Бил Гейтс не вярва, че ще се справим с глобалното затопляне

Според него е трябва да свършим умопомрачителна работа
21 дек 2022 07:51, Нели Христова
80
Бил Гейтс не вярва, че ще се справим с глобалното затопляне
Снимка: БГНЕС

Бил Гейтс се смята за реалист, когато става въпрос за климатичните промени - дори и това да означава да признае, че светът няма шанс да ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий, предаде Ройтерс.

Като се има предвид "общият мащаб на индустриалната ни икономика... ще трябва да свършим умопомрачителна работа, за да останем под 2 градуса по Целзий", казва той.

А целта от 1,5 градуса по Целзий, залегнала в Парижкото споразумение? Никой не иска да бъде "първият, който го казва", но математиката показва, че тя вече не е в обсега, споделя Гейтс във видеоинтервю за Ройтерс.

Разработчикът на софтуер, превърнал се във филантроп, все пак е оптимистично настроен за иновациите в сферата на климата, като отбелязва множество области, в които се развиват нисковъглеродни технологии. Част от тях са финансирани и от "Брейктру енерджи груп", която Гейтс основа през 2015 г.

Той инвестира над 2 милиарда щатски долара в технологии, включително в улавянето на въглеродните емисии във въздуха, слънчева енергия и други.

Тези неща обаче отнемат време, каза Гейтс, който е и съосновател на "Майкрософт".

Той разговаря с Ройтерс преди представянето на годишния си доклад пред акционерите - отрезвяващ за 2022 г. и описващ какво най-силно го вълнува през следващата година.

Компанията "Брейктру" работи независимо от фондацията на Гейтс, пише БТА.

В писмото си до акционерите той обяснява, че проблемът с климата е твърде огромен, за да може да се реши само с филантропията.

"Няма достатъчно пари, така че трябва да има иновации", каза той пред Ройтерс. "Идеята, че може да се направи чрез груба сила, просто няма шанс."

Компаниите се нуждаят от инвестиции и техническа подкрепа, за да докажат нисковъглеродните идеи след пилотната им фаза - и след това към увеличаване използването им в производството, допълва той.

Според Гейт в стоманодобивната и циментовата промишленост е постигнат "фантастичен" напредък.

Тези производства са отговорни за около една трета от емисиите, свързани с глобалното затопляне.

Бил Гейтс отбелязва, че след като светът няма да изпълни целта за ограничаване на затоплянето с до 1,5 градуса по Целзий, предизвикателството се измества към подпомагане на хората как да се адаптират към по-сурово и по-горещо бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това са розовите очила! В САЩ и Канада хората мръзнат, всичко е в лед и студ, снежни бури, затънали са в сняг, а той глобално затопляне, ама че изкривено виждане!, или може би е морж!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,какво глобално затопляне?Няколко вулкана имаше,сигурно още ще има.Само накрая да не стане като през 1816-та да останем без лято.
47
2
 
10
 
! Отговори
Черния преди 1 година
Господ що не си ги пребира тия
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гейтс, а твоят принос? Ето, направи Уиндоус да не е толкова енергоемък - много се загряват процесорите от всичките ти функции и изггъзици! Айде де, нали ного знаеш?
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия палячовци, УЖКИМ ЗАГРИЖЕНИ за климат и незамсиквоси, не само ходят навсякъде с огромни частни самолети, ами лети с тях и товарен самолет, да им докара лимузините. Супер насериозно го приемам, и тревогите му! Не се съмнявам че е МНОГО АМА МНОГО ЗАГРИЖЕН и не лъже изобщо!!
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми направи иновации де! Какво само лозунги! Колкото направи Уиндоус, ккрадец такъв! Всичките крадци плямпате лозунги, а инженерите да се трепем да ви угаждаме на "визиите"!!
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е тоя бе??? Защо ме поучава за всичко, от "ваксини" до "глобално затопляне"??? Защо му се дава думата по тези въпроси въобще??
42
1
 
14
 
! Отговори
Най обичам преди 1 година
За климата да ме поучават хора с частни самолетиреспект, ама нема нужда
41
1
 
5
 
! Отговори
Гейтса преди 1 година
Ще ви сложа ваксини в ракията и киселото зеле хаха.
40
1
 
8
 
! Отговори
Верно е преди 1 година
С глобалното затъпяване, също. Microsoft - малък и мек.
39
2
 
0
 
! Отговори
Някой към IQ 3.14 преди 1 година
Тренирах много неща отдаваше ми се всичко, но до бокс не стигнах хаха. Явно е, че сега му идва времето да уча а също и детето си заради IQ точка в начално IQ, а иначе кой къде ще стигне и отиде е друг въпрос за размисъл ако някой има точка в IQ някъде след твоята хаха. Точка факс и запетая
38
1
 
4
 
! Отговори
Вечно лято преди 1 година
На мен ми идва добре глобалното затопляне понеже не обичам зимата и студа.
37
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Пилотто и пионер не означава само главест петокласник по къси *** с червена връзка на косматия врат, но на инж. балкански някои неща трябва да му се обясняват търпеливо, че като раздели на нула и стане за смях, псува, храчи и налита на бой ;)
36
0
 
2
 
! Отговори
Oрлов преди 1 година
при все, че статията явно е превеждана с бултра или нещо още по архаично, два момента : "предстои НИ (демек натегайте се на бачкане яшсм началника) работа" и "няма пари за иновации". гейтс и клана хилъри са като том сойер, показват "колко е зле" планетата с надеждата "ние" да я поправим, и искат да им се плати, за което. вери смарт.
35
0
 
0
 
! Отговори
Някой към IQ 3.14 преди 1 година
Вече ги пих да не се притесниш, че да не получиш *** или остър удар от тази точка в IQ то. Дишай свободно.
34
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Някой към IQ 3.14тригерна ли нещо, артик? глътни два хапа да те не изплеска некой инсулт в тоя студ
33
0
 
0
 
! Отговори
Някой към IQ 3.14 преди 1 година
Тази точка на места много ти разконцентрира IQ то. Тук там бива точка после факс хаха. IQ истинско куку. Направо си трепач тука има тука нема. Каквото? IQ ахаааа хахаха
32
0
 
1
 
! Отговори
Керкенезов преди 1 година
До Ястребовски уйлям дава тон на техните ново-модерни, да се чувстват част от нещо значимо, че иначе ще стане като у нас дето беше министър на образованието бакалавър по изкуство. горе доле като провинциалния каскет "знайко" дето е чул трима хипстъри да си говорят за линукс, а звъни на преатау да му оправя интернета.
31
1
 
0
 
! Отговори
Незнайко преди 1 година
всички индустриални производители използват платен софтуер който няма много общо с популярните ширпотреби като пенджере и лaйнюкс с графичен интерфейс. *** знайко некой с нещо повече от килийно требва некой да му го нарисува, що след първи брой на дъга друго не е чел
30
1
 
14
 
! Отговори
Ястребовски преди 1 година
До Доганов-Истината е, че тази тема е много удобна за маниуплация. Г-н Билчо дава акъл на всички други как да намалят въглеродната емисия, но самият той не вижда никакъв проблем в това да идва няколко пъти в годината по турското крайбрежие с частната си яхта, която изпуска въглеродна емисия колкото едно малко градче. И всички пърддящи крави в една община. Нещата пак ще опрат до допълнителен данък на населението - данък въздух. Вдишваш въздух - данък, аха си пръдднал - двоен данък!

Спонсорирани публикации