Войната и грешките: Помага ли Германия на Русия?

Петима историци разкритикуваха остро действията на Шолц
30 мар 2024 20:39, Александър Попов
242
Войната и грешките: Помага ли Германия на Русия?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Управляващата в Германия Социалдемократическа партия се тресе от вътрешни противоречия и външен натиск във връзка с непоследователната си политика към Русия и войната в Украйна. Сега по този повод остро писмо написаха петима уважавани историци, сред които и един от корифеите на историческата наука в страната.

Хайнрих Аугуст Винклер не е кой да е. Смятат го за един от най-важните историци в Германия, припомня германската обществена медия АРД, цитирана от "Дойче Веле". В публикацията става дума за едно настойчиво, дори гневно писмо, което Винклер и още четирима професори, при това симпатизиращи на социалдемократите, са изпратили до ръководството на ГСДП, т.е. и до канцлера Олаф Шолц.

"Писмото звучи като разчистване на сметките с цялата политика на ГСДП относно Украйна", пише авторът Георг Шварте и цитира: "Комуникацията на канцлера, на партията и на фракционното ръководство по въпроса за оръжейните доставки за Украйна с основание остро се критикува в обществения дебат".

Става дума за колебливата позиция на канцлера по въпроса за оръжейните доставки и най-вече за неговото вето върху изпращането на крилати ракети "Таурус" за Украйна.

Според историците, аргументите на социалдемократите в дебата за оръжейните доставки са "произволни, противоречиви и нерядко изопачаващи фактите" - това пише в писмото, с което разполага редакцията на АРД. Медията припомня, че професор Винклер членува в ГСДП вече от 60 години и че още преди Путин да прояви своята лакомия за власт и територии е предупредил за тази опасност. Сега Винклер и другите професори, поставили подписите си под тревожното писмо до Социалдемократическата партия, с изненадваща недвусмисленост критикуват думите и действията на "своя" канцлер. Те смятат, че правителственият ръководител и неговата партия са длъжни най-напред да оценят действията на Русия: "Щом канцлерът и партийното ръководство прокарват червени линии не за Русия, а само и единствено за германската политика, това трайно отслабва германската политика за сигурност и само помага на Русия", пишат историците.

"Липсата на единство окуражава Путин"

Те имат предвид най-вече окончателното вето на канцлера върху доставките на крилати ракети "Таурус", но писмото им поставя и друг акцент: защо канцлерът реагира така остро на умишлено неопределените думи на френския президент Макрон за изпращането на западни войски в Украйна? Както е известно, Шолц недвусмислено заяви: "Нека го кажа от ясно по-ясно: като германски канцлер аз няма да пращам войници в Украйна". Историците коментират в тази връзка, че Путин ще възприеме като окуражаване всяко разминаване в позициите на съюзниците, всеки случай, когато те нямат предварителна съгласуваност.

В писмото става дума и за едно изявление на парламентарния лидер на социалдемократите Ролф Мюцених, което предизвика бурни обществени реакции: "Не е ли дошло време вместо за това как се води война, вече да говорим за това как се замразява, а по-късно и приключва една война?". Мюцених постави този въпрос в Бундестага, а петимата историци, редом с доста други общественици, смятат изявлението за "фатално" и илюстриращо "късогледия възглед за мира на някои социалдемократи".

Грешките не са преосмислени

Историците поставят и още един болен въпрос, за който в международната политика се говори по-често, отколкото в германската: грешките на социалдемократите в политиката им към Русия през последните десетилетия. Те смятат, че вместо честно да преосмислят тези грешки, сега социалдемократите са оправдават с традиционната външна политика, чието начало постави Егон Бар, която възприемат безкритично и дори идеализират като запазена марка на ГСДП. Но по този начин партията им започва да изглежда неблагонадеждна и уязвима, пишат историците.

В отговор на запитване на АРД, от партийната централа на социалдемократите отговорили, че са стреснати от възбудата на такива известни историци, че с тях се разговаря, а след Великден е запланувана и обща среща. Съпредседателят на ГСДП Ларс Клингбайл напоследък на няколко пъти повтаря, че в момента Европа има нужда от сигурност срещу Русия, а не заедно с нея, но професор Винклер и другите историци сякаш не смятат това за достатъчен ангажимент. Тяхната дефиниция звучи другояче: "Един истински епохален обрат изисква преди всичко следното: да се разбере, че Русия вече от години води хибридна война срещу Европа, а още от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна преследва плана си да я унищожи".

