Фон дер Лайен иска Западните Балкани да са близо до ЕС

Инвестициите са ключова стъпка към това
5 апр 2024 10:43, Инна Ангелова
40
Фон дер Лайен иска Западните Балкани да са близо до ЕС
Снимка: БГНЕС

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че "искаме по-бързо да приближим Западните Балкани към ЕС и договорената инвестиция от шест милиарда евро е ключова стъпка в тази посока". Изявлението идва след като Европейския парламент и Съвета на ЕС се споразумяха за Инструмента за реформа и растеж на Западните Балкани в размер на 6 милиарда евро.

"Съчетавайки увеличената финансова помощ и реформите, инвестицията ще ускори напредъка на нашите партньори от Западните Балкани по пътя им към ЕС, ще насърчи икономическото им сближаване и ще ги интегрира по-добре в нашия единен пазар", каза Фон дер Лайен.

За период 2024-2027 г. общият размер на средствата е 6 млрд. евро, от които 2 милиарда са безвъзмездни средства, а 4 милиарда са изключително изгодни заеми. Най-малко половината от общата сума ще бъде разпределена чрез инвестиционната рамка за Западните Балкани и ще подкрепи инфраструктурни инвестиции.

Средствата ще се отпускат два пъти годишно въз основа на исканията на партньорите от Западните Балкани, след проверка от страна на ЕК. Изпълнителят орган трябва да потвърди, че са изпълнени всички съответни условия, свързани с макрофинансовата стабилност, доброто управление на публичните финанси, прозрачността и бюджетния надзор.

В случай че някои от условията не са изпълнени, Комисията може да спре плащанията, частично или изцяло. Спряната сума ще бъде изтеглена и може да бъде преразпределена между други потребители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: ЕКЕПсъвет на европа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
31
 
! Отговори
Накратко : преди 1 месец
Европейските граждани пък искат Урсулю ФайзерЛайнен зад решетките за далаверите в огромен мащаб с ФармаФията и т нар "ковиТ ваксини" (каквото и да значи това)
11
1
 
19
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Уруспиурсула си мисли,че сме марули,та не можем да се сетим,че чрез вкарването на Македония в ЕС влизат и Сърбия ,и Украина ,и Русия. Нали ,м..ъ...Р..л..о. СЕФАРАДСКА ?
10
1
 
25
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
финансов одит на това жи......но за ваксините и траншовете за украина
9
1
 
28
 
! Отговори
Мечока Иван преди 1 месец
Тази акушерка сега Ви продава руски суровина на четворни цени. А ги взимаше от мен без посредници .Европейски ценности.
8
2
 
18
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Госпожа Ла..й..н. е..н, предвиденият ТУРСКИ влак Румъния--Турция ,с който се цели този път абсолютна м..а..н..г..а..л..с..К..а. окупация на Моята Родина България ваш личен проект ли е или е съгласуван с Хезбула,ИД,Сивите вълци,ПКК,Хамас,МЮСУЛМАНСКИТЕ братя и т.н.? Не че не знам отговорът,но питам от куртоазия.От този влак ще се слиза само на Българска територия.
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фон дер Л..айнен - никой не я иска :)))
6
0
 
27
 
! Отговори
Гушер преди 1 месец
Урсуло, върви в ада!
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми те са близа до ЕС - граничат с страни от ЕС. Колко по-бизо?
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Капитализъм без колонии, то какъв капитализъм е? Друго си е да имаш и военна промишленост и ядрено оръжие! Тогава намираш всякакви държави и ги скубиш с какво ли не, та дори и със зелена сделка в която самия ти не участваш.
3
0
 
19
 
! Отговори
А източните балкани преди 1 месец
кучета ги яли! :D
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тюрмата, заради ковид ваксинажа.
1
0
 
34
 
! Отговори
Тая престъпница преди 1 месец
Защо не е задържана?Да не се занимава с Балканите!