При жените, които консумират храна, богата на витамини В, има по-малък риск от изява на предменструалния синдром, показва ново проучване, публикувано в сп. Аmerican Journal of Clinical Nutrition. Това не се отнася, обаче, за жени, които набавят витамините чрез добавки.
Тежката форма на предменструалния синдром засяга една на всеки 6 жени. Специалисти в някои случаи го лекуват с противозачатъчни хапчета или антидепресанти, казва Елизабет Бертон-Джонсън, професор по обществено здраве в Университета в Масачузетс, Амхърт и съавтор на проучването. Намаляването на изявите на синдрома чрез определен хранителен режим може да бъде алтернатива на някои от тези лечения, които са скъпи и понякога предизвикват нежелани реакции, допълва тя.
Изследователите разглеждат хранителния режим на повече от 3000 жени, които попълват въпросници за състоянието си 3 пъти за 10 години. През това време, при около 1050 жени се появяват симптоми на умерен до тежък предменструален синдром, като тревожност, депресия, раздразнителност, подуване и болки в корема, умора.
На жените е препоръчано да консумират по 1,1 мг тиамин и рибофлавин на ден, които са част от витамините от група В.
Оказва се, че жените, които съобщават, че консумират около 1,9 мг тиамин на ден, е по-малко вероятно да понижат симптомите на ПМС.
Витамин В се съдържа, например, в спанака и зърнените култури.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.