От готварската рубрика на Az-jenata.bg споделяме една чудесна рецепта за румънски козунак с плънка.
Продукти:
За тестото:
- ½ ч.ч. стафиди
- ¼ ч.ч. ром
- 2 супени лъжици активна суха мая
- ¼ ч.ч. топла вода
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.ч. разтопено масло
- настъргана лимонова кора на вкус
- 1 и ½ ч.ч. захар
- 8 ч.ч. брашно
- 1 чаена лъжичка сол
- 5 яйца – разделени белтъци от жълтъци
- 2 чаени лъжички ванилов екстракт
За плънката:
- 250 г сурови орехи или пекан
- 5 супени лъжици захар
- 2 супени лъжици какао на прах
За намазване на козунаците:
- 1 разбито яйце
- захар за поръсване
Приготвяне:
- В купичка сложете стафидите и ги залейте с рома, за да се накиснат.
- В голяма купа добавете маята и топлата вода.
- Разбъркайте и оставете да престои 10-15 минути, за да се активира маята.
- В случай, че маята не шупне това е знак, че вероятно е стара и няма да ви втаса козунакът.
- В тенджера комбинирайте млякото, маслото, лимоновата кора и захарта.
- Загрейте я на средно слаб огън, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори.
- Не бива да става горещо.
- В купата комбинирайте брашното, солта, жълтъците, ваниловия екстракт, млечната смес, сместа с маята и отцедените стафиди.
- Всичко се разбърква много добре.
- Трябва да се получи меко и леко лепкаво тесто.
- Може да го премесите.
- След това намазнете подходяща купа с олио.
- Поставете тестото в нея и го намажете с малко олио.
- Покрийте купата със свежо фолио или памучна кърпа и я оставете на топло.
- Тестото трябва да втасва 1-2 часа или докато удвои обема си.
- Пригответе пълнежа, когато тестото е почти втасало.
- Смелете орехите в кухненски робот.
- Към тях добавете какаото, захарта и отново смелете добре.
- Белтъците разбийте с миксер до получаването на твърди връхчета.
- Сложете ядковата смес към тях и разбъркайте.
- Поставете плънката в хладилник.
- След като тестото удвои обема си, разделете го на 6 равни части.
- Намаслете леко удобна работна повърхност.
- Вземете едно парче и го разточете с помощта на точилка в правоъгълна форма с дебелина около 1,5 см.
- Дължината зависи от размера на формата ви за печене, за да може козунакът да се събере в нея.
- Разпределете от ядковата смес върху тестото така, че да ви остане и за останалите части тесто.
- Навийте го на руло.
- Същото направете и с останалото тесто.
- След това две по две сплетете получените рула, за да се получи нещо като плитка.
- Ще се получат три малки козунака.
- Поставете ги в добре намазнени форми за печене.
- Покрийте ги с чиста кухненска кърпа, поставете на топло място.
- Козунаците трябва да удвоят размера си.
- Намажете ги с яйце и поръсете със захар.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-45 минути или докато станат хубаво златистокафяви.
- Когато изстинат може да консумирате.