Лятото е любимият ни сезон, в който почиваме активно на море или планина, пътуваме в чужбина. Консумираме с удоволствие от любимите ни храни и напитки. Често летните ваканции са свързани с повишаване на телесното тегло, а понякога страдате и от летни вируси. Ето защо е важно да се грижим добре за стомашно чревното си здраве, избирайки правилните храни.
Едни от най-полезните летни храни за здравето на червата:
Кисело мляко и ферментирали храни – Те са богати на пробиотици, които са от съществено значение за чревното здраве, а киселото мляко е източник на полезни бактерии. Консумацията на натурално кисело мляко, кефир или ферментирали храни като кимчи, кисели краставички, маслини, кисело зеле може да помогне за балансиране на чревната флора, да подобри храносмилането и да предотврати подуване на корема.
Диня – Любима лятна храна, която е много полезна за стомашно-чревния тракт. Този хидратиращ плод е богат на вода, което помага за предотвратяване на дехидратация и запек. Динята съдържа и фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат червата ни в добра форма.
Краставици – Краставиците са охлаждащи, освежаващи и също като динята изобилстват от фибри и вода. Известно е, че консумацията им подпомага хидратацията, предотвратява подуването на корема и допринася за по-доброто храносмилане през горещите летни дни.
Източник: Полезни и вредни храни за червата през лятото
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.