Хиляди се събраха на пропалестинско шествие в Лондон

1700 полицаи дежурят по време на събитието
13 яну 2024 22:07, Александър Попов
33
Хиляди се събраха на пропалестинско шествие в Лондон
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди демонстранти, сред които и деца, преминаха днес през центъра на Лондон в пропалестинско шествие – част от световния ден на действие срещу най-дългата и най-смъртоносната война между Израел и палестинците от 75 години насам, предаде Асошиейтед прес.

Тежкото положение, в което се намират децата в ивицата Газа след близо 100 дни от началото на конфликта между Израел и палестинската групировка "Хамас", беше в центъра на днешното лондонско шествие, символ на което стана появата на Малката Амал – 3,5-метрова кукла, създадена първоначално, за да подчертае страданията на сирийските бежанци.

Куклата се превърна в емблема на борбата за човешките права по време на 8000-километровото пътуване от турско-сирийската граница до британския град Манчестър през юли 2001 г.

Според данни на министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" територия почти две трети от общо 23 843 души, убити по време на израелските атаки в Газа, са жени и деца.

Израел започна война в отговор на безпрецедентната трансгранична атака на "Хамас" и други групировки на 7 октомври, при която нападателите убиха около 1200 души, предимно цивилни, и взеха 250 други за заложници. Това бе най-смъртоносната атака в историята на Израел и най-смъртоносната за евреите след Холокоста, отбелязва АП.

Лондонската полиция съобщи, че около 1700 полицаи дежурят по време на събитието, в това число и голям брой униформени, идващи от други градове.

Властите поставиха редица условия за провеждането на шествието, включително указания никой от участниците в протеста да не се доближава до израелското посолство. Утре в Лондон ще се проведе произраелски митинг.

Лондонският поход е една от проявите, провеждани днес в редица европейски градове, включително Париж, Рим, Милано и Дъблин.

В ирландската столица хиляди хора също преминаха по главната улица на града в знак на протест срещу военните операции на Израел в палестинския анклав. Протестиращите развяваха палестински знамена, държаха плакати, критикуващи ирландското, американското и израелското правителство, и скандираха: "Свободна, свободна Палестина", отбелязва АП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
БРЦК преди 3 месеца
Израел избива Палестинците заради находища от газ открити в тази област. Израел извършва ГЕНОЦИД избива Палестинците . Хамас е предтекст.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 22 "Протести срещу Израел и САЩ има по цял свят, само че в Бг. е абсолютно информационно затъмнение. Гледайки обществените ни медии българинът няма ни най-бегла представа какво се случва по света. Американска колония с американо-еврейски медии, и слугинско правителство назначено от Козяк."Знаем че медийте и фалшивото правителството са Хазарски Марио_нетки.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чи то в Лондонистан освен Африканци и Азиятци и Латино Индиянци други няма, нали Хазарската мафия със неофашизойдното кривоносо същество Сорос ги вкара с цел модерно избиване на местното бяло население.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"държаха плакати, критикуващи ирландското, американското и израелското правителство" .......а своето правителство ?
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По времена изслушванията в Международния съд в Хага преди 2 дена израелски представител е казал, че "израелската армия е най-хуманната армия на света". трябваше да го публикувате, Не е нито тайна, нито е информация с източиук Кремъл, че да ви е бъзз толкова.
15
3
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Пропалестинците да заминават за Газа.Или в свободна Англия е по-комфортно и безопасно да демонстрираш активност? Много е удобно да поскачаш на площада и да се прибереш на топло в лондонския апартамент или къща.
14
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Протести срещу Израел и САЩ има по цял свят, само че в Бг. е абсолютно информационно затъмнение. Гледайки обществените ни медии българинът няма ни най-бегла представа какво се случва по света. Американска колония с американо-еврейски медии, и слугинско правителство назначено от Козяк.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що не са на фронта?
12
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А когато милиардите в помощ на Палестина отиваха за тунели и ракети, протестираха ли?
11
7
 
19
 
! Отговори
alah преди 3 месеца
Бял човек не остана в Лондон
10
3
 
13
 
! Отговори
мухамеданин преди 3 месеца
Много инженери и доктори там са се навъдили
9
9
 
9
 
! Отговори
Коват си съдбата преди 3 месеца
Ирландците колкото ги харесвам, толкова са т.ъ.п.и. Като децата са, не можеш да им се сърдиш. На протестиращ се плаща 20000 на месец. Явно Сорос се стиснал вече защото броят на протестиращите намалява. Тези, които са там, защото вярват на палестинците..Когато направят с дъщерите им това, което направиха с израелските момичета, ще гледат отстрани и в екстаз ще викат пак "Фри Фри Палестайн". Уок-измът не прощава на никого.
8
4
 
3
 
! Отговори
до 88 преди 3 месеца
Спри халюцогенните вещества , не че ще ти помогне , но поне ще казваш че си опитал .
7
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Малцина знаят, че и в Израел има многохилядни протести с искане оставката на Натаняху и прекратяване на войната в Газа. Започнаха, след като Израелските командоси убиха отвлечени Израелски заложници. Всяка вечер на площат Ицхак Рабин в Тел Авив се събират хиляди хора да протестират.
6
4
 
24
 
! Отговори
Хаахх преди 3 месеца
Арабелите какво търсят в Англия да си ходят на изток.За какво са отишли там като не харесват полтиката им.
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изобщо не се учудвам. При условие, че кмета на Лондон се казва Садик Аман Хан и е сунит по религия, нормално е да има протести в подкрепа на Палестина. И палестинците са мюсюлмани сунити.
4
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Навсякъде има протести и то огромни и на различни континенти и държави, масови протести срещу Израел, срещу Зеленски и за мир, протести и на фермерите, но такива новини, не ги пускат в България, в България има информационно затъмнение в буквалния смисъл, така правеха и в Украйна, те живееха в един лъжлив затворен балон и не знаеха какво се случва, а руските агенции, са направо блокирани тук, но който разбира чужди езици, чете новини извън българското затъмнение.
3
3
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Лошо.
2
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой не обича 4уфутapнuцuте явно. На проклюноносо шествие се събират една шепа хора с двеста квадратни метра ушни мидища.
1
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Забавляват се хората