Защо няма смисъл да потискате гнева си

Той e ваш щит за самосъхранение
24 мар 2015 21:36, Теодора Драгоева
24
Защо няма смисъл да потискате гнева си
Снимка: outnow.ch

По някаква причина, избликът на гняв има лоша слава. Когато човек се ядоса много, другите обикновено започват да го успокояват, а той се опитва да се овладее, за де не избухне.

Сякаш ако избухне, ще се изложи или компрометира. Вярно е, че в пристъп на гняв човек може да изрече твърде тежки думи, които по принцип не мисли, а после да съжалява за това.

Въпреки това не е добре, винаги когато се чувстват ядосани, да се опитвате да го прикриете.

Ето и няколко причини, защо изразяването на гнева е полезно нещо:

1. Гневът може да се превърне в депресия, ако дълго време е потискан.

Когато се вземе нормален и здравословен емоции като гняв и го потискат, тя често става депресия. За тези от вас, които страдат от депресия, знаете ли колко ужасно е чувството. Това е още по трудно да се измъкнем от леглото. Често хората мислят, че са тъжни (което е още напълно приемливо емоция), когато те са полудели.

2. Гневът и страстта често са свързвани и ако потиснете едното, може да потиснете и другото.

Повечето хора не смятат, че страстта е кой знае колко важно качество, а то е. Когато човек е задвижван от вътрешно вълнение и стремеж, той стига по-далече в живота, отколкото ако се оставя да плува по течението. За това, когато почувствате някакво вълнение, дори да е възмущение, не се опитвайте да го потиснете, а го изразете. Приемете, че емоциите трябва да бъдат изразявани, дори и негативните.
 

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от скудоумни преписвачи, които нищо не разбират от психология, барабар с нещастниците от психологическата школа, която поддържа тази теза!!!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който те харесва и Обича никога няма да позволи да стигнеш до състояние да си толкова нервна да изригнеш,като Везувий.Хората,които Обичат успокояват.Ако си емоцинална ще те харесват,такава каквато си и никога няма да приемат,това качество за недостатък.Не е въпроса да подтискаш някакви чувства и изблици емоции.Въпроса е да внимаваш и да се пазиш с какви хора се събираш.Не ти действат,добре.Не са чисти.Явно твоята същност не търпи подобни хора,около себе си.Подбираш си партньорите за това
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На гневен.човек ,можеш да кажеш,ако е някой който не познаваш и от нищото ти заформи луд скандал.Започне да обижда,дори налита на бой.Това вече си е вид агресия и гняв.Породен незнайно от кой,кога и къде.Просто попадате под неговите удари, по независещи от вас причини.Насъбрало му се е.И си го изкарва на вас.Вие сте никой,никога повече ,през целия си съзнателен живот е възможно да не се видите,чуете и пр.Дори,няма да го помните.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За това никога не сме си говорили на висок глас.Не сме си повишава ли тон.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз лично познавам човек,който мато усети че започвам да се сърдя.Се спира да ми мине,раведрява обстановка и нещо ако се е зародило, вече бива забравено.Не дразни до степен да плачеш и да му се развикаш да спре.Усет..невероятен усет, кога да спреш.Малко хора владеят, това умение.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От какво се трупа гняв?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Поради някаква причина, избликът на гняв има лоша слава."Спрях да ви чета статията още с първото изречение. Ако ще анализирате даден проблем е добре да сте наясно с причините и спецификата му. Когато човек натрупа гняв задължително трябва да търси къде да го канализира, защото трупайки го в себе си вреди на физическото и психическото си здраве, буквално. Ако се разтоварва върху хората наоколо, това е което носи лошата слава на изблиците. Трябва ви занимание, където да си избиете агресията.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисълта ми е чв ума такива зрънца,които до каквото и да св докоснат и където и д отидат правят проблем.С умисъл.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другата Жена се смееш.Хората и се учудиха н акъл.Как от нищо направи нещо и стана "Гранде скандал."
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро имаше случай.В едно кафе.Жена си пие кафето.Стана и отиде до бара.Кога се връща гледа на нейната маса седнала Жена.И казва най-учтиво,че тя седи там.От нищо стана нещо.Онази,като се развика "ти на мен кжеш аз къде стоя". Беше от Чехия.Като разхвърля на жената наметалото,всучки в кафето се стаписх за един миг.Жена мълчеше и отговори с равен тон"пий си хапчетата".И се усмихна вежливо.Като и се разтрепериха ръцете,започна да крещи на нейния си език.Промълви"отиваш на майната си".
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки си има своята истина и свой собствен АД.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам за вас, но аз нимога не си правя прибързани заключения.Някой е разстроен имало луд скандал,обиди,унижения.Опитвам се по някакъв начин, човека да го накарам да се усмихне.Да се успокои.Да ми разкаже,как и какво е било.Не съдя.Кой/коя съм аз че ще правя,това.Но,удоволствието да успокоиш човек,който в момента е бил на ръба е нещо уникално.Разсъждавам си за мен, кое е правилно и неправилно.Но,не налагам личното си мнение на всяка цена,над околните.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пример:Деца си играят едно започва да скубе и бута другото.Другото се пази инстинкт за самосъхранение.Другото продължава да дразни.Другото се пази.Крайния резултат е един здрав бой придружен с смубане бутане и рев.Кой е виновния!?Този къде е избягвал,това и се пази или онзи ,който умишлено предизвиква,това?Кой е агресора!?
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грешно е схващането от това да се счита,че човек,който е бесен и плаче е виновен.А,този който му причинява,това.
6
0
 
1
 
! Отговори
? преди 9 години
А какво казва цар Соломон по темата? Питам Теодора Драгоева.
5
0
 
2
 
! Отговори
Корекция преди 9 години
Гневът НЕ се превръща в депресия, нито води до такава-те са диаметрално противоположни и еднакво вредни.Не по-малко погрешно е, човек да дава воля на гнева си. Би следвало разгневеният да се самоанализира и открие какво не го задоволява у самия него и какви негови потребности не са удовлетворени.Чрез гнева човек проектира разочарованието от себе си върху другите. Така анр. Вътрешен Критик.Темата за гнева не е за общи писания, а само от ранга на психиатри и психолози
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора,които застават твърдо зад думите си.Това,че не могат да приемат някои хора истината за себе си.Поради причината защото тя е била изкривена във времвто по една или друга причина.Не всеки може да бъде лицемер.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В разтроения човек не се таи гняв и агресия.Ангел, а в този който му причинява това.Именно ,тези които разтройват даден човек и водят до състояние на безпомощност ,обида,унижения влизад в зандана.Рано или късно.Знапи ти нервираш някой до болка.Той се самоубива защото таил гняв.Другия си живурка на воля.И обижда следващите 50човека.Защото знае,че ще му се размине.И останалите ли 50 човека са гневни?Оня свикнал цял живот да му се кланят и да му лижат ***.Ангел в живота има и прями хора.
2
0
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Глупости.Големи!!Единдтвената причина да не гния в затвор или под земята,е че досега съм успявал да контролирам гнева си.Да не викам дявола......
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо го третират,като гняв,винаги ми е било чудно? Някой ви унижава и обижда до болка,растройва ви.И в същото време вие ств виновни.А,че човека е разстроен и не може да се събере и диша от обида и унижение.Той какво да прави?По-скоро агресора, е този който причинява други му да се чувства зле.