Моцарелата, която се произвежда във Великобритания, намира все по-голямо място на трапезата на британците и има надежда, че тя ще детронира италианската си братовчедка, възползвайки се от Brexit, информира АФП.
На 2000 километра от италианската област Кампаня, насред зеленеещите се хълмове на Хемпшир, Англия, няколко десетки биволи излизат лениво от обора. Настъпил е часът за доене във фермата в Лейвърстоук.
Млякото им, богато на протеини и калций, е събрано и превърнато през деня в големи бели топки, които могат да бъдат опитани още същата вечер.
Джоди Шектър, 69-годишният бивш шампион във Формула 1, е сменил професията си и се насочил към биоземеделието и отглеждането на животни. Той се е заел с производството на моцарела от биволско мляко преди 10 години с цел да получи най-добрия вкус, без да се правят компромиси. Днес Шектър произвежда 150 тона биомоцарела на година във фермата си от 1000 хектара.
Все пак вкусът на британците е трябвало да се приспособи към този нов местен специалитет.
"В началото бе сложно, тъй като моцарелата ми бе прясна, а по-голямата част от хората в Англия никога не са вкусвали прясна моцарела. Моцарелата, която те купуват в супермаркетите, е на поне 5 дни и започва да омеква", обяснява Шектър.
Топките моцарела, които са произведени в тази ферма, се продават в супермаркетите Waitrose, в интернет от онлайн доставчика Ocado и могат да бъдат намерени в менюто на веригата за бързо хранене Прет а манже.
Няколко седмици преди излизането на Великобритания от ЕС, което е предвидено за края на март, Джоди Шектър гледа на бъдещето с оптимизъм.
Потенциални клиенти са се свързали с него, опипвайки почвата. "Има интерес", твърди той.
Около една трета от консумираните хранителни продукти във Великобритания в момента идва от континента и търговците се страхуват от нарушения във веригата им за снабдяване в случай на Brexit без споразумение. Някои компании трупват запаси от храни, а други сменят доставчиците, обръщайки се към местния пазар.
Компанията Azzurri също залага на произведена във Великобритания моцарела във веригите си ресторанти Аск ителиън и Дзици. Там се използват 650 тона моцарела всяка година.
"Направихме дегустации на сляпо и британската моцарела спечели. Тя имаше много по-добра структура и бе по-кремообразна", заяви пред Франс прес директорката за развитие на храните в Адзури Катрин Търнър. "Това е много добър продукт и то не само като вкус. Това е и по-местен продукт", добави тя.
"Brexit не бе единствената причина за избора ни, но бе взет предвид", обяснява Катрин Търнър. Според нея да се смени произходът на един от ключовите продукти "е нещо добро, като се има предвид сегашната несигурност".

След като обяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“, Макрон предвижда и края на Г-20
Европа настоява, че има още работа по мирния план на Тръмп за Украйна
Кадър на деня за 22 ноември
Кризата с учителите в Европа няма да се реши само с пари за заплати
ОАЕ планира да инвестира 1 млрд. долара в AI инфраструктура в Африка
Gemini 3 – новият водещ AI модел на Америка, който засенчи конкуренцията
Чист въздух у дома: Практични съвети за премахване на токсини и прах
Рецепта за хрупкави хапки карфиол без пържене
Финансов късмет за 6 китайски зодии на 23 ноември
Антон Станков за Коцев: Раздава се правосъдие чрез мерките за неотклонение
Наполи се върна към победите и на върха
Хиксоманията на Юве продължава
Героят за ЦСКА разкри кое е най-важно за отбора
ЦСКА е жив и гладен! Звярът се върна по-силен!
Нюкасъл шокира Ман Сити
Голям удар по Атлетико Мадрид
Дневен хороскоп за 23 ноември, неделя
Любовен хороскоп за 24 – 30 ноември
Поверия за 24 ноември – Света Екатерина
Често задавани въпроси за първото бебешко легло
МЕГА Черен петък от VITAGOLD! Отстъпки, които не са за изпускане!
Седмична нумерологична прогноза за 24 – 30 ноември
Седмичен хороскоп 24 ноември - 30 ноември 2025
Продадоха златна тоалетна за 12 милиона долара
Загуба за хандбалния Спартак
Украйна и САЩ обсъждат плановете за мир в Женева
Илиев: Не принуждавахме противника да бяга, това ни коства и загубата
Киселова за референдума за еврото: Пак бих постъпила така!
От НАСА предупреждават: Големите американски градове потъват
Пилот на United Airlines: Самолетът бе ударен от космически отпадъци
Съществуването на НЛО „вече не е под въпрос“, твърди американски режисьор
Спорите на мъха оцеляват 9 месеца в космически вакуум
Морските костенурки притежават мистериозна суперсила
Алтернатива на SLS: Blue Origin ще създаде по-мощна версия на ракетата New Glenn