Кога трябва да изтрием виртуалните си приятели?

Имате ли наистина нужда непознати хора да зяпат личните ви снимки?
10 яну 2013 10:54, Мария Дуковска
24
Кога трябва да изтрием виртуалните си приятели?
Снимка: Sxc.hu

Всеки, който има профил в най-голямата социална мрежа, има завиден брой виртуални приятели, десетки и стотици пъти повече, отколкото реалните си приятели в живота. Но точно това е основната роля на Facebook – да създава близост между хората, които животът/съдбата не е събрала на живо или географските разстояния им пречат да общуват по стария обикновен начин.

Огромният плюс на социалната мрежа е, че намираш сродни души на хиляди километри от теб, с които мислите еднакво, харесвате една и съща музика и филми, имате еднакви каузи и с които, ако живееха във вашия град, щяхте да се виждате веднъж седмично, най-малко. Поне така се заканвате. На практика физическата среща се отлага често. Затова тъкмо електронните дружки ни стават много по-мили и драги, защото с тях пием сутрешното си кафе, с тях си казваме и лека нощ.

Идва обаче момент, когато е нужно да ревизираме списъка си. Това се случва:

  • Когато сме се разочаровали от тях. Сподели ли са възглед, който е коренно противоположен на вашите морални/религиозни вярвания. Обидил ви е директно/индиректно. Държал се е грубо с вас в реалния живот.
  • Когато не си спомняме кои са. Запознали сте се на вечеря или е приятел на жената на втория ви братовчед. За какво ви е такава връзка. Та вие няма какво да си кажете, нямате нито една допирна точка - хоби, музика, кулинария, мода. Дори нямат чувство за хумор.
  • Когато си отидат от този свят. Може никога да не сме се виждали, но сме ценели споделянията и коментарите му, неусетно е влязъл в живота ни и ние в неговия, опознали сме го мъничко и ни е станал скъп и драг. Много е тежко.

С особено чувство към смъртта са хората, замислили социална мрежа за покойници. (Навярно не знаят, че в България от столетие поне съществува подобна във формата на некролозите по дърветата и електрическите стълбове).


Не се отказвайте с лека ръка от приятелите си, ако не ви харесват статусите им или споделянията им. Не всеки човек е Радичков или Любен Дилов-син и може всеки ден да измъдря по един супер мега гига забавен статус. Всеки има право на добри и лоши дни. Ще го изтриете, а след време пак ще пратите покана за приятелство. Защо да си играете на "иди ми-дойди ми".

Има любезни хора, които по природа не обичат да се карат с никого. Търпят дипломатично дори тъщата и досадният колега в офиса. Те никога не трият виртуалните си приятели.


Преди да примете покана за приятелство, помислете дали ще ви е интересно да следите публикациите на този човек или искате той да знае повече за вас. Много по-лесно е, отколкото после да ревизирате списъка си.


Съществува мнение, че хората във Facebook не са искрени и истински и често се преструват и преиграват, за да се харесват на другите. Въпрос на гледна точка.

Други се състезават и гордеят с големия брой приятели и особено с известни личности. Но под необятното небе на социалната мрежа има предостатъчно място за всички. И ако главната й задача е нито един човек никога вече да не се чувства самотен – тя със сигурност е изпълнена.

Още полезни съвети прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
:((( преди 11 години
Върнете свободното гласуване, такъв кеф е да лепнеш плюс или минус на нечие мнение, сега е по - безинтересно:((
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Върнете свободното гласуване, ако обичате.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фейсбук = психодиспансер на доброволни начала за тъжни душици, които не се и усещат, че са малко в повече извън нормата. Не че им се помага особено, но друго си е да си лепнат снимката и да ставнат по-значими в собствените си очи. Пък и наистина така гърнето по-лесно може да си намери похлупака.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз нямам фацебук и ме бъзикат ,че съм асоциоален тип.Най мие любимо като някой ми каже / знаеш ли колко приятели ми честитиха рожденият ден / , КЪДЕ ?! Във фацебука.Бегай от тук ,бе.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз нямам фацебук и ме бъзикат ,че съм асоциоален тип.Най мие любимо като някой ми каже / знаеш ли колко приятели ми честитиха рожденият ден / , КЪДЕ ?! Във фацебука.Бегай от тук ,бе.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък, преди две-три седмици изтрих около стотина човека от фб-то, без конкретен повод и ми е мнооого добре!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фацебука ми е точно 2-3 тъповати игри и аванта за разговор с приятелката.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази статия изглежда като да е наполовина преведена, наполовина - скалъпена, за да се върже някак си с нашата народопсихология. Не мога да кажа, че е особено успешен опит...
12
0
 
27
 
! Отговори
Без коментар преди 11 години
Как можа до Радичков да сложиш Любен Дилов!!!?Ако не бяха телевизиите,където стотина софиянци се прескачат всеки ден по екраните,много малко щяха да са тези,които да могат да кажат нещо за ЛД-син.Недейте така,не само тесният снобски кръг в София е България.Все още в страната не сме само ***.Дори те са повечето при вас...
11
0
 
6
 
! Отговори
Since Highschool преди 11 години
Ako imash priateli ..:(
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като цяло е тъпо. Аз имам приятели от училищните години, хора, с които сме били в един клас. Преди време е имало какво да си кажем, а сега всеки е поел по своя път, има своя различен от тийнейджърския мироглед, своето ежедневие и тревоги. Вярно сега няма какво да говоря с някой от тях и надали ще споделя нещо с тях, но е малко и тъпо да ги изтрия. Както аз бих се почувствала тъпо, ако ме изтрият - все пак имаме общо минало и хубави години заедно.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То аз не мога да се позная какви ги плеща във фейса,па да не говорим за останалите виртуалчета...Такова надлъгване и Настрадин ходжа не е сънувал.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Социалните мрежи си имат и предимства и недостатъци. Всичко зависи от това как и за какво ги ползвате. Аз лично ги ползвам най-вече за да намирам информация идваща от страници, отговарящи на интересите ми, а не за клюкарстване и шпиониране на "приятели".За добро или лошо, социалните мрежи са тук. Да ги отричате, е еквивалентно на това да плувате срещу течението.
7
2
 
16
 
! Отговори
антифейсбук преди 11 години
Аз в тоя Фейсбук не виждам никаква полза.И затова изтрих всички снимки оттам.И аз не гледам нищо - какво да гледам? Снимки ...Събират се по разни купони пъпчиви тийнейджъри, напиват се и после се снимат - как са се оплезили и разни други маймунски физиономии. Има по-интересни снимки от техните.А за мъртвите да не говорим - мога ли да съм приятел например със профила на фараона Тутмозис (какъвто намерих)? Или пък със Нситанебашру, жената на фараона Шешонк II?
6
0
 
14
 
! Отговори
Неграмотници! преди 11 години
Сподели ли са възглед,Наистина ли са "Сподели Ли"???
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубаво е човек да има приятели и познати.Виртуални или истински няма значение.И вие пазарувате с виртуални пари в пластмасова картичка издадена от някоя банка.Ама с виртуални пари пълните торбата в супера нали?С невиртуални неща.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма никаква нужда ( за вас ) и колкото по-бързо го разберете толкова по-малко проблеми ще имате за напред.
3
1
 
36
 
! Отговори
;) преди 11 години
не ползвайте фейсбуци и подобни тъпотии и готово ;) никой няма да ви гледа в личните неща
2
6
 
15
 
! Отговори
Discovery преди 11 години
Много по-добре е виртуалния приятел да ти зяпа снимките от колкото реалния, щото после ще има да клюкарства и да обсъжда на ляво и дясно какво и що, а на виртуалния приятел, като му споделиш нещо лично нема на кой да те изпорти щото не му пука и няма пряк контакт с твоето обкръжение, виж на реалния, той ще каже на някой твой познат той на друг и така, споделеното с един става споделено с хиляда :)
1
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По принцип такова животно "виртуален приятел" не съществува. Но щом сте рекли. За зомбираните ще е интересно.