IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Рецептата Dnes: Козунак със стафиди, орехи и какао

По румънска рецепта

Снимка: istock

Снимка: istock

От готварската рубрика на Az-jenata.bg споделяме една чудесна рецепта за румънски козунак с плънка. 

Продукти:

За тестото:

  • ½ ч.ч. стафиди
  • ¼ ч.ч. ром
  • 2 супени лъжици активна суха мая
  • ¼ ч.ч. топла вода
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. разтопено масло 
  • настъргана лимонова кора на вкус
  • 1 и ½ ч.ч. захар
  • 8 ч.ч. брашно
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 5 яйца – разделени белтъци от жълтъци
  • 2 чаени лъжички ванилов екстракт

За плънката:

  • 250 г сурови орехи или пекан
  • 5 супени лъжици захар
  • 2 супени лъжици какао на прах

За намазване на козунаците:

  • 1 разбито яйце 
  • захар за поръсване

Приготвяне:

  • В купичка сложете стафидите и ги залейте с рома, за да се накиснат. 
  • В голяма купа добавете маята и топлата вода. 
  • Разбъркайте и оставете да престои 10-15 минути, за да се активира маята. 
  • В случай, че маята не шупне това е знак, че вероятно е стара и няма да ви втаса козунакът. 
  • В тенджера комбинирайте млякото, маслото, лимоновата кора и захарта. 
  • Загрейте я на средно слаб огън, докато маслото се разтопи и захарта се разтвори. 
  • Не бива да става горещо. 
  • В купата комбинирайте брашното, солта, жълтъците, ваниловия екстракт, млечната смес, сместа с маята и отцедените стафиди. 
  • Всичко се разбърква много добре. 
  • Трябва да се получи меко и леко лепкаво тесто. 
  • Може да го премесите. 
  • След това намазнете подходяща купа с олио. 
  • Поставете тестото в нея и го намажете с малко олио. 
  • Покрийте купата със свежо фолио или памучна кърпа и я оставете на топло. 
  • Тестото трябва да втасва 1-2 часа или докато удвои обема си. 
  • Пригответе пълнежа, когато тестото е почти втасало. 
  • Смелете орехите в кухненски робот. 
  • Към тях добавете какаото, захарта и отново смелете добре. 
  • Белтъците разбийте с миксер до получаването на твърди връхчета. 
  • Сложете ядковата смес към тях и разбъркайте. 
  • Поставете плънката в хладилник. 
  • След като тестото удвои обема си, разделете го на 6 равни части. 
  • Намаслете леко удобна работна повърхност. 
  • Вземете едно парче и го разточете с помощта на точилка в правоъгълна форма с дебелина около 1,5 см. 
  • Дължината зависи от размера на формата ви за печене, за да може козунакът да се събере в нея. 
  • Разпределете от ядковата смес върху тестото така, че да ви остане и за останалите части тесто.
  • Навийте го на руло. 
  • Същото направете и с останалото тесто. 
  • След това две по две сплетете получените рула, за да се получи нещо като плитка. 
  • Ще се получат три малки козунака.
  • Поставете ги в добре намазнени форми за печене. 
  • Покрийте ги с чиста кухненска кърпа, поставете на топло място. 
  • Козунаците трябва да удвоят размера си. 
  • Намажете ги с яйце и поръсете със захар. 
  • Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-45 минути или докато станат хубаво златистокафяви. 
  • Когато изстинат може да консумирате. 
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свободно време
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата