Зеленски: Трагедията в Одеса можеше да бъде предотвратена

Жертвите са седем, сред тях бебе и майка
135
Зеленски: Трагедията в Одеса можеше да бъде предотвратена
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Жертвите на руската атака с дрон, който порази многоетажен блок в южния украински град Одеса, вече са седем, предаде Ройтерс, като уточни, че сред тях са жена и бебето ѝ. Агенцията се позова на местните власти.

"Спасителните екипи в Одеса откриха телата на бебе и майка му", написа в приложението "Телеграм" вътрешният министър на Украйна Игор Клименко. Ройтерс посочва, че публикацията на Клименко е придружена със снимка на спасител до окървавен чаршаф, като се виждат ръце на бебе и на жена.

Сред загиналите е и двегодишно момче. Според публикация там по-рано днес на началника на Одеската областна военна администрация Олег Кипер един вход е напълно разрушен, като 18 апартамента са унищожени.

"Съпругът ми се втурна да помага. В момента, в който видях хората да бягат от там, разбрах, че има убити", казва за Ройтерс Светлана Ткаченко, която живее в съседен блок.

Ройтерс посочва, че според украинския президент Володимир Зеленски тази трагедия е щяла да бъде предотвратена, ако оръжейните доставки за Украйна не са са бавели. Държавният глава заяви, че осъществяваните с ирански дронове "Шахед" руски нападения "нямат смисъл от военностратегическа гледна точка" и целта им е само да сеят смърт и страх.

"Светът знае, че може да се окаже съпротива на терора. Забавянето на доставките на оръжие за Украйна, както и на системи за противоракетна отбрана, за жалост води до такива загуби", заяви Зеленски във вечерното си обръщение към нацията.

Той назова най-невръстните жертви на атаката - четиримесечния Тимофей и двегодишния Марк.

Според последната информация на Клименко има още осем ранени, сред които тригодишно момиче. Зеленски каза, че издирванията на хора под развалините продължава. Всички служби са на мястото на разрушенията. На хората се оказва необходимата помощ, отбеляза Кипер.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: одесаЗеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ей, вие не нор мал ни, ли сте, българи ли сте?? На Националния празник на България ще ми давате снимка Нацист # 1 на Земята. Стига с това ли за чес тво!
88
3
 
31
 
! Отговори
Дкдм преди 3 месеца
Стига глупости, Русия не разполага с дрон който може да разруши 18 апартамента
87
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин помни, особено 2 май
86
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като прочетох заглавието, реших, че става дума за запалените и изгорени живи в профсъюзния дом хора. Но после разбрах, че напразно съм се надявал този да има съвест....
85
2
 
28
 
! Отговори
Те преди 3 месеца
Дрон Геран,не може да направи такива големи поражения,хунтата в Киев пак лъже....
84
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Давайте му на този иначе войната ще спре.
83
5
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Русия може би ще превземе Одеса и ще я държи поне докато свърши войната.
82
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Факт - ти виждал ли си ПВО система, че пишеш глупости - а хвани помести Пейтриът в Блок. Руснаците се мъчат да всяват страх. Няма да стане.
81
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Честит 3ти Март!
80
4
 
24
 
! Отговори
Х фактор преди 3 месеца
Светът казва на Зеленски баста.*** на х...
79
3
 
31
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
През ноща украйниците са опитали нова атака по кримският мост с дронове,Руската ПВО е отработила по целите,Моста е открит за движение.
78
6
 
37
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Да можеше ако не криеше пво системи в жилищни квартали и при стрелба удрят жилищни сгради.ВСУ убива украинци.
77
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Можеше наркомане преди 2014г !
76
4
 
16
 
! Отговори
Водка Вставай Донбас преди 3 месеца
Снощи пих водка Вставай Донбас със малък сребарен танк вътре в нея.Прати ми е един бесарабски Българин от Донбас .
75
3
 
28
 
! Отговори
Навални завалията преди 3 месеца
все преди избори го тровят, та барем падне на бай Вова рейтинга. Ама тов път като не им остана кого да тровят взеха да хвърлят дронове по цивилни, та да извадят на Кремъл окото.
74
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дронът е ваш и не се прави на невинен. Много добре знаеш кой обичайно атакува цивилни. Ваше е това пъклено дело. Вашата задача е да очерняте максимално Русия и Путин преди ни, то подозрително предизборно му се случи с което истерията на запада придоби невидени висотиизборите, та дано стане чудо и Путин загуби изборите и сбъдне розовите ви, мокри сънища.
73
5
 
31
 
! Отговори
факт преди 3 месеца
вината за тези мъртви деца е на Зеленски
72
4
 
27
 
! Отговори
Няма разтревожени преди 3 месеца
По Укротелевизията преди време излезна главен лекар, който гордо съобщи че издал заповед да режат половите органи на Руските военнопленници. В последствие Путин действително потвърди че има такива случаи. Обаче за подобни коментари от държавни служители по националната телевизия нямаше разтревожени в ООН?
71
6
 
31
 
! Отговори
Изгорелите в Одеса преди 3 месеца
в Културни дом изгориха като на клада над 50 души. Хора които излезнаха на улицата за да протестират срещу новодошлия с преврат режим 2014 бяха умишлено изгорени. В последствие по разни ток шоута се гавриха с жертвите като ги наричаха Руски пърленки или нещо от сорта. В национален ефир, пред цвлата нация. Това как да се разбира, сега? Като някакъв вид Украинско човеколюбие, взаимствано от Бандера ли?
70
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия воюва сама срещу себе си! Защо ООН не осъди с нищо непровокираната агресия на Русия срещу себе си?! Трябва Запада да даде оръжие на Русия да се защити от самата себе си ;))