Войната и грешките: Помага ли Германия на Русия?

Петима историци разкритикуваха остро действията на Шолц
30 мар 2024 20:39, Александър Попов
242
Войната и грешките: Помага ли Германия на Русия?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Управляващата в Германия Социалдемократическа партия се тресе от вътрешни противоречия и външен натиск във връзка с непоследователната си политика към Русия и войната в Украйна. Сега по този повод остро писмо написаха петима уважавани историци, сред които и един от корифеите на историческата наука в страната.

Хайнрих Аугуст Винклер не е кой да е. Смятат го за един от най-важните историци в Германия, припомня германската обществена медия АРД, цитирана от "Дойче Веле". В публикацията става дума за едно настойчиво, дори гневно писмо, което Винклер и още четирима професори, при това симпатизиращи на социалдемократите, са изпратили до ръководството на ГСДП, т.е. и до канцлера Олаф Шолц.

"Писмото звучи като разчистване на сметките с цялата политика на ГСДП относно Украйна", пише авторът Георг Шварте и цитира: "Комуникацията на канцлера, на партията и на фракционното ръководство по въпроса за оръжейните доставки за Украйна с основание остро се критикува в обществения дебат".

Става дума за колебливата позиция на канцлера по въпроса за оръжейните доставки и най-вече за неговото вето върху изпращането на крилати ракети "Таурус" за Украйна.

Според историците, аргументите на социалдемократите в дебата за оръжейните доставки са "произволни, противоречиви и нерядко изопачаващи фактите" - това пише в писмото, с което разполага редакцията на АРД. Медията припомня, че професор Винклер членува в ГСДП вече от 60 години и че още преди Путин да прояви своята лакомия за власт и територии е предупредил за тази опасност. Сега Винклер и другите професори, поставили подписите си под тревожното писмо до Социалдемократическата партия, с изненадваща недвусмисленост критикуват думите и действията на "своя" канцлер. Те смятат, че правителственият ръководител и неговата партия са длъжни най-напред да оценят действията на Русия: "Щом канцлерът и партийното ръководство прокарват червени линии не за Русия, а само и единствено за германската политика, това трайно отслабва германската политика за сигурност и само помага на Русия", пишат историците.

"Липсата на единство окуражава Путин"

Те имат предвид най-вече окончателното вето на канцлера върху доставките на крилати ракети "Таурус", но писмото им поставя и друг акцент: защо канцлерът реагира така остро на умишлено неопределените думи на френския президент Макрон за изпращането на западни войски в Украйна? Както е известно, Шолц недвусмислено заяви: "Нека го кажа от ясно по-ясно: като германски канцлер аз няма да пращам войници в Украйна". Историците коментират в тази връзка, че Путин ще възприеме като окуражаване всяко разминаване в позициите на съюзниците, всеки случай, когато те нямат предварителна съгласуваност.

В писмото става дума и за едно изявление на парламентарния лидер на социалдемократите Ролф Мюцених, което предизвика бурни обществени реакции: "Не е ли дошло време вместо за това как се води война, вече да говорим за това как се замразява, а по-късно и приключва една война?". Мюцених постави този въпрос в Бундестага, а петимата историци, редом с доста други общественици, смятат изявлението за "фатално" и илюстриращо "късогледия възглед за мира на някои социалдемократи".

Грешките не са преосмислени

Историците поставят и още един болен въпрос, за който в международната политика се говори по-често, отколкото в германската: грешките на социалдемократите в политиката им към Русия през последните десетилетия. Те смятат, че вместо честно да преосмислят тези грешки, сега социалдемократите са оправдават с традиционната външна политика, чието начало постави Егон Бар, която възприемат безкритично и дори идеализират като запазена марка на ГСДП. Но по този начин партията им започва да изглежда неблагонадеждна и уязвима, пишат историците.

В отговор на запитване на АРД, от партийната централа на социалдемократите отговорили, че са стреснати от възбудата на такива известни историци, че с тях се разговаря, а след Великден е запланувана и обща среща. Съпредседателят на ГСДП Ларс Клингбайл напоследък на няколко пъти повтаря, че в момента Европа има нужда от сигурност срещу Русия, а не заедно с нея, но професор Винклер и другите историци сякаш не смятат това за достатъчен ангажимент. Тяхната дефиниция звучи другояче: "Един истински епохален обрат изисква преди всичко следното: да се разбере, че Русия вече от години води хибридна война срещу Европа, а още от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна преследва плана си да я унищожи".

Тонът на писмото е еднозначен - според петимата историци ГСДП отказва да приеме реалността, коментира авторът на АРД. Той припомня още, че току-що заявка за оттегляне от политиката направи един виден социалдемократ - специалистът по външна политика Михаел Рот. Рот открай време настоява да се доставят оръжия за Украйна, а тази му позиция явно не се харесва на някои хора в партията, обяснява той и признава, че по отношение на войната вътре в ГСДП има напрежение.

