През последните години маслиновото масло става все по-популярен и предпочитан заместител на слънчогледовото олио. От векове то се използва не само в кухнята, но и в различни продукти и процедури за разкрасяване.
Ако сте се въздържали да използвате зехтин, понеже цената му натежава на седмичния бюджет, имаме добра новина. През следващия поне един месец, в магазините на Lidl в цялата страна осем вида маслиново масло ще се предлагат с 10% намаление. Намалените продукти могат да бъдат разгледани в брошурата на Lidl от 07.04 до 13.04.
Разновидности на маслиновото масло и за какво са подходящи
Има 4 основни вида маслиново масло – рафинирано, чисто, върджин и екстра върджин. Те се различават по качеството на суровината, метода на извличане на маслото и приложението на крайния продукт. За производството на зехтин се използват различни сортове маслини, отгледани на средиземноморски климат. Разликата във видовете маслиново масло се определя основно от качеството на суровината.
Рафинираният зехтин се произвежда от маслини с по-ниско качество, което налага тяхното пречистване. По време на този процес се губят много от полезните свойства на маслото. Въпреки това, рафинираният зехтин е най-разпространен, тъй като производството му е сравнително лесно. Използва се основно за готвене, а не за директна консумация.
Чистият зехтин всъщност се произвежда от смес между рафиниран и върджин зехтин в съотношение 4:1. Въпреки че в чистия зехтин са запазени някои хранителни вещества, тяхното количество е по-малко в сравнение с по-висококачествените продукти. Този вид е подходящ както за готвене, така и за директна употреба.
Следващият продукт, който се произвежда от по-висок клас маслини, е върджин зехтинът. По-доброто естество на вложената в него суровина запазва аромата, натуралния вкус и здравословните ползи на продукта.
Последният и най-чист вид зехтин е екстра върджин. Произвежда се от висококачествени сортове маслини и в състава му няма примеси и химически намеси, а най-добре е да е студено пресован. Това е най-ароматният зехтин и вкусът му се доближава най-много до този на маслините.
Защо екстра върджин зехтинът е най-добрият избор?
В съдържанието на екстра върджин зехтина са запазени максимално количество полезни вещества, сред които антиоксиданти, омега-3 и омега-6 мастни киселини, олеинова киселина, витамин Е и витамин К.
Консумацията на екстра върджин зехтин подкрепя сърдечното здраве, намалява риска от инсулт и подобрява здравето на костите. Освен изброените ползи, зехтинът се използва и като средство за поддържане на красиви кожа, коса и нокти.
Екстра върджин зехтинът се отличава от другите видове с по-нисък процент на киселинност (между 0,8% до 1%). Цветът му е по-тъмен в сравнение с другите видове зехтин, които се произвеждат от маслини с по-ниско качество. Лесно ще го разпознаете по естествения му маслинов аромат и вкус.
През следващия минимум 1 месец в търговската мрежа на Lidl в цялата страна ще се предлагат 8 вида маслиново масло с намаление от 10%. Това дава възможност на още повече домакинства да се възползват от ползите на зехтина.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.