IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Баница с тиква и орехи за Петковден

Много вкусна

Снимка: istock

Снимка: istock

На 14 октомври празнуваме Петковден. На този ден се приготвят обредни хлябове, курбан чорба, гозби с овнешко месо, гозби с праз лук. На трапезата се слага и вино. По обичай трябва да се приготвят и ястия, свързани с плодородието.

Затова днес ви предлагаме да опитате тази баница, която е сладка и ароматна, идеална за Петковден.

Сладка баница за Петковден с тиква и орехи

Съставки:

  • 500 г готови кори за баница
  • 500 г тиква 
  • 100 г орехи 
  • 100 г захар 
  • 1 ч.л. канела
  • 100 г масло
  • 1 яйце
  • 50 мл олио
  • 1 ч.л. мед 

Приготвяне:

  • Настържете тиквата на едро ренде и я запържете за кратко в малко масло; добавете захарта и канелата.
  • Оставете да се охлади.
  • Счукайте орехите на едри парчета.
  • Разстелете първата кора в намазнена тавичка, намажете я с малко масло.
  • Отгоре разположете малко от тиквената плънка и поръсете с орехи.
  • Продължете да редите кори, като редувате тиква и орехи.
  • Завършете с кора и намажете с яйце и малко олио.
  • Печете на 180 градуса около 40-45 минути или до златисто.
  • След като изстине, залейте с мед за допълнителен сладък аромат.

Източник: Трапезата на Петковден

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свободно време
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата