До 14 юли фермери, преработватели и търговци могат да дават предложения по проекта за нов закон за веригата на доставки на земеделски продукти и храни. Целта на новата регулация е производителите на сурова продукция да получават адекватна цена за труда си и да не продават произведеното от тях под себестойността му.
"Законът е добре дошъл за българските производители и българските потребители. Скъсяването на веригата между производителя и потребителя ще доведе по-добра печалба, която заслужава производителят. Ще доведе и до по-ниски цени, на които крайният потребител ще пазарува. Производителите сме задължени да продаваме над себестойност. Тя се определя от разходите, които сме направили за самата култура. Първият търговец, който купува от производителя, има право да увеличи с 10%, и последният търговец, който предлага на потребителя, има право да увеличи с 20%", каза производителят на зеленчуци от Мало Конаре Иван Кабуров за "България сутрин".
Той даде пример, че през миналия месец е продал на една от веригите зеле на 1,10 лв., а е било продавано за 2,20 лв. Това увеличение, по думите на Кабуров, е огромно. Крайният потребител е този, който плаща надценката. Така покупателната способност на потребителя е по-малка, нашата продукция се задържа, принудени сме да изхвърляме част от нея, защото не можем да я продадем.
“Ако цената е 1,40 лв. на същия продукт, ще се продава много повече. Така и аз ще имам възможност да продавам на по-ниска цена и по-голямо количество. Аз увеличавам цената заради това, че съм изхвърлил доста продукция, която не съм имал възможност да продам", допълни Кабуров в ефира на Bulgaria ON AIR.
По думите му този закон трябва да бъде придружен с още два закона - за кооперирането и за признаване на асоциациите и браншовите организации.
"Това са общо 3 закона, които трябва да вървят рамо до рамо. Трябва да се въведат правила в България, които да се изпълняват. Поради тази причина се получават буферни джамбази, които спекулират с цената. Така и потребителят, и производителят е излъган. Кооперирането е трудно, защото в производството на зеленчуци имаме сив сектор, който е голям и обхваща не по-малко от 60% от сектора. 40% е секторът, който е на светло - плаща ДДС, плаща данък печалба и е подложен на много проверки, репресии. Ако се изсветли секторът, държавата ще получи много повече пари като данъци", коментира зеленчукопроизводителят.
Кабуров даде съвет на потребителите да изискват касови бонове.
"Изискването за 50% българска продукция ще принуди търговците да потърсят българските производители, а не да се отнасят с пренебрежение към тях. Производителите ще могат да си начертаят план какво да произвеждат другата година. Преди 5 дни унищожихме нашата реколта, защото всеки ден се набутваме с около 70-80% за разходи, а получаваме по-ниска себестойност", категоричен е Иван Кабуров.
Гледайте целия разговор във видеото.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.