Какво да правите, ако загубите високоплатената си работа

Няколко стъпки за съвземане от шока
13 сеп 2012 09:30,
49
Какво да правите, ако загубите високоплатената си работа

Това, че имате високоплатена работа на висок, ръководен пост, изобщо не означава, че не можете да я изгубите. В тези тежки икономически времена много фирми започват съкращенията си точно от служителите, които им струват най-много. Но ако ви уволнят/съкратят, след като години наред сте имали високи доходи и самочувствие, това може да ви донесе сериозен стрес. От високо се пада най-лошо, са казали хората.

Но все пак трябва да се справите с тази криза в живота си и колкото по-бързо, толкова по-добре. Осъзнайте, че все още можете да контролирате собствения си свят и има стъпки, които можете да предприеме, за да се изправите отново на краката си.

Ето и няколко съвета какво да правите, ако останете безработен, а семейството ви е разчитало основно на вашата висока заплата:

1. Не се паникьосвайте.

Перспективата, че може и да не си намерите нова добре платена работа в тази безработицата може и да е страшна особено ако другите членове на семейството ви зависят от вас. Опитайте се да не изпадате в паника. Говорете с доверен човек за своите страхове и негативни мисли. Някой, който ще ви изслуша, без да ви осъжда и ще ви даде добър съвет по оцеляване. Някой, който да може да ви убеди, че животът продължава и че все още имате възможности. Който да ви накара да разберете, че промяната често тласка към нещо по-добро, въпреки че първоначално не изглежда така.

2. Запишете се в бюрото по труда

Ако отговаряте на изискванията на бюрото по труда и имате възможност да взимате обезщетения за безработица, не си губете времето, а си подавайте документите веднага. Може и да не взимате много пари или да ги взимате кратко време, но все пак е нещо, а и през това време ще ви тече трудов стаж. Няма нищо унизително в тази стъпка!

Ако ви откажат въпросните обезщетения, а нямате спестявания в банка, ще трябва да измислите бърз временен план за оцеляване. Може да се наложи да започнете нископлатена работа, но това е по-добър вариант, отколкото да не можете да си плащате сметките.

3. Оценете реалистично финансовото си положение

Ако досега сте бил, човек, който е живял от заплатата си и с нея е плащал различни ипотеки, лизинги и заеми, ще трябва да помислите за какво ще ви стигат парите оттук нататък и ако се налага, да продадете част от активите си, за да не ви нападнат кредиторите.

Ако вашият съпруг/съпруга или партньор все още работи, ще трябва да обсъдите как да преработите бюджета си. Ако имате някакви спестявания, използвайте ги за разходите с приоритетно значение.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: шокуволнениеработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
часът на татко преди 11 години
Един съвет от водещите на Часът на татко - ако случайно пиенето ви пречи на работата, напуснете работа:))
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По принцип не се тръшкам, като видя изречение с малка буква, или изпусната буква, както и някоя буква в повече или разместена. Хора сме, всеки бърза за нещо, стават и технически грешки.Но, когато някой казва/пише "кви" вместо какви, глей са, съжЕлявам, обЕснявам, ***, и т.н., е, това не са технически грешки.Само един пример: ".Ти си, като пенсионерите създават проблеми и ядове." Това грамотно изречение ли е? Та някой, викаш, пишел както и разговарял...
24
0
 
0
 
! Отговори
Picture hint преди 11 години
Снимката е повече от подсказваща. Или се пропийте или пък вземете се гръмнете.
23
0
 
1
 
! Отговори
Владо преди 11 години
Какво да правите, ако загубите високоплатената си работа - Да го ду*ате:)
22
1
 
4
 
! Отговори
Пишко преди 11 години
Ей така и аз бях помолен да напусна високоплатена работа преди няколко години. Трудно е, като си свикнал на хубавото, но все пак, последната си заплата я инвестирах в техника и оборудване и се оказа, че живота не е толкова черен ))) Най-лошото е, че когато работиш за някой времето в офиса и от заплата до заплата не върви никак, когато работиш за себе си пък, все няма достатъчно време ))) Това за бюрото по труда е жив майтап, от умрял писмо да чакаш, че и на тях да се надяваш )))
21
1
 
8
 
! Отговори
Parcuc преди 11 години
Аз "уволних" дъщерята на шефа като й казах в прав текст, че не става и директно мен ме уволниха със задната дата. 1500лв чисти взимах после две години без работа пълен шокс, кви бюра по труда ве неграмотници
20
0
 
1
 
! Отговори
emil boev преди 11 години
Това от кой сериал го преписахте?Не можем да се оплачем от кадърни политици и журналисти...
19
2
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
като ти гледам правописа, не са ти пенсионерите виновни, че не можеш да си намериш работа.Освен, ако смяташ че е трябвало да те научат на български.Гледам, писал си съжЕлиш, това значи ли, че си със Желю, или какво?Не разбрах, как "младите са, без работа от Вас"? Пенсионерите трябва да осигуряват работа за младите ли?П.П. Не намерих някой пенсионер да се жалва за работа по коментарите дотук, сигурен ли си, че можеш да четеш (за писането вече знам).Явно пенсионерита са ти н'къв проблем
18
0
 
1
 
! Отговори
me преди 11 години
1. Ако ви е дадена по шурабаджанашка линия (обиковено е така в БГ) - продължавайте да близкате дупЕта докат ви дадат друга. 2. Ако сте си спечелили позицията сам, преместете го от дясно и си намерете нова ако ви се работи, или пък първо си починете.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То тоя сайт го четат само високоплатени служители през работното си време...
16
0
 
6
 
! Отговори
хм преди 11 години
нищо съществено не казва тая драсканица.Как ли си изкарва прехраната автора й?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За момента, повече ме вълнува какво ще направя, ако СИ НАМЕРЯ добре платена работа.и то при положение, че толкова хора въобще не са си намерили работа.Тоя път не улучихте статията, инвестор.даге!
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми ако не можете да свикнете с по-нископлатена, фащате въжето, сапуна, вързвате го нависоко и готово.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Махнете тази снимка . Обидна е . Както сте тръгнали следващия път ще сложите въже за бесене сигурно.
12
0
 
10
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 4"пълни глупости са това -като нямате пари продайте си апартамента -точно така ми звучи тази статия- "Ами ако нямам апартамент???
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До (-*-) Добра работа пич:D
10
4
 
11
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
До optimistЧе защо да спестяваш?ГЕРБ нали се грижи за всичко, чеки от мед и масло текат в канавките на магистрал'та...
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Namerete si nowa. Prosti4ko e.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха-ха. Глупости. Ако загубите добре платената си работа си починете 1-2 години поне или направо се пенсионирайте по-рано с парите, които сте спестили от добрата заплата. Предполага се, че за добра заплата сте бачкали здраво, така че имате нужда от почивка. Ако обаче не сте спестявали, а сте живели като за последно, то четете горната статия и си търсете нова "добре платена" работа - вие сте станал роб до гроб на системата на потреблението - коли, къщи, почивки, техника. Роб до гроб.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще започнете да си живеете живота!