброволно са се сражавали на страната на Англия .Историята малко прилича на това със американските кифли дето след 30 години се сетили че са били изззнасилени и че трябва да си търясят правата ... И накрая , след всичките тия драми и нацупени устнички се оказва че всичко е заради едни ПАРИ...
20
4
 
5
 
! Отговори
До Христо Христов преди 6 месеца
Виждам, че си папагал за това да ти обясня малко. Тези истории за играчки бомби идват от италианските медии по него време и са нищо повече от фашистка пропаганда използвана по него време. Няма едно доказателство за подобен случай няма и да намериш защото е лишен от логика.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Христо ХристовОще ли въртите тези глупости за плюшени играчки?
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Крал никога не се извинява на роби. Факт.
17
2
 
4
 
! Отговори
незнайко преди 6 месеца
Ми той крал,как тъй ши се извини.Как ще му се обърне ЕЗИКА.А относно бомбите,над София-ВОЙНА Е БИЛО!!!СССР,КОГА ЩЕ НИ СЕ ИЗВИНИ,ЗА ВСИЧКИ,ПРИЧИНЕНИ ЗЛИНИ???
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 15Смешко кой в Европа говори на турски и арабски освен най -долното ниво на социалната стълба? Общи работници,хамалу,миячи просяци крадци и производители на социални помощи.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вие бихте ли се извинили на хилядите скандинавски хора ограбени от български джебчи и джебчийки от ромски произход?Аз бих *** в крадливата уста на Тодор Живков защото събираше *** от целият балкански полуостров и го заселваше в България.