Нов законопроект за веригата на доставки на земеделска продукция и храни предвижда големите търговски вериги задължително да предлагат 50% българско производство месо, яйца, мед и олио, а при млечните продукти достига 80%.
"При млечните продукти е абсолютно постижимо. Има достатъчно българска продукция. Там няма да има проблем. При плодовете и зеленчуците е по-деликатно. Климатичните сътресения рефлектират върху нашите продукции. Много е важно за нас като производители да ни бъде гарантиран пазарът", коментира председателят на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков.
В предаването “България сутрин” той подчерта, че е важно българското производство да бъде запазено и добави: "България може да изхранва между 40 и 50 млн. жители със своя капацитет, ако възстановим българското производство такова, каквото е било”.
Цеков заяви, че при преминаването от лев към евро има риск от удвояване на цените, въпреки че различни експерти казват, че това няма да се случи. Този закон цели да няма спекулативен ефект - осветляване на агрохранителната верига. Нека видим на каква цена тръгва от производството и стига до крайния потребител. Крайно време е да спрем тази спекула и да не манипулираме обществото", призова председателят на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци".
Пред Bulgaria ON AIR Цеков обясни, че зеленият картон е като паспорт за производителя. "Тарикати търговци наемат 500 кв. м земя, регистрират мнимо производство и взимат зелено картонче, с което могат да търгуват на пазарите и това им дава право да продават какви ли не продукти. Тази свободия ще бъде прекратена. Прикривайки се като земеделски производители, продават продукция, която не е тяхна", алармира експертът.
По думите му с такива мерки, рано или късно, когато има целенасочена политика, контрол, проследимост и осветляемост ще се регулират търговските надценки в рамките на 15-20%, за да няма спекула.
"Този закон ще показва регистрация на първата сделка. Производителят, когато е реален, ще покаже откъде идва продукцията", уточни Цеков и добави, че тази година много продукти липсват от пазара, а причината е, че тази година е една от най-тежките за родното производство.
"Ябълки ще има наесен. Ще има по-малко круша. Праскови, кайсии, череши, вишни - пропадна почти цялата реколта. Ще има поскъпване, защото няма да има конкурентна българска продукция. Дините в Добруджа са засегнати от сушата заради липсата от напояване", отбеляза председателят на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци".
Гледайте целия разговор във видеото.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.