В Германия правописът вече не е важен

В някои провинции спират да броят грешките на учениците
10 апр 2024 23:00, Инна Ангелова
79
В Германия правописът вече не е важен
Снимка: 6689062 от Pixabay

В една от най-северната провинция в Германия -  Шлезвиг-Холщайн вече спират да броят грешките в писането на децата, които се обучават. Според „Билд“ провинцията има общонационално споразумение, изготвено от министрите на образованието, за стандартизиране на условията за изпити.

Съответно самият брой правописни грешки в текст вече не е решаващ за оценката по немски език при зрелостния им изпит. Това важи и за есетата по немски език в по-ниските класове. Наредбата трябва да влезе в сила от следващата учебна година. Вместо това младите хора трябва да получат „качествена обратна връзка относно систематичния характер на грешките си“.

В Северен Рейн-Вестфалия и Бавария грешките също не се броят.

„Коефициентът на грешки при правописа не съществува от години. Системата се оказа неподходяща, особено за учителите, които тогава трябваше да следят броя на думите“, посочват от Министерството на образованието в Саксония.

В германската образователна система коефициентът на грешки се определя, когато броят на грешките се раздели на общия брой написани думи и е решаващ за определянето на оценките. Въпреки идеята той да отпадне, правилото постоянно да се обръща внимание на качеството на правописа и да се оценяват неправилният правопис и граматика, остава. Има възможност за намаляване на до две оценки за очевидни правописни грешки.

Германските експерти коментират, че премахването на коефициента при проследяване на геешките не е проблем, ако ако правилният правопис продължава да се преподава и се насърчава от ранна възраст.
Нарушенията на езиковата точност трябва да продължат да бъдат отбелязвани и включени по подходящ начин в оценката“, коментират още експертите.

Кирстен Шмьокел, държавен председател на Асоциацията на филолозите споде, че премахването на коефициент на грешка не трябва да оставя нагласа в учениците, че правилата за правопис и граматиката не играят роля в по-късния им професионален живот“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от Водещи мобилна
Мъж предупредил, че производството на Boeing е опасно, те обаче не го чули
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Кукумяууу преди 2 седмици
Ще ядем дядо, супер! :D
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен "Немският език и без това си е труден" ------------- със сигурност точно пък правописът не е трудното на немският! Каквото чуеш - това пишеш.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Немският език и без това си е труден , а за новите германци направо невъзможен. Така че нека не обръщат внимание на правописа.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хайде, сега ще ядем дядо!Хайде, сега ще ядем, дядо!Запетаята спасява животи! Нищо, ще разчитаме на автоматичния коректор да го поправи!
57
0
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 2 седмици
... "Вор в законе" нямат адресни регистрации, нито документи за самоличност, официално не сключват брак,нито припознават децата си, макар да се грижат за тях.Някои много богати престъпници,които не са част от прослойката "вор в законе" предлагат на хората от тази прослойка огромни суми, за да бъдат припознати и те като такива "ворове".Понякога такова предложение се приема, но в повечето случаи след като вземат парите на кнадидата не го припознават като такъв "вор" и той няма на кого да се оплаче
56
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 2 седмици
Грешиш. "Вор в законе" се става много трудно, такива се броят на пръсти и са аристокрацията на престъпния свят. Дори се ползват с правата на неофициални съдии в периметъра на ъндърграуна и думата им е закон за останалите престъпници. Тази прослойка взниква преди около един век и отначало има политическа окраска - някои хора категорично отказват да имат нещо общо с новата власт, живеят, като грабят от държавата, но никога не посягат на собствеността на частни лица. До ден днешен "вор в законе"...
55
0
 
15
 
! Отговори
Стъпка към деградаци преди 2 седмици
Поредната стъпка към деградация на немската/европейската култура - заради мигрантите. Ще,ще и при нас.
54
1
 
5
 
! Отговори
читалище заря преди 2 седмици
До Не четете статиите статиите си им нема нищо, само малко ми тече кръв от очите от гугъл транслейт и граматически конструкции, от които мастер йода би получил епилепсия
53
8
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 2 седмици
само в задунайски татарстан на драсни-пални клечковците им става от правописни грешки, което те успешно използват в дискусии, ако доводите или коефициента на интелигентност на опонента превъзхождат тези на представителя на нация техническа
52
10
 
1
 
! Отговори
Не четете статиите преди 2 седмици
Хора, вие прочетохте ли статията? Заглавието не отговаря на съдържанието. Става дума за това, че ще отпадне една формула, по която досега а са определяли процента на грешните думи. В България никога не е използвана подобна формула. Германците пак ще си наблягат на правилния правопис. Защо се нахъсвате напразно?
51
11
 
3
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 седмици
Аз лично на ръка не съм писал от както завърших училище. Всичко е на машина. "Ама какво ще правиш като спре тока?" - Ще изчакам соларите ми да се заредят отново.
50
0
 
18
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 седмици
Затваряйте и Хайделберг, изгорете и книгите на Гьоте и се чуете да пишете, от дясно на ляво.
49
1
 
14
 
! Отговори
Славка преди 2 седмици
В Германия правописът не е важен?Тук у нас не е важно даже и съществуването на човека! С 523 лева месечно,за какво да пишат и смятат над 500 хил.пенсионери!Съществуване в партийна подигравка и правопис на нямането! Крадци на животи!
48
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
следващата стъпка - колкото повече грешки толкова по висока оценка - ама не само правописни, търсят се и определен тип логически грешки които да възславят дегенерацията
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Редакцията на днес.бг харесва това.
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шайсе, дасис чок резил фюр Дойчланд, субханаллах!
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предстваете си за миг, че сте изследовател на древността, ама през 4024 година! Няма ли да се чудите как е възможно на германците да им идват такива неща наум, че даже да са водеща сила на цял контитент, с претенции за целия свят! Ако можете въобще да разчетете това, дето са го оставили като наследство преди 2000 години.
44
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-вероятно в Германия се отказват да броят грешкти на учениците, защото са много и за да има "напредък в образованието", го предстваят като някакъв демократичен пробив. Ако не броят правописните грешки, смисълът на написаното разбира ли се? Как точно беше примерът за важността на запетаите - "Да се обеси, не да се помилва" или "Да се обеси не, да се помилва". Вероятно ИИ-то не може да определя точно къде трябва да има запетая, например. Или с грешки става по-весело, получават се двусмислия
43
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Връщане към средновековието с дигитални средства!
42
0
 
30
 
! Отговори
Г .Димитров преди 2 седмици
Га говорехте на немски само с конете ние сме имали езикова четмо и писмо школа.