Войната и грешките: Помага ли Германия на Русия?

Петима историци разкритикуваха остро действията на Шолц
30 мар 2024 20:39, Александър Попов
242
Войната и грешките: Помага ли Германия на Русия?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Управляващата в Германия Социалдемократическа партия се тресе от вътрешни противоречия и външен натиск във връзка с непоследователната си политика към Русия и войната в Украйна. Сега по този повод остро писмо написаха петима уважавани историци, сред които и един от корифеите на историческата наука в страната.

Хайнрих Аугуст Винклер не е кой да е. Смятат го за един от най-важните историци в Германия, припомня германската обществена медия АРД, цитирана от "Дойче Веле". В публикацията става дума за едно настойчиво, дори гневно писмо, което Винклер и още четирима професори, при това симпатизиращи на социалдемократите, са изпратили до ръководството на ГСДП, т.е. и до канцлера Олаф Шолц.

"Писмото звучи като разчистване на сметките с цялата политика на ГСДП относно Украйна", пише авторът Георг Шварте и цитира: "Комуникацията на канцлера, на партията и на фракционното ръководство по въпроса за оръжейните доставки за Украйна с основание остро се критикува в обществения дебат".

Става дума за колебливата позиция на канцлера по въпроса за оръжейните доставки и най-вече за неговото вето върху изпращането на крилати ракети "Таурус" за Украйна.

Според историците, аргументите на социалдемократите в дебата за оръжейните доставки са "произволни, противоречиви и нерядко изопачаващи фактите" - това пише в писмото, с което разполага редакцията на АРД. Медията припомня, че професор Винклер членува в ГСДП вече от 60 години и че още преди Путин да прояви своята лакомия за власт и територии е предупредил за тази опасност. Сега Винклер и другите професори, поставили подписите си под тревожното писмо до Социалдемократическата партия, с изненадваща недвусмисленост критикуват думите и действията на "своя" канцлер. Те смятат, че правителственият ръководител и неговата партия са длъжни най-напред да оценят действията на Русия: "Щом канцлерът и партийното ръководство прокарват червени линии не за Русия, а само и единствено за германската политика, това трайно отслабва германската политика за сигурност и само помага на Русия", пишат историците.

"Липсата на единство окуражава Путин"

Те имат предвид най-вече окончателното вето на канцлера върху доставките на крилати ракети "Таурус", но писмото им поставя и друг акцент: защо канцлерът реагира така остро на умишлено неопределените думи на френския президент Макрон за изпращането на западни войски в Украйна? Както е известно, Шолц недвусмислено заяви: "Нека го кажа от ясно по-ясно: като германски канцлер аз няма да пращам войници в Украйна". Историците коментират в тази връзка, че Путин ще възприеме като окуражаване всяко разминаване в позициите на съюзниците, всеки случай, когато те нямат предварителна съгласуваност.

В писмото става дума и за едно изявление на парламентарния лидер на социалдемократите Ролф Мюцених, което предизвика бурни обществени реакции: "Не е ли дошло време вместо за това как се води война, вече да говорим за това как се замразява, а по-късно и приключва една война?". Мюцених постави този въпрос в Бундестага, а петимата историци, редом с доста други общественици, смятат изявлението за "фатално" и илюстриращо "късогледия възглед за мира на някои социалдемократи".

Грешките не са преосмислени

Историците поставят и още един болен въпрос, за който в международната политика се говори по-често, отколкото в германската: грешките на социалдемократите в политиката им към Русия през последните десетилетия. Те смятат, че вместо честно да преосмислят тези грешки, сега социалдемократите са оправдават с традиционната външна политика, чието начало постави Егон Бар, която възприемат безкритично и дори идеализират като запазена марка на ГСДП. Но по този начин партията им започва да изглежда неблагонадеждна и уязвима, пишат историците.

В отговор на запитване на АРД, от партийната централа на социалдемократите отговорили, че са стреснати от възбудата на такива известни историци, че с тях се разговаря, а след Великден е запланувана и обща среща. Съпредседателят на ГСДП Ларс Клингбайл напоследък на няколко пъти повтаря, че в момента Европа има нужда от сигурност срещу Русия, а не заедно с нея, но професор Винклер и другите историци сякаш не смятат това за достатъчен ангажимент. Тяхната дефиниция звучи другояче: "Един истински епохален обрат изисква преди всичко следното: да се разбере, че Русия вече от години води хибридна война срещу Европа, а още от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна преследва плана си да я унищожи".

Тонът на писмото е еднозначен - според петимата историци ГСДП отказва да приеме реалността, коментира авторът на АРД. Той припомня още, че току-що заявка за оттегляне от политиката направи един виден социалдемократ - специалистът по външна политика Михаел Рот. Рот открай време настоява да се доставят оръжия за Украйна, а тази му позиция явно не се харесва на някои хора в партията, обяснява той и признава, че по отношение на войната вътре в ГСДП има напрежение.

В обобщение Георг Шварте пише: "Ропотът срещу курса на социалдемократите по отношение на Украйна става все по-шумен и все по-публичен. Нищо, че наскоро канцлерът обяви тези дебати в Германия за "смехотворни" и "конфузни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
7
 
11
 
! Отговори
Бабината им трънкина преди 1 месец
Лесно се плещят глупостите от разни книжни плъхове, когато нямат скин в гейма. Те са професорчета, тлъстите им заплатки си вървят, за тях винаги ще има. Това, че икономиката им се срива, хич не им е проблем. Проблем е на канцлера, той да се оправя, неговата партия е избрана да управлява, значи трябва да намери решение. А то решения бол, бол. Кое от кое по-лесни. Само трябва да се свърши работа.
97
16
 
12
 
! Отговори
Итоги преди 1 месец
Путин побеждава...и 1. НАТО се възроди,въоръжи и вчера е само на 50 км. от Русия. 2.Вместо приятелския народ на Украйна ,Русия има вече смъртен враг на западната си граници. 3. Русия е изолирана от света, но руснаците ще имат чартърни за КНДР. 4. Западни компании в близките 40 г. едва ли ще инвестират в русия. 5. Путин ускори зелената сделка,намали влиянието на руския газ и петрол в световен мащаб. 6. Заплатата на руснаците се върна на нивата преди 2014г. 7. Путин е Най доброто за демокрацията.
96
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според тези професори излиза, че традиционната външна политика, чието начало поставил изгоненият от вермахта за неарийско произхождение Егон Бар, започвала да изглежда неблагонадеждна. За времето на Вили Бранд била прекрасна, а сега - неблагонадеждна.
95
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера край Соловьево руснаците унищожиха още един Абрамс.
94
6
 
11
 
! Отговори
гьон ИИ преди 1 месец
И Русия се сеща да нея.Първият път след като Прусия е нахлула в нея и връща визитата влизайки в Берлин на първи март 1760 и си отива с дар Полша,втория път 1945 и се връща с дар Източна Европа.1813 и Русия и носи дар свободата от Наполеон Бонапарт.
93
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма антируска коалоция е съмнително да се създаде. Ръководствата на Франция, Германия, Полша, Швеция и други искат да си върнат за загубата от руската мечка през вековете. Затова и събират глутница, която да се пробва, че сами не могат да се справят. Без Чичо Сам няма да стане, то си е ясно, само, че щатите нямат ресурса за такава война. Те за Украйна не могат да отделят достатъчно пари, камо ли за война с Русия.
92
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Запада идват само хубави неща - бомбандировките в Югославия, инвазиите в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия, убийствата с дронове на репортери, мъченията в Абу Грейб - всичко добро според евроатлантиците.
91
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия не може да се мери със Запада. От тая държава винаги са идвали само лоши неща.
90
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западняците се нагледали на марвъл и си мислят, че всичко ще им се размине като на филм - ще дойде айрян мен и ще реши всичко.
89
8
 
12
 
! Отговори
Немчура преди 1 месец
Ако са историци, трябва да знаят какво стана през 1945 г. Също трябва да знаят, че Хирошима беше ударена с 20 килотона, а Сармат носи 10 бойни глави по 500 килотона. Немчурата ще се изпарят по целия Германистан.
88
7
 
17
 
! Отговори
Батенца, преди 1 месец
не се сърдете. Русия има право да се защитава. Каквото и да си говорим, нато е създаден за да унищожи Русия. Всеки на нейно място би постъпил по същия начин. Защо се правите на глухи и слепи? Нима ако някой беше застрашил интересите на англоамериканците някъде по света те щяха да стоят със скръстени ръце? Такива са природните закони. Трябва да има равновесие.
87
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено, че целия Запад помага на колхозниците иначе ше измрат от глад там в Азия
86
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полковник Бучино, анализатор в Съвета за иновации в отбраната и бивш директор по комуникациите в Централното командване на САЩ: "Украйна няма шанс за победа дори с помощта на САЩ. Подкрепата за Зеленски окончателно се изчерпа"
85
8
 
3
 
! Отговори
слава украине преди 1 месец
КАБАЕВ е с МАСКА.. ХАХАХАХХАХААА .. СЛАВА УКРАИНЕ
84
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво става с тридневната руска излагация на кремълския плъх, превзеха ли вече Киев?
83
7
 
8
 
! Отговори
до Кравар Евроатлант преди 1 месец
Руснаците превзеха още 500 квадратни километра от "втория храст зад третата пейка". А как върви украинската контраофанзива подпомагана от Запада?
82
11
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Нещастието или по точо блатото наречено русия се разпада с всеки изминал ден. Само нашите необразовани рус0роби още не могат да го видят.
81
10
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
В началото беше Киев за 3 дни, Берлин за 1 седмица, а сега пресмятат колко метра са минали от втория храст зад третата пейка в някое селце.
80
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има една червена линия, която не трябва да се прекрачва. Цялото това "даряване" на ракети, танкове и бойни самолети е в графата на абсурда.
79
2
 
6
 
! Отговори
DW =WC преди 1 месец
и вони!