Рекорден брой мигранти са загинали миналата година

Документирана е смъртта на над 63 700 души от 2014 г. насам
Обновена: 7 мар 2024 11:49 | 7 мар 2024 11:43, Елка Василева
24
Рекорден брой мигранти са загинали миналата година
Снимка: архив, БГНЕС

Повече хора са намерили смъртта си по пътищата на миграцията през 2023 г. в сравнение с която и да било друга година, откакто през 2014 г. започва да се води статистика, съобщи Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от ДПА.

Според проекта на МОМ "Изчезнали мигранти" (Missing Migrants Project) за миналата година са отчетени общо 8565 смъртни случаи, което е с 20% повече в сравнение с предходната година.

Общо от началото на съществуването си проектът е документирал смъртта на над 63 700 души, почти половината от които са загубили живота си във водите на Средиземно море.

Според данните през 2023 г. отново най-опасният път на миграцията си остава именно Средиземноморският, по който са загинали най-малко 3129 души. Въпреки това този брой не надвишава този на жертвите на годишна база по този маршрут в периода 2014 - 2017 г., които бяха рекордни по смъртност.

От началото на годината МОМ е отчела 254 смъртни случая в Средиземно море.

Организацията допълва, че действителният брой вероятно е много по-голям, защото в официалната статистика са включени само случаите на загинали, които са доказани.

Ако например лодка с мигранти отплава през нощта, но после изчезне безследно, смъртните случаи остават нерегистрирани.

Сложно е и да се води точна и пълна статистика за смъртните случаи по опасния коридор през джунглата по колумбийско-панамската граница, който е един от основните пътища на миграцията от Южна Америка.

Според наличните данни около половината от регистрираните смъртни случаи по него се дължат на удавяне, 9% на пътнотранспортни произшествия, а 7% – на насилие.

Всяка една смърт е трагедия, която тежи на близките с десетилетия, каза заместник генералният директор на МОМ Угочи Даниелс.

"Тези стряскащи числа, събрани от Проекта "Изчезнали мигранти", са и напомняне, че трябва отново да обърнем внимание на мерките за гарантиране на безопасна миграция така, че след десет години, считано от сегашния момент, хората да не трябва да рискуват да загинат в търсене на по-добър живот", добави тя.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
баааткоу преди 1 месец
Чудесно! Тази година - повече.
23
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Австрия... Къде сте? Тия явно като са чули че ще трябва да ни ги връщате и са решили да се свършва по-бързо!
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Недостатъчно явно, щом продължават да идват на талази.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14, защото оправдавам нечия гибел. Обаче хич не ми харесва да ми вземат данъци за да издържаме "мигранти". В това число и украинци. 21ви век сме, а нямаме болница за децата ни! Събираме капачки за да ги лекуваме. Като сложа едното и другото... не е цинизъм, прав си. Цинизъм е за онези с извратените разбирания, че трябва да сме себеотричащи в името на добруването на "мигрантите", което няма как да приема :)
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19, говори за себе си. Никой не ти е дал право да окачествяваш останалите. Щом се считаш за провал..си е твое право. За останалите не бери грижа!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И теа като българите, който се е изнесъл от територията се е спасил, тези които останаха на територията за нищо не стават!
18
1
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
Много лесно и тихо, мога да спра миграцията
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
инженери и лекари са на лодката
16
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакаме да дойдат.Селата са обезлюдени.Къщите се рушат. Няма деца и училищата затворени.Няма работна ръка.Липсват кадри.
15
0
 
11
 
! Отговори
а дано и преди 1 месец
тая да е така ,миризляците нямат дрехи и какво да ядат ама си говорят на видео в метрото с другите мангли с телефони за по 4-500 лв.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11 Е що да е цинизам? Мнлго си е хубаво даже. Аз едно време на Динкуту мо виках арее ве да ги трепеме, той не па не... И са скарахме. Сега с ловдийските пушки всек уйкенд поне по 50-100 парчета, само от едната дружинка. Има и други. Па заповядай, народеее!!
13
1
 
1
 
! Отговори
Със злоба преди 1 месец
Имаме едно наше момче - казва на каналджийте, че за 100 лева кара на човен... И пращат 150 парчета... Общо взете се усетиха, че нещо чезнат и... Абе пращат ни тея, дето няма да има рекламации за тях и не искат, да ги фащат полицията. Хехе хеееееерф
12
0
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Еииий завладяха ни без пушка да гръмне бря? Тц,тц,тц.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може и да ви се стори цинично, но всяка смърт е по-малко пари извадени от джобовете ни! Със слъзливи статии няма да оправите отношението ни към нашествениците. Опитвате се да ни вмените съпричастност, но ние сме съпричастни с нашето добруване, което... за кой ли път е под въпрос.
10
0
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
*** си са тръгнали да дирят? А ? Секи иска на социал у Германия и да не бачка?
9
1
 
9
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
А аз се чудех от къде идва замърсяването на Средиземно море :)
8
4
 
3
 
! Отговори
Със злоба преди 1 месец
А колно са изчвзнали в България не знаетеее ааа ха ха ха хаааа! В Ямбол ги фатат и отиват я в ТЕЦа да ги горят, я къде изгарят "буогорива", ама има и много в траповете заривене, па по здравите - органи морганииии.. Аааххахахаххаха
7
1
 
2
 
! Отговори
Батето преди 1 месец
До АнонименАло,ЕнтелЕгента,мий краката и лягай,че имаш лекции.И следващия път вдигай ръка,като искаш да се изкажеш.Подготвен.
6
1
 
3
 
! Отговори
Ееее преди 1 месец
Аре ве аре го погледнете и от другата страна, а?
5
1
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
До 4. Като бивша копейка, настояща крав арка, бъдеща...,( знае ли човек;) веднага ваша галка отговаря - хората в Газа са избивани от нънтаняху, ( заради хамасаджиите, което не оправдава сионистите заради невинните жертви), а тези млади мъже,престъпници имат една мечта - да изнасилват ,убиват , взривяват всичко около себе си , без никакво намерение да работят, просто защото не знаят какво е работа. Ако бяха всички зъболекари , щяха да си останат в на цистия ?