IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Рецепта за паста предизвика дипломатически скандал между Великобритания и Италия

Миналата година Обединеното кралство и САЩ се скараха заради чай

Рецепта за паста предизвика дипломатически скандал между Великобритания и Италия

Миналата година, спор между Обединеното кралство и САЩ, свързан с чай, заплашваше да предизвика адска буря. Тази година „вероломният Албион“ се изправя срещу Италия в почти дипломатическа криза, която може да ескалира...

Всичко започна с грешното сирене и неподходящо бучка масло.

Един от най-популярните уебсайтове за храна във Великобритания, „Good Food“ (бивш BBC Good Food), имаше безсрамната наглост да нарече римското качо е пепе „бърз обяд“, приготвен с четири съставки: „спагети, черен пипер, пармезан и масло“.

Mamma mia! Италианците светкавично се възмутиха и то с основание.

Първо, всеки, който някога се е опитвал да направи качо е пепе, знае, че процесът е всичко друго, но не и бърз и че подготовката изисква търпение и умения. Разбиването на сиренето и водата от пастата, за да се създаде перфектната емулсия, не е лесно. В края на краищата, има причина това да е толкова популярно ястие. Ако искате да оцените италиански ресторант, това е поръчката, която трябва да направите. Ако приготвят качо е пепе както трябва, значи говорим за истински италиански обект. Ако например използват пармезан, значи сте в компанията на езичници.

Второ, автентичното римско ястие има само три съставки: паста (обикновено тонарели), черен пипер и пекорино романо.

Пармезанът е кардинален грях тук и със сигурност в спагетите няма масло.

Невинен гаф от страна на британците? Може би. Но пък има правила и никой не бърка в традиционно италианско ястие с паста.

Италианските медии не оставиха това кулинарно предателство да се размине, като базираният в Рим Il Messaggero написа:

„Перифразирайки известния британски химн „Боже, закриляй краля“, римските ресторантьори сега казват: „Боже, закриляй качо е пепе“.“

След това дойде отговорът на президента на Fiepet-Confesercenti (асоциация, представляваща италиански ресторанти) в Рим и Лацио, Клаудио Пика, който официално подаде жалба. Той е писал до медийната компания Immediate Media, която издава Good Food, и до британския посланик в Рим, Едуард Луелин, за това, което той нарече „абсурдна мистификация“ на кулинарната традиция.

Изправен пред възмущение, уебсайтът изглежда е актуализирал рецептата си, възстановявайки свещените три съставки.

Но проблемът не се реши толкова бързо. В интернет има съвет, който предлага на затруднените готвачи да добавят двойна сметана, за да помогнат на соса да се сгъсти. Няма ли никога да се научат???

Както заяви журналист от обществената телевизия RAI:

„Винаги ни казват, че не сме толкова добри, колкото BBC... и след това правят това. Това е много сериозна грешка. Предложението да се добави сметана ме накара да се свия.“

Никой не трябва да им казва как повечето британци все още правят карбонара със сметана. В противен случай може да се стигне до война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свободно време
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата