Румънският президент Йоханис изненадващ кандидат за шеф на НАТО

Досега Марк Рюте изглеждаше безспорен фаворит
23 фев 2024 10:00, Петър Бойчев
27
Румънският президент Йоханис изненадващ кандидат за шеф на НАТО
Снимка БГНЕС

Румъния уведоми съюзниците в четвъртък, че президентът Клаус Йоханис обмисля да оспори фаворита Марк Рюте за най-високия пост в НАТО, пише европейската редакция на Politico.

Ходът на Йоханис в последния момент идва след като най-големите сили в 31-членния алианс вече обявиха подкрепа за Рюте през последните 24 часа, като САЩ, Обединеното кралство, Германия и Франция казаха, че подкрепят отиващия си холандски премиер като следващ лидер на НАТО.

Около 10 страни остават нерешени, включително някои източноевропейски членки, които споделят стратегически опасения със скептично настроената към Русия Румъния, но ще им бъде трудно да оспорят открито предпочитания кандидат на президента на САЩ Джо Байдън.

Двама дипломати от НАТО, запознати с развитието, потвърдиха румънския ход пред POLITICO. Bloomberg първи съобщи за потенциалното предизвикателство на Йоханис, предава Фокус.

Румънските власти не оспорват информацията. "Чрез мисиите на всяка държава-членка намеренията [и] предложения се предават неофициално на НАТО“, каза правителствен служител пред местните медии. Румънската президентска канцелария отказа искане за коментар.

Представители на НАТО се опасяват, че късното влизане на Йоханис може да се разглежда като разделяне на единството на Алианса, който вече е изправен пред заплахи от потенциалното завръщане на Доналд Тръмп като президент на САЩ.

Но страните от Източна Европа са раздразнени от това, което смятат за липса на стимул на Рюте да достигне до държавите-членки по границата с Русия. Казвайки, че не възнамеряват да застават на пътя на Рюте, високопоставен източноевропейски дипломат каза: "Поне някой трябва да попита: "Добре, Марк, как ще се справиш с Русия?“

Те цитират също многократния неуспех на Рюте да доведе холандските разходи за отбрана до целта от 2 процента от БВП, договорена от всички съюзници преди десетилетие, която според тях може да бъде използвана срещу него, ако Тръмп бъде избран.

Това е в допълнение към двустранното недоволство между Нидерландия и Румъния, две членки на НАТО, които са част от Европейския съюз, тъй като правителството на Рюте от години отказва влизането на Букурещ в Шенген, зоната без граници за страните от ЕС, позовавайки се на корупция и престъпни дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
България трябва да излезе от НАТО.
25
1
 
2
 
! Отговори
Олеле Божке...Тая е: преди 2 месеца
Вампир...Потвърждавам;Става дума заЛАЙНЕН...Урсула де...
24
1
 
2
 
! Отговори
Олеле Божке...Тая е: преди 2 месеца
ВАМПИР...става дума за русата акушерка *** с изпилените зъби...
23
1
 
5
 
! Отговори
РЮТЕ МРАЗИ БЪЛГАРИ преди 2 месеца
ПОДКРЕПЕТЕ РУМЪНИЯ ЗАЩОТО СА СИЛНИ АНТИКОМУНИСТИ И АКТИВНИ ЧЛИНОВЕ НА НАТО!
22
1
 
2
 
! Отговори
НАТО преди 2 месеца
Няма да го огрее, комшията. Хич да не си прави илюзии.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашият кандидат е генерал-майор Атанас Атанасов, победителят от улица "Дойран"
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да подкрепим него, а не този българофоб Рюте. Не мога да си представя България да гласува за Рюте, след като той ощетяваше и блокираше държавата ни както можеше.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами Клаус "президента" им е докаран германец. Не се учудвам. Половината такива са подставени, примерно сложиха онзи натовец за президент на Чехия и румънката на Молдова . След години ще пише как американците в стремежа си да завземат са поставяли такива.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Представители на НАТО се опасяват, че късното влизане на Йоханис може да се разглежда като разделяне на единството на Алианса"...........Демократичният елемент с повече от един кандидат внася разделение в НАТО?
17
1
 
1
 
! Отговори
Public enemies преди 2 месеца
Можеха и армия да имат ако Зилиенски и н а р команите му бяха влезли в НАТО.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Генерал без армия е туй НАТО :)))
15
0
 
7
 
! Отговори
999 преди 2 месеца
Не разбрах каква е причината кандидатурата на Йоханис да се разглежда като форма на разделение в НАТО.Предварителното одобряване на една кандидатура се нарича назначение.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква хубава ухилена снимка.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Мис Бокини-- Аз мисла че Пеевски е по подходящ и по едър иначе как ще изплашим руснаците.
12
1
 
5
 
! Отговори
Public enemies преди 2 месеца
Сигурно им изглежда по-адекватен от с м е шника който напредва с Ф 16 в сърцето на Русия.
11
0
 
3
 
! Отговори
Мис Бокини преди 2 месеца
Ние можем да разбием схемата с наша контра номинация. Тиквааата е най-подходящия кандидат! Мъдър, диалогичен, виден стратег и не на последно място красив! С този ход ще видим сметката на цялото НАТО-мато!
10
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 5 "... какво значи "пародия" - не се чудете повече - може да го видите на снимката. Тези хора са пародия на елит, пародия на държавници, пародия на политици и не на последно място пародия на човешки същества." - че аз поне от 7 години разправям, че Тиквата е по-стока от 80% от премиерите на ЕС.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мъгли и фишеци. Холандецът Рюте. Той ще е.
8
4
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Отново предупреждавам,че Румъния не е със САЩ,а точно обратно на това,със Русия.Русия създаде и направи огромна Румъния. НАТО и САЩ са две различни вече структури. НАТО ,които снабдяват с оръжие Путин чрез Зеленски има присъствие в България в лицето на испански сефарадски войници. Същичките са и холандците. Американските достойни бойци са само в онова териториално пространство,което за щастие Държавата Израел закупи. Не е истина,че американците живеят гратис на гърба на Българският народ.
7
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Алоу, до вчера писахте, че изборът на бай Дън е Урсулата! Рюте беше втори избор.