Какво най-често правят служителите, вместо да работят

Петте най-чести занимания по време на работа
Обновена: 10 юли 2012 11:43 | 10 юли 2012 11:42,
93
Какво най-често правят служителите, вместо да работят
Снимка: sxc.hu

Според скорошно проучване хората, които работят средно по 45 часа седмично, всъщност работят едва 28 часа, защото останалите 17 часа те са непродуктивни.

Ясно е, че хората не са роботи и няма как да бъдат напълно съсредоточени в работата си през цялото време, но все пак какво може да се направи, за да се ограничи отвличането на вниманието им?

Ако сте в ролята на работодателя и не искате бизнесът ви да пострада, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете с какво се занимават служителите ви най-често по време на работа. След това вече идва време, в което да помислите как да се справите с проблема.

Ето и кои са петте най-често срещани причини за отвличане на вниманието на работещите:

1. Интернет

Тук едва ли има място за съмнение, че именно интернет е първенецът. Един от най-посещаваните сайтове в интернет е Facebook. 77% от работещите, които имат профил в социалната мрежа, са влизали или влизат там по време на работа.

Служителите проверяват много често и личната си електронна поща, с което също губят ценно работно време. Следващото популярно място в интернет са форумите.

Не на последно място е и онлайн пазаруването. Служителите предпочитат да пропуснат разходката до търговския център и да спестят от извънработното си време, като пазаруват по време на работа.

Как може да се справите с проблема: Ограничете достъпа до социалните мрежи и други „изкушаващи“ сайтове. Ако обаче фирмата ви се рекламира в социалните мрежи, ще трябва да се задоволите само с ограничаване на времето, което служителите могат да прекарват в тези сайтове.

2. Порно

Да, порно! Според Nielsen Online една четвърт от служителите признават, че гледат или някога са гледали порно по време на работа. Статистиката се подкрепя и от порно индустрията, която потвърждава, че 70% от трафика ѝ е в рамките на работния ден.

Как може да се справите с проблема: Запишете изрично в договорите на служителите, че се забранява достъпът до порно сайтове. Нека те разберат, че няма такова нещо като неприкосновеност на личния живот по време на работа и че компютрите им могат да бъдат следени. И накрая може да инсталирате софтуер, който да блокира достъпа до порно сайтове от служебните компютри.

3. Спане по време на работа

Парадоксалното в случая е, че колкото повече работа изисква фирмата от служителите си, толкова повече се увеличава броят на заспиващите. Колкото и да са уморени служителите обаче, ленивият им вид по време на бизнес среща определено не говори добре за фирмата ви.

Как може да се справите с проблема: В САЩ вече има компании, които предоставят възможност на служителите си за дрямка по време на работа. Тяхната теория е, че отпочиналият служител е по-продуктивен. Единствената опасност тук е да не се превърне 20-минутната дрямка в двучасова. Трябва да определите граници.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до 40Ти като си толкова умен и кадърен отиди в Япония да им наливаш акъл на японците, че без теб са взели- дали.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ТЕ НИ ЛЪЖАТ, ЧЕ НИ ПЛАЩАТ, НИЕ ЧЕ РАБОТИМ !" тук май е вярно май само първото
34
2
 
11
 
! Отговори
дО Ив от ЖУГ преди 11 години
Ив работа винаги ще има , а нас няма да ни има....защо да бързаме и да си даваме зор? Къде отиде забавлението?
33
9
 
3
 
! Отговори
Ив преди 11 години
Чиновник, хубаво, ама много станахте тарикатите - а пък работата няма да се свърши сама :)
32
3
 
21
 
! Отговори
хах преди 11 години
Българинът е кадърен, но мързелив и тарикатлъкът му е в кръвта. Служителите лъжат, че работят, а работодателят лъже, че им плаща. И един такъв затворен кръг и никой не е доволен и все някой му е му е виновен. В Япония например служителите приемат работата за фирмата присърце, дават всичко от себе си, за да постигне фирмата максимални резултати и да е конкурентноспособна. Идеята е, че ако успее фирмата, успяват и те самите. Нещата са вързани. Това в милата ни родина естествено няма как да стане.
31
12
 
19
 
! Отговори
еми преди 11 години
Ами честно да си кажа да веднъж ...останах малко след работа и бях само по една лека поличка...ставаше течение в стаята и усещах лек ветрец как гали венериния ми хълм....възбудих се и започнах да галя малката пакостливка :) А вие момчета?
30
1
 
19
 
! Отговори
от 24 преди 11 години
Казах наздраве ... никой във форума не ми отговаря ... какви съфорумци сте такива. Ще пия и втората биричка сам.
29
5
 
10
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Мислиш доста ограничено, или като човек на 70г. стар соц партиец някой :) Ако не са ония в офисите производството не може да мръдне ! Ако няма IT примерно камиона склада не може да напусне, колата и багера ти също няма да се движат...нещата са взаимно свързани пич !
28
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички,които не произвеждат материални блага са ненужни ***. С какво тези тунеядци увеличават БВП на страната? Как допринасят обществото да стане по-богато? Как един работник от тия на които се крепи основата на икономиката - производството, ще влиза в интернет,ще спи или ще сваля колежки по време на работа? *** статия с абсурдни изводи! 2 милиона български работници издържат 8 милиона население,като махнем пенсионерите и децата излиза че 2,5 милиона са ***,то не бяха офиси и т.н.
27
3
 
30
 
! Отговори
mdam преди 11 години
кога най-ми се работи седам и чекам да ми мине ;)
26
1
 
6
 
! Отговори
тим преди 11 години
служителите нямат време за това,най-често ги следят осоторожно,като има даже фирми,които следят броя на посещенията в тоалетната и времето,прекарано там...
25
2
 
21
 
! Отговори
РАБОТЕЩ преди 11 години
ТЕ НИ ЛЪЖАТ, ЧЕ НИ ПЛАЩАТ, НИЕ ЧЕ РАБОТИМ !
24
5
 
7
 
! Отговори
еми преди 11 години
порното наистина е най-честото занимание...
23
1
 
14
 
! Отговори
SS преди 11 години
Какво правят ли - ами четат глупави статии като тази!
22
3
 
20
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Абе в частните фирми, разрешават ли ви поне да ходите до тоалетна?
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези, които коментираме новината сме май от първия тип :). Аз пийвам и биричка ... наздраве!
20
4
 
27
 
! Отговори
111 преди 11 години
Във фирма където ми е забранен достъпът до интернет не бих работила.Освен това при условие, че моите служители са си свършили задачите на време слабо ме интересува какво правят през останалото им свободно време.Порно на работа обаче не толерирам.
19
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига *** статии. Въпроса не е в количеството, а в качествтото. Точно защото се набляга на количество от разни прости псевдо мениджъри в БГ, затова сме и на този хал. Българинът прекарва почти 2 пъти повече време на работното място от германеца, но това само води до повече нищоправене. В държави като Германия, Франция се работи по 7 часа на ден официално, в Германия в ИТ сферата в петък следобяд забрави да намериш някого в офис, но са порядъци по-напред от нас. Става с мисъл, а не с блъскане.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
точка 2 и 3 са абсурдни колкото и сайта към който ме карате да отида
17
14
 
4
 
! Отговори
myrzeliv narod преди 11 години
kato vi 4eta komentarite i se se6tam za edna mnogo podhodq6ta pogovorka koqto usmiva shopite:"I hi4 da ne mi platqt, pa po-malko 4e izrabotim"prosti selqni ste vsi4ki !!!!!!!!