Детето ви е глезено? Сърдете се на себе си

10 грешки, които родителите допускат масово
10 мар 2016 20:14, Теодора Драгоева
8
Детето ви е глезено? Сърдете се на себе си
Снимка: outnow.ch

Възпитанието на дете може да се окаже трудна мисия за някои родители. Някои твърде отговорни и контролиращи родители създават крехки неуверени деца, без да си дават сметка за това.

Други, които се считат за много либерални и модерни, пък допускат основни грешки с възпитанието на наследниците си, именно от проява на небрежност.

Винаги има риск да правите нещо погрешно, но по-важното е да се стараете, да внимавате, да поемате отговорност относно собственото си поведение и това на децата си и да се учите от грешките си.

Ако усещате, че детето ви е твърде разглезено и това прави впечатление на околните, то може би допускате следните 10 неща:

1. Оставяте детето си да се „изразява свободно“
Някои родители смятат, че като оставят детето си да хапе, пищи или удря, то просто изразява себе си и това е фаза, която ще отмине. Дори и в ранна възраст трябва да научите детето, че лошото поведение си има последствия.

2. Не му давате възможност да порасне
Някои родители са неспособни или не желаят да оставят децата си да пораснат. Те не дават на наследниците си да взимат решения, да поемат отговорност, да бъдат самостоятелни и т. н. и така зрелостта на детето закъснява с години.

3. Все някой друг ви е виновен
Вярно е, че не е честно децата да гледат телевизионен сериал, вместо да си учат уроците, но вие сте им позволили. Не забравяйте, че телевизията моделира поведението на детето ви. В много филми децата-актьори имат противно, грубо или неуважително отношение към възрастните, а децата обичат да имитират.

4. Имате изкривена представа за добър родител
Много майки и татковци смятат, че добрият родител трябва да бъде до детето си по всяко време, да му асистира, да го подкрепя, да го обгрижва и др. Вместо това родителите трябва да се концентрират върху това какво трябва да направят, за да покажат на детето си как да бъде и да се държи по-зряло, разумно и отговорно.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да караме в тон със статията никога да няма обвинение от типа "Все някой друг ви е виновен" или "Имате изкривена представа за добър родител".Както авторката се изразява но към родители.Този израз е недопустим към деца.Когато обяснявате поведение говорите за поведението дали е лошо или не.А не дали детето ви е лошо или не.Надявам се авторката да не прави тези грешки пред децата си а само пред нас читатели.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко е трудно да се каже ние ли възпитаваме децата или те нас.Когато възпитаваш някакво поведение в детето си много добре премисляш негативите и позитивите от даденото поведение върху себе си,преди това просто си караш по инерция.И много често променяш собственото си поведение коренно.А много често децата ни копират нашето поведение като някакви папагали и имаме възможност да видим собственото поведение отстрани.Коригирайки собственото поведение и децата много бързо коригират своето.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заглавието е тъпо.Е ако родител се сърди на себе си .Това е защото по лесно да кажеш аз съм виновен и признавам че е така, но не ме карайте да променям поведението и възпитанието.Понеже се намери виновника.Съвети са също обвинителни без полезна информация какво трябва да се направи.Всъщност и при децата това поведение не е добре.Когато кажеш че нещо не трябва да се прави така, трябва и да дадеш информация как трябва да се направи и защо.Иначе просото усложняваш ситуацията.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казваше ми баба, 6 деца е имала, 3 са й останали, чедо, поне 3деца требва да имате (извинавам се на хората със слаби нерви, но това е гласът на народа), едно го отнесе болест, друго наводнение, поне едно да остане. Това е била логиката на народа, но такава е и тази на естествения подбор. За да сме на +, всяко семейство трябва да има поне 3деца, смятайте сами - 1 семейство (мъж-жена), 2 деца - нулев прираст!