Зеленски: Трагедията в Одеса можеше да бъде предотвратена

Жертвите са седем, сред тях бебе и майка
135
Зеленски: Трагедията в Одеса можеше да бъде предотвратена
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Жертвите на руската атака с дрон, който порази многоетажен блок в южния украински град Одеса, вече са седем, предаде Ройтерс, като уточни, че сред тях са жена и бебето ѝ. Агенцията се позова на местните власти.

"Спасителните екипи в Одеса откриха телата на бебе и майка му", написа в приложението "Телеграм" вътрешният министър на Украйна Игор Клименко. Ройтерс посочва, че публикацията на Клименко е придружена със снимка на спасител до окървавен чаршаф, като се виждат ръце на бебе и на жена.

Сред загиналите е и двегодишно момче. Според публикация там по-рано днес на началника на Одеската областна военна администрация Олег Кипер един вход е напълно разрушен, като 18 апартамента са унищожени.

"Съпругът ми се втурна да помага. В момента, в който видях хората да бягат от там, разбрах, че има убити", казва за Ройтерс Светлана Ткаченко, която живее в съседен блок.

Ройтерс посочва, че според украинския президент Володимир Зеленски тази трагедия е щяла да бъде предотвратена, ако оръжейните доставки за Украйна не са са бавели. Държавният глава заяви, че осъществяваните с ирански дронове "Шахед" руски нападения "нямат смисъл от военностратегическа гледна точка" и целта им е само да сеят смърт и страх.

"Светът знае, че може да се окаже съпротива на терора. Забавянето на доставките на оръжие за Украйна, както и на системи за противоракетна отбрана, за жалост води до такива загуби", заяви Зеленски във вечерното си обръщение към нацията.

Той назова най-невръстните жертви на атаката - четиримесечния Тимофей и двегодишния Марк.

Според последната информация на Клименко има още осем ранени, сред които тригодишно момиче. Зеленски каза, че издирванията на хора под развалините продължава. Всички служби са на мястото на разрушенията. На хората се оказва необходимата помощ, отбеляза Кипер.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: одесаЗеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и войната можеше да бъде предотвратена. Както се казва - с чужда пита помен прави Зеленски. Никой няма да ти дава в продължение на години безвъзмездно.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До44 Абсолютно си прав! Така е.
47
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най накрая Зеленски почна да има зачатъци на съзнание ,за лудостта в която забърка Украйна, но не мисля, че е излекуван от лудоста си чак до степен да осъзнае, че от него зависи мира и е могъл отдавна да го постигне още като стъпва като президент.Но не е сигурно , вероятно ако тогава е започнал да търси мир , ЦРУ са щели да го премахнат и да назначат друг луд.
46
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руските ВС не нанасят удари по жилищни обекти с гражданско население! Укропите разполагат ПВО-то си сред жилищни квартали, а ПВО-то на укропите често поразяват жилища и дори да поразят БПЛА той пада върху... жилищни сгради, но на Зеленчука не му дреме за цивилните жертви, напротив използва ги в антируската си пропаганда! Жалко за загиналите.
45
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То не останаха украинци да се бият бе, няма ли ЕС да им достави и "доброволци"? Или многополовците нещат?
44
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българин никога няма да тръгне срещу Русия, освен ако не е някой наркоман като Глиги или оня пропаднал левскар с нацистките татуировки, дето ги докараха в насипно състояние в черен чувал.
43
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европа и АМерика, трябва да се подготвят за изращане на войски в Украйна. Ако това ще да означава война с Русия! Тогава така да бъде! Защото те никога няма да спрат опитите си да покоряват поредния народ, поредната държава стояща на пътя им. Войната с терора може да бъде спряна само с война! И полагате на основите на общи и равноправни взаимоотношения между всички народи и държави. Но искат ли Америка и Русия взаимно да унищожат Европа? Защото те взаимно грабят от различни части на света.
42
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един викаше, ама то Авдеевка едно село колкото Ябланица. И аз му викам като е колкото Ябланица тогава що го браните толкова :)Е набранихте ли се сега, охо още много ще се браните щото тепърва се почва да ги мачкат нео-фашистите
41
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трагедията в Одеса можеше да се избегне, ако Америка и Европа се прочистят от лижемерната си политика на сдържаност и пряко запоюнат масова подкрепа за Украйна. Доставяйки им отдавна исканото въоръжение за да се избавят от руския геноцид. Защото Русия, като империя. Като всяка една империя, нейната цел да съществува е чрез грабежите и покоряването на останалите народи. Чрез терор и масови убийства. Чрез избиване на народноти, чрез заселване на други народности. Открито изменение на средата.
40
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вместо да будите съжаление вие създавате отвращение към Украйна и фашисткия режим който репресираше, тормозеше и убиваше Рускоговорящите. Това което правиха Украинците през последните 10 години им се връща с лихвите. Сега няма да ревете ще става и по зле за вас. Трябва да си ненормален да си мислиш, че ще се гавриш с Руснаците и да сметнеш, че после няма да ти го върнат. А истинския бой който ще изядат Украинците предстои.
39
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Можеше да! Ако беше лапнал дулото на пистолета и Украйна беше седнала на масата на Преговори с Русия! Щеше да бъде спасена Остатъчна Украйна! А сега нито Ти,нито Тя!!Този самите украинци ще му видят сметката!!!-:)
38
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин е масов убиец, феодал и олигарх. Който може да бъде извисяван и поддържан само от крадци, убийци и терористи. Който както кликата зад него, за свикнали да ограбват и да тъпчат своите съграждани. Както в България!!! Защото в България се случва точно това, тези които ограбват останалата част от обществото, те подкрепят онези, които няма да ги закачат никога. Без значение Русия или Европа, или Америка. Това са корумпирани слуги използвани от всеки срещу своите държави и общества. Стига!
37
4
 
32
 
! Отговори
До 37 преди 2 месеца
Било руски патент? В Ирак ООН спира да брои цивилните жертви на 500 хиляди, защото не може да смогне. Общия брой се изчислява на над 1.5 милиона ( ЕДИН МИЛИОН И ПЕТСТОТИН ХИЛЯДИ). Да не говорим за Виетнам защото там пък никой не се е опитвал и да ги брои. Цели села останали само с жени и деца са били изтривани само заради удоволствието. Те това се нарича да патентоваш нещо.
36
5
 
0
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
До 30. Той е 1.70 висок, а *** колко е 160.
35
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците, или наричани с истинското им име варяги. Убийци и потомци на убийци, продължават днес пред очите на всички ни да се опитват да наложат своето иго над свободните народи. Продължавайки открито пред очите ни да бомбардират и да избиват деца и майки, родители и бащи! Срамно е че се намират гнидки по българските земи, които да подкрепят този див империализъм на Русия! Ще дойде деня, когато тази изродена с убийства империя, ще падне и ще има свобода за народите!
34
32
 
3
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
Странно, как Зеленски е убив***л деца в Донбас, след като става президент на Украйна 20 май 2019 г.???Много ви издишат опорките.
33
29
 
5
 
! Отговори
Тъжно преди 2 месеца
Мръсни руснаци!Ще горят в ада!
32
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Детеубийствата са рашкин патент -сега в Украйна , в Сирия ,а в Чечения бяха убити над 40 000 деца .
31
8
 
3
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
До 14. Не бяха ли 140 000 децата, 🤔😁😁
30
6
 
17
 
! Отговори
посредствен актьор преди 2 месеца
Приключи ли пиесата актьора е окачен на дебел клон , за това е този зор на удължаване на играта на безумие от тоя *** .