Тонът на писмото е еднозначен - според петимата историци ГСДП отказва да приеме реалността, коментира авторът на АРД. Той припомня още, че току-що заявка за оттегляне от политиката направи един виден социалдемократ - специалистът по външна политика Михаел Рот. Рот открай време настоява да се доставят оръжия за Украйна, а тази му позиция явно не се харесва на някои хора в партията, обяснява той и признава, че по отношение на войната вътре в ГСДП има напрежение.

В обобщение Георг Шварте пише: "Ропотът срещу курса на социалдемократите по отношение на Украйна става все по-шумен и все по-публичен. Нищо, че наскоро канцлерът обяви тези дебати в Германия за "смехотворни" и "конфузни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
9
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 1 месец
Този е роден още преди Втората световна война,когато татковците на съучениците му са смятали,че руснакът трябва да може да брои до сто.Бил е на седем години в края на войната,когато от Изтока е идвала новата култура разделила Германия на две.И социалдемократ да е от малък в съзнанието му е,че Русия е най-голямото зло.И какво предлага,ами Германия пак да побеждава Русия,този път с Макрон,с мисълта,че няма да е само в началото,както при войната с която се е родил
117
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Първо Копейкин да даде пример със своята купена диплома.
116
6
 
6
 
! Отговори
Уста лакома, дупе преди 1 месец
тричаво. Умрели хамериканците за Раша! Била им цел. Глупости. Да се белосват с блатните рашки, едва ли им е мечта. Ако Путин не искаше да е на нивото на просперитета им, щяха просто да си ходят на гости. Ама г.з глава затрива. Те ли плашат с ядрени глави, а?
115
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 118. Защо да е опорка? Не разбирам много от политика, затова предпочитам примерите. САЩ са нападали страни на другия край на света, за да защитят, както те самите казват, своите интереси. Защо Русия да не нападне Украйна, защитавайки своите? Вие казвате да не говорим за минали неща. Ето това е опорка.
114
7
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Добре че не сме съседи с русляците, че тогава щяхме да имаме нужда от армия.
113
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кравар Евроатлантик. Ти остави великата руска армия. Кажи, по-добре, нашата велика армия къде отиде.
112
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 116 "Русия прави война, ама ти знаеш ли САЩ какво правиха" е мнооого изтъркана опорка вече, смени малко страницата на книжката.
111
7
 
9
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Великата руска армия стигна ли до Берлин или още тичат по полетата около някое украинско селце?
110
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 114. А как може да има същества, които оправдават САЩ? Те толкова страни и народ унищожиха? А Русия е най-голямата им цел. Според теб няма право да се защити ли?
109
5
 
13
 
! Отговори
Леле! преди 1 месец
Единият от професорите е "член на партията" от 60 години!!!! Значи най малкото е на годините на оня кухчо бай дрън! Как ли се справя с памперсите и самолетните стълби? За паметта му въобще не питам.
108
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как може да има същества, които оправдават Путин? Путин унищожи всякакви остатъци от мисленето от СССР. Попове пеят по паради, гвардейци отварящи златни врати, дворци и метреси, войни за територии - това е връщане в 19 век на държава, която бе носител на надежда през 20век.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Махачкала и Каспийск е въведен режим на КТО. Стрелба още няма.
106
10
 
15
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
Жал ми е за Немско. Слугиня на САЩ, бях там, видях го с очите си.
105
8
 
20
 
! Отговори
Браво на РУСИЯ! преди 1 месец
До Анонимен...Вчера край Соловьево руснаците унищожиха още един Абрамс.
104
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези "историци" да вземат да си изгорят фалшивите дипломи!
103
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помагат му фирмите на бившите немски социта от източния блок, колегите му неонацисти и бившите му колеги от агентурата в Дрезден.
102
11
 
20
 
! Отговори
Леля чичо преди 1 месец
Запада не иска мир, тяхната психология е на военолюбци и деградета , всичко при тях се върти около смърта , чиста проба слуги на дявола и тъмата
101
8
 
14
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 1 месец
До Анонимен 118 Да казваш, че износител 1 на зърно ще умре от глад, трябва да си мнооооого к0хо парче...каквито сте к0зяшките зюмбюли всъщност.
100
6
 
16
 
! Отговори
Оз преди 1 месец
Дър Таците нещо да кажат за факта, че Германия народни ЕС с мигранти, с което я превърна в Титаник?И че хората искат мир и суровини от Русия? Ерата на дементните старци и Сорос-кофти време ни се падна....
99
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 122-"Русия не може да се мери със Запада. От тая държава винаги са идвали само лоши неща. " - според теб излиза, че нашето Освобождение е нещо лошо ?!