Кои са пионерите, проправили пътя на българския филм?

"Кино екстремисти" разказва за тях
29 апр 2024 13:40, Анисия Иванова
0

"Кино екстремисти" е заглавието на новия български документален филм, който ни запознава с онези пионери, които са проправили път на българския филм.

"Екстремно е да се създава кино в онова време. За нас е добре, че не закъсняваме много. Навреме създаваме първите филми в България, но киното все още е било възприемано като кинаджийско изпълнение. Тези хора, които прохождат със създаването на първите филми, са имали задачата да създадат своите филми в трудни условия, но и да променят нагласите на публиката", каза режисьорът на филма Боя Харизанова в "България сутрин".

Не е имало и бюджет, коментира още тя. "Самите актьори в Народния театър не са искали да участват в такива зрелища", съобщи Харизанова.

Според сценариста Теодора Дончева пионерите, проправили път на българския филм, са забравени.

"Напоследък се шуми около името на Васил Гендов, който е абсолютният пионер. Всичко първо в киното дължим на него - от първия български игрален филм до първия звуков филм, първата екранизация. Освен за него, става дума и за неговата съпруга Жана Гендова, която е главна актриса в 90% от филмите на Гендов", коментира сценаристът пред Bugaria ON AIR.

Дончева посочи и други кино екстремисти, сред които Александър Вазов, племенник на Иван Вазов и син на Георги Вазов; Борис Грежов; Панайот Кенков - варненски кино екстремист; Васил Бакърджиев.

Създаването на документален филм не е лесна задача, сподели Харизанова: "Подготовката е сериозна с оглед на създаването на сценария".

Гостите определиха пионерите като хора, влюбени в киното. "Александър Вазов е продал свои имоти, за да направи филма "Грамада". Наричам ги кино мечтатели", завърши Харизанова.

Филмът е в София, Варна и Пловдив засега, в избрани кина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от ЕС
И Барселона с мерки за туристите, скри автобуса до парка Гюел на Гауди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари