Зеленски: Трагедията в Одеса можеше да бъде предотвратена

Жертвите са седем, сред тях бебе и майка
135
Зеленски: Трагедията в Одеса можеше да бъде предотвратена
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Жертвите на руската атака с дрон, който порази многоетажен блок в южния украински град Одеса, вече са седем, предаде Ройтерс, като уточни, че сред тях са жена и бебето ѝ. Агенцията се позова на местните власти.

"Спасителните екипи в Одеса откриха телата на бебе и майка му", написа в приложението "Телеграм" вътрешният министър на Украйна Игор Клименко. Ройтерс посочва, че публикацията на Клименко е придружена със снимка на спасител до окървавен чаршаф, като се виждат ръце на бебе и на жена.

Сред загиналите е и двегодишно момче. Според публикация там по-рано днес на началника на Одеската областна военна администрация Олег Кипер един вход е напълно разрушен, като 18 апартамента са унищожени.

"Съпругът ми се втурна да помага. В момента, в който видях хората да бягат от там, разбрах, че има убити", казва за Ройтерс Светлана Ткаченко, която живее в съседен блок.

Ройтерс посочва, че според украинския президент Володимир Зеленски тази трагедия е щяла да бъде предотвратена, ако оръжейните доставки за Украйна не са са бавели. Държавният глава заяви, че осъществяваните с ирански дронове "Шахед" руски нападения "нямат смисъл от военностратегическа гледна точка" и целта им е само да сеят смърт и страх.

"Светът знае, че може да се окаже съпротива на терора. Забавянето на доставките на оръжие за Украйна, както и на системи за противоракетна отбрана, за жалост води до такива загуби", заяви Зеленски във вечерното си обръщение към нацията.

Той назова най-невръстните жертви на атаката - четиримесечния Тимофей и двегодишния Марк.

Според последната информация на Клименко има още осем ранени, сред които тригодишно момиче. Зеленски каза, че издирванията на хора под развалините продължава. Всички служби са на мястото на разрушенията. На хората се оказва необходимата помощ, отбеляза Кипер.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: одесаЗеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що за човешко същество трябва да си,за да се радваш на подобно зверство.Руснаците и русофилите не са хора,а пещерни диваци.Освен смърт,разрушения и страдания с нищо не са допринесли за човечеството.
68
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кога са президентските избори в Украйна? За един приятел питам.
67
6
 
21
 
! Отговори
Много е разтревожен преди 2 месеца
сега Зеления гном, обаче Порошенко като обяви началото на гражданската война с думите: За нас ще има работа, те ще са безработни. Нашите пенсионери ще получават пенсии, техните не. Нашите деца ще са по детските градини. Техните ще гният в бомбоубежищта. Така ще спечелим тзи война. ПО ОНОВА ВРЕМЕ КАТО ЧУХА ТЕЗИ ДУМИ ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА УКРАЙНА, НЯКОЙ РАЗТРЕВОЖИ ЛИ СЕ??? ЗЕЛЕНСКИ РАЗТРЕВОЖИ ЛИ СЕ?
66
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интередно с какви очи колективния запад ще кани един неизбран президент и ще го кичи със званието първи демократ, който спасява света от Русия. Ето Путин си провежда избори. Яма те нямало за са демократични. Кой го твърди, вие ли?
65
5
 
12
 
! Отговори
То и войната можеше преди 2 месеца
да предотвратят. Ама, касапите в Киев не спазваха Минските споразумения. Бомбиха цивилни 8 години. 2021 началото наркомана промени конституцията и практически направи връщането на Крим конституционна цел. А Ноември 2021 в Мюнхен каза ча Украйна щяла да се сдобива с Ядрено Оръжие. За капак От Дек 2021 Украйна почна мобилизация на големи войски на изток и се готвеше за офанзива. Русия просто ги изпревари. Сега е късно либе за китка
64
3
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До Анонимен "... проведи избори да разбереш колко си обичан, страхливецо долен." - Април месец Зеленски ще е нелигитимен като президент.
63
5
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
На фона на увеличени доставки на западно оръжие през Одеса е нормално да има и повече удари в одеса. Въпросът е дали е руски дрон или украинско ПВО както в 95% от случаите до сега.
62
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелевж чудомище, не се прави на извънземен-проведи избори да разбереш колко си обичан, страхливецо долен.
61
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеления просяк не спря да проси и да реве като вдовица за муй.
60
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо не може да се предотврати, всичко е предопределено да се случи. Ние сме само зрителите на зловещи събития. Гладиаторски битки до смърт. Може да се предпазим само при световно правителство чиято единствена цел е да обезпечи мир и отворени граници.
59
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжливото артисче.Дали е руски дрон тоя път или пак укро ПВО? Кой знае.
58
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На калпаво ПВО дроновете са му виновни.
57
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фашагата скоро ще бъде обесен на Майдана от своите хора.
56
2
 
34
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Трагедията на Одеса започна 2014 година.Явно Зеленски е забравил.Ако беше политик а не кукла на конци тази СВО нямаше да се случи.Предаде народа си за лична изгода и сега се чуди накъде да тръгне.Истината е,че трябва мъжки да постъпи да вдигне телефона и да се обади на Владимир ,защото и в следвашото хилядолетие съседа на изток ще е същия а не задокеанската ***.
55
3
 
24
 
! Отговори
Баце преди 2 месеца
Колко удобно и навреме . Дрона украински ли е бил.
54
4
 
21
 
! Отговори
slayer преди 2 месеца
Zelensky=Antichrist
53
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много ми е интересно: какъв % от българите все още РЕАЛНО подкрепят Украйна? Аз не съм русофил, но не мога да понасям украинците - нахални, надменни, наагли, мързеливи, смятащи, че всички са им длъжни.
52
5
 
36
 
! Отговори
Хххх преди 2 месеца
Айде бе...един дрон унищожил цял блок....яяяя нарко признай че сте некадърни и противовъздушната Ви ракета падна пак върху блок...абе вземете им турете на тия ракети самоунищожение кога пропуснат целта....аме откъде толкова акъл..
51
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От заглавието помислих, че става дума за трагедията в профсъюзния им дом, но и сегашното е трагедия.
50
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Автора на статията може да я доразвие, като спомене например имената на двамата българи изгорени живи в Одеса от милите укро-фашисти. Може също да попита защо помагаме на държава, която гори сънародниците ни и не проведе разследване по случая, а един от участниците в този терор след това е назначен на висок пост в милата на нашите дупе давци Украйна. Биха могли и да обърнат внимание на алеята с повече от 100 деца убити преди да започне военната операция в Украйна, но това само ако е обективен.