Проблеми пред плановете на Кристо да опакова река Арканзас

Властите в Колорадо имат възражения срещу проекта
17 юли 2010 16:06,
55
Проблеми пред плановете на Кристо да опакова река Арканзас
Снимка: БГНЕС

Службата за териториално управление на Колорадо има възражения срещу проект на твореца от български произход Кристо.

Проектът за опаковане на участък от река Арканзас в щата Колорадо ще има значителни неблагоприятни последици за историческите обекти и върху дивите овце, обитаващи района, смята службата, цитирана от БГНЕС.

В осъществване на творбата си "Над реката" Кристо планира да използва системи от котви, рамки и кабели, за да опъне синтетично платно в 68-километров участък от реката.

Базираният в Денвър говорител на проекта Стив Кофин коментира, че влиянието на проекта върху околната среда ще бъде само временно.

Има и алтернативните версии на проекта, но те са разработвани без консултации със самия Кристо. Една от тях предвижда намаляване размерите на проекта.

"По-къс вариант на "Над реката" ще наруши артистичния замисъл на твореца", категоричен е говорителят.

Изграждането на съоръжението, времето, в което то ще остане там и демонтирането му ще отнеме три години, са аргументите на Службата за териториално управление на Колорадо. Тя е разгледала шест алтернативни варианти, включително той изобщо да не се осъществява.

Окончателно решение ще бъде взето след обществени дискесии.

Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод замислиха проекта "Над реката" през 1992 година и започнаха процедурата по издаване на разрешителни за реализацията му през 1997-а.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
5
 
! Отговори
& преди 13 години
Ти си като "умните" от приказката "Новите дрехи на царя", е...ние не сме.А, колкото до света, той на последък толкова глупости признава, че.... един "опаковчик" ли няма да признае.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В дебат ме вкара Кристо, а не ти... мисли логически. Написах, че Кристо с таланта си предизвиква най-малкото дебати и така променя света. А такива като теб нямат принос с кварталните си коментари. И не предизвикват дебати - само участват в тях... четящите виждат как и по какъв начин.
18
1
 
3
 
! Отговори
matrak dormeo преди 13 години
az ne go haresvam samo za6toto celiq svqt go e priznal, ne mi prilagai elementarni psihologi4eski trikove. i kakvi magazineri mojeli da si opakovat magazina be??? ti znae6 li za kakvi razmeri stava vapros i 4e e edinstven v sveta s tova na4inanie? vijdali li ste izob6to galeriq na predi6nite mu proekti? jalko
17
1
 
3
 
! Отговори
Nerealen преди 13 години
Тя пошлостта е навсякъде по тоя свят, а ти като си такъв виден арт-познавач колко книжки си изчел през живота си? Или си като повечето пръчки, непознаващи НИЩО от истинското изкуство!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не виждам света да се променя след всеки прострян чаршаф...а моя принос за света? няма такъв за света. но те вкарах и теб в дебат ,нали? ха...ха...и аз като кристо...
15
3
 
8
 
! Отговори
Nerealen преди 13 години
Ако опаковането на сгради и изобщо на каквото и да е е изкуство, то всеки магазинер е един малък склуптор!!! Аман от пишман артисти и пишман феновете им!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кой го плюе,бе,. ти какво,"матрак дормео" ли се писа за изкуството,че другите били тюфлеци и то селски.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, но хора като Кристо променят света, най-малкото предизвиквайки дебат като този тук. А вие с негативните си коментари какъв принос имате за света около вас?
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защото казваш : в цял свят са го признали... човек,който не харесва или не разбира нищо,но го приема само защото цял свят...абе,я отвори речника,там има обяснение на думата. аз само си признах,че не го харесвам.не казвам,че го отричам,...както тези в колорадо,между впрочем...та дори не съм сама. но това не значи,че нося шарени шалчета или слушам азис. пък и аз никого не обидих.
11
0
 
3
 
! Отговори
Ronja преди 13 години
Тя е разгледала шест алтернативни варианти, включително той изобщо да не се осъществява.Чудесен алтернативен вариант, надявам се да се спрат на него.
10
2
 
2
 
! Отговори
be q преди 13 години
be to cql svqt go priznal, ima kakvi li ne nagradi i t.n, pravi go ot desetiletiq, no tuka nqkakvi selsi tiufleci i fruzli re6ili da go pliuqt. Gorko vi na du6icite
9
0
 
2
 
! Отговори
Павлина преди 13 години
И как точно разбра, че съм сноб??
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
павлинче,ти си сноб! а за да харесам чаршафите на кристо,трябва да дойде да опакова паметника пред НДК !
7
3
 
4
 
! Отговори
Павлина преди 13 години
ПРи положение, че не ви интересува изкуството на Кристо, защо четете статията. В крайна сметка за всеки влак си има пътници. За да бъде толкова известен и да има толкова голям интерес към творчеството му, явно има защо. И това е независимо от това, че ние не намираме смисъл в работите му. И аз не харесвам изкуството на Пикасо или пък Дали и не го разбирам, но в цял свят са ги признали.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не си много добре,да знаеш. не нося шарени шалчета. не слушам азис,даже и слави трифонов не слушам. за твое сведение,дори съм ходила на опера няколко пъти,но си признавам,че не я разбирам,а това не ми пречи да я харесвам. на 61 год. съм и слушам музика на бийтълс,ролингстоунс,куин,лед-цепелин,юрая хийп, и...така до днес. с това съм израстнала,това обичам. и какво общо,че е починала жена му-и като беше жива,пак не харесвах тяхното изкуство.само това казах.
5
6
 
2
 
! Отговори
На дали преди 13 години
Ти ми кажи ,какви и къде са застраховките!!!! А ПОСЛЕ МИ ОБЯСНЯВАЙ ,КОЛКО СКЪРБИ!!!Ай стига ве ,и вас ви разбрахме ,що за стока сте!
4
1
 
5
 
! Отговори
На дали преди 13 години
Напълно си прав!!! Ко ме Е.......................... и т.н. Как во ще прави ?!
3
9
 
4
 
! Отговори
be q преди 13 години
Abe tapanari, na 4oveka jena mu umrq - te praveha tova zaedno i toi sega posve6tava tozi proekt na neq. I kato ne razbirate ot izkustvo si mal4ete. Za vas izkustvo e nqkakvo petno na bql fon ili da slojite ciganskoto 6al4e s manistata na gaza i da densite na Azis
2
3
 
12
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Този пък дурга работа няма ли си? То бива бива да си надвиеш над масрафа, ама пък чак толкова да го демонстрраш не бива.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
малеее...и аз ли съм толкова *** като дивите овце...на мен тези негови чаршафи върху всичко изобщо не ми харесват и не ми навяват никакво чувство за изкуство. аз и операта не разбирам,ама я харесвам. но това неговото...е,ако всички го харесват,явно аз съм зле !