В обобщение Георг Шварте пише: "Ропотът срещу курса на социалдемократите по отношение на Украйна става все по-шумен и все по-публичен. Нищо, че наскоро канцлерът обяви тези дебати в Германия за "смехотворни" и "конфузни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защитени по двата фланга от танковите дивизии labshtadart i das reih гренадирите на totenkoppf бавно си пробиваха път към Прохоровка.
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия е най-големия спонсор на Украйна в света след САЩ! Даже САЩ престанаха да дават помощи, а Гирмания продължава и ще стане Наци Спонсор Номер 1 в света! Някак логично е ;)
76
8
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
В русия всички са с ваксини против алчност. Затова там има безбожно богати,и такива който име семейна(фамилна) гордост,че от техно село само техния дядо(който умря) е ходил на младини до Масквата,и от там си е спечелил уважение на село...и сега щеше да е жив,но много водка къркаше стария
75
2
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
Ми помага! Зеленски не може да мобилизира кайма за фронта, защото Шолц им дава 10 пъти повече пари без да трябва да работят! 2000 евро джобни, жилище, мед застраховка, училище за децата, лекари итн!
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Папата го каза : Божията воля е Украйна да развее бялото знаме и да се покае за глупоста и предателството си !
73
5
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Глупости,глупости! Мобилизациония украйнски план е готов детайлен и добър! Каквото и да си мечтаете и самозалъгвате,Украйна през късната есен ще располага с нови,добре обучени и снаряжени сили на фронта! Готови с лека рака да пренебрегнат армия чиито състав е 900 000,и да говорят за държава с 44 000 000 населения сякаш говорят за Бусманци! Две опитни украйнски бригади със щатен състав и въоражение биха минали през нас,като дизел през цинкова кофа!
72
7
 
4
 
! Отговори
Додж фен преди 1 месец
С два Бързи ядрени идара над Москва Петерсбашерг Самара и Ростов и с тия ще е свършено.Ответен удар няма да има е вярно ще умрат руснаци ама те хора ли са?!
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главния въпрос е : кой окъка войната - Зелята и некадърните му и корумпирани генерали или некадърните и алчни западни господари на Зелята ?
70
3
 
7
 
! Отговори
Тея историци преди 1 месец
Ако ги питат, ще кажат че армията на САЩ са развявали американското знаме над Райхстага през 1945 годинаа Русия е хвърлила две атомни бомби върху Япония същата година!
69
6
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
На руснаците мога да кажа следното: искате/не искате,харесва ви/или не ви харесва,ще играем на една игра! Казва се"на кой първи ще му свършат паричките! Са не ми клинчете,че ние имаме машинка да си ги печатим,защото машинката е най-лесна! Работата е там,че наште вървят и на най-затънтения остров,а вашите се представляват интерес колкото ролка тапети на щанд в килимия.
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нека тоталната разруха и капитулация на украйнския фашизъм служи за пример - какво се случва ако не си изпълняваш подписаните договри и повярваш на терориста САЩ !
67
2
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
Ми помага! Зеленски не може да мобилизира кайма за фронта, защото Шолц им дава 10 пъти повече пари без да трябва да работят! 2000 евро джобни, жилище, мед застраховка, училище за децата, лекари итн!
66
2
 
5
 
! Отговори
Немски данъкоплатец преди 1 месец
Така е! Шолц веднага увеличи данъците от 50% на 100% от заплатата!!! И пенсеонната възраст от 74 на 104 години! Може още да се изцяди от германския данъкоплатец! До последното германско евро и последната капка украинска кръв!
65
3
 
3
 
! Отговори
ПРО СИА КАпиТУЛИРА преди 1 месец
До Да помага "мислисх" ли 4е си интересен,, и имасх ли представа кои те 4ете ??,, СЛАВА УКРАИНЕ
64
5
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
Ми помага да! 2 милиона украинци, 800 000 украински дезертйори си живеят на широко с по 2000 евро социални на месец за сметка на германския данъкоплатец! 800 000 украински мъже избягали в Германия! Това са повече отколкото служат в армията на Зеленски!!
63
2
 
7
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
Германия е най-големия спонсор на Украйна в света след САЩ! Даже САЩ престанаха да дават помощи, а Гирмания продължава и ще стане Наци Спонсор Номер 1 в света! Някак логично е ;)
62
2
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Бермудския триъгалник не води вече класацията за инциденти с кораби. Тя бе оглавена от нов гео лидер в това отношение,а именно БАНДЕРОВСКИЯ ТРИКУТНИК,специфично е при него,че всички инциденти се случват с кораби на РВФ! Мисце де зникают корабли та литаки!;))))
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петимата немски историци да кажат какво се случва когато тръгнеш срещу Русия.
60
5
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Закривайте тая Федерация Руска, да си става на 20те републики че ни омръзна само да слушаме кои земи били техни на няква карта на 500 години.
59
4
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 1 месец
Тея са такива историци които вие в България бихте казали, че са на хранилка при Козяк ;)