На 14 октомври празнуваме Петковден. На този ден се приготвят обредни хлябове, курбан чорба, гозби с овнешко месо, гозби с праз лук. На трапезата се слага и вино. По обичай трябва да се приготвят и ястия, свързани с плодородието.
Затова днес ви предлагаме да опитате тази баница, която е сладка и ароматна, идеална за Петковден.
Сладка баница за Петковден с тиква и орехи
Съставки:
- 500 г готови кори за баница
- 500 г тиква
- 100 г орехи
- 100 г захар
- 1 ч.л. канела
- 100 г масло
- 1 яйце
- 50 мл олио
- 1 ч.л. мед
Приготвяне:
- Настържете тиквата на едро ренде и я запържете за кратко в малко масло; добавете захарта и канелата.
- Оставете да се охлади.
- Счукайте орехите на едри парчета.
- Разстелете първата кора в намазнена тавичка, намажете я с малко масло.
- Отгоре разположете малко от тиквената плънка и поръсете с орехи.
- Продължете да редите кори, като редувате тиква и орехи.
- Завършете с кора и намажете с яйце и малко олио.
- Печете на 180 градуса около 40-45 минути или до златисто.
- След като изстине, залейте с мед за допълнителен сладък аромат.
Източник: Трапезата на Петковден
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.