Швейцария се присъедини към "Небесен щит"

Целта е изграждане на интегрирана система за ПВО и ПРО
10 апр 2024 17:52, Елка Василева
36
Швейцария се присъедини към "Небесен щит"
Снимка: архив, БГНЕС

Швейцарският Федерален съвет одобри участието на страната в европейската инициатива „Небесен щит“, целяща да изгради интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО) на континента, съобщи Ройтерс.

През 2022 г. Германия даде начало на европейската инициатива „Небесен щит“, за да засили ПВО на Европа. Въпросът придоби първостепенна важност след руската инвазия в Украйна.

През юли миналата година Швейцария подписа декларация за намерение да се присъедини към инициативата, която цели да намали разходите за страните чрез координация на придобиването на системи за ПВО и ПРО като например комплексите „Пейтриът“. Тя цели и координиране в обучението, поддържката и логистиката.

„Дори след подписването на декларацията за членство Швейцария остава свободна да решава докъде и в каква степен планира да участва в „Небесен щит“ и какви системи „земя-въздух“ планира да придобие“, съобщи Федералният съвет в официално заявление.

От началото на руската инвазия в Украйна европейските съседи на неутрална Швейцария засилват натиска си към нея да подкрепи Киев военно, разрешавайки реекспорт на произведеното на нейна територия оборудване.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Водещи мобилна
Мъж предупредил, че производството на Boeing е опасно, те обаче не го чули
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Швейцария" е понятие от миналото. Изяден от гущерите.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"А ЗАПОЧНЕ ЛИ, НЯМА ДА СПРЕ. ВИЕ ЩЕ СТЕ В РОЛЯТА НА БЕЗМЪЛВНИ ЗРИТЕЛИ" - Ми вече трета година ве кАпейки, не ви ли омръзна едно и също. Как да ви омръзне като вашите родители са ги лъгали 45г и искат още да са роби на колхозниците? *** ни една кАпейка не каза що швейцарците като неутрална държава искат Пейтриатите а не колхозническо въоражение. Не виждат ли в тубата колко е добро?
28
4
 
5
 
! Отговори
Ужасът преди 2 седмици
Осем милиона швейцарци произвеждат колкото 80 милиона рашистанци. Грешка. Рашистан не произвежда нищо. Само помпа природните си богатства, за да ги продава. Както страните от третия свят.
27
5
 
5
 
! Отговори
Излекувах се с ФАБ преди 2 седмици
Евроатлантик съм. Записах се доброволец да ходя да почивам на Слънчака като бежанец от Украйна, но ВСУ ме прибраха от клуба барабар с диджея и охраната и ни пратиха на фронта в Авдеевка. Там за пръв път опитах от лекарството ФАБ. От цялата рота оцелях само аз. Но, казвам ви с ръка на сърцето, това лекарство е уникално. Наистина помага! Лекува! Пристрастяващо е! Слава на Русия!!
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С Циркончето. ПЛЯС! И бяха изпарени 4-5 сгради в Киев пълни с персонал на Тайните Украински служби. След тая случка джуджето Зе беше не на себе си. Май му стана ясно че настъпа мотиката
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Майка Русия най-после реши, че се налага да изключи Украйна от щепсела. Ударите по ТЕЦ-овете го показаха. Милиони са без ток. Скоро офанзивата започва. А ЗАПОЧНЕ ЛИ, НЯМА ДА СПРЕ. ВИЕ ЩЕ СТЕ В РОЛЯТА НА БЕЗМЪЛВНИ ЗРИТЕЛИ
24
5
 
5
 
! Отговори
Броени дни преди 2 седмици
Броени дни ни делят от началото на масирана офанзива. Всичко от левия бряг на Днепър минава в Руски ръце. После следва Одеса и Транснистрия.
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Разни наемници и инспектори и други са разпределени да живеят по училища и жилищни блокове. Братушките като цапнат един такъв блок с искандерче, и като погребат 60-70 Натовски войника, колко цивилни точно са убити се пита в задачата?
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Егаси, е що швейцарците искат пейтриът а не колхолзническа техника, а кАпейковци?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Небесен шит
20
10
 
6
 
! Отговори
Пих и ядох преди 2 седмици
Пих и ядох, ядох и пих и пак ще пия и ще ям за здравето на бай Вова! Нека да продължава все така да мачка нациста.
19
0
 
6
 
! Отговори
Макаронец преди 2 седмици
даде ли ви Мистралите, или си останахте само с члена му в ръчичките и един паравозь имени "Кузя" за шоу с двете пажарни на борда.
18
7
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Джудженцето Путаранкин направи така, че събуди целия свят и го въоръжи до зъби :)))
17
6
 
13
 
! Отговори
Рев и Сльозъй преди 2 седмици
ПлачетеМурзилажки тролченца. Това ще ви остане, докато вашата Рассия се утече у ряката, като СеСеСеРейницата ви, Варшавскиьо, СИВ и сателитните републики. Стойте сред нас, за да не ни е скучно.
16
10
 
8
 
! Отговори
ДВА РОВА преди 2 седмици
Имаше до Киев две системи Патриот. Два патриота. Стояха гордо до летището и пазеха НАТОвското небе. Сега на техно място има ДВА РОВА! Толкова за операцията Небесен Щит.
15
9
 
4
 
! Отговори
Сто Агнета за Вова преди 2 седмици
Сто Ягнита сме подготвили, отбрани родолюбци! И хиляда литра вино. И по Гергьовден плануваме мощен курбан. Ще пием за здравето на бай Вова и на Червената Армия! Дордето свят светува, да порят нациста! Амин!
14
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Европа ще пръсне милиарди, а Путин ще влезе през канализацията!
13
5
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Швейцария добре се ориентира.Единствено обединена Европа може да накара агресивната Мечка да кротува.
12
5
 
16
 
! Отговори
До 10 преди 2 седмици
Наличието на пияни и превъртяло джуджета, водят автоматично до членство в НАТО. РубльовскитеРубашки кво са се разцирикали, като настъпени жаби.
11
5
 
15
 
! Отговори
Swiss in NATO преди 2 седмици
Хаирлия да е! И скоро в НАТО.