Сигурно всеки от нас има скрити таланти, за които не подозира и някак случайно открива. После това занимание, в което разбираш, че си добър или просто харесваш много, заема своето важно място в свободното ти време. И се чудиш какво си правил преди това... Никога не е късно да откриеш своето хоби, а и защо да е само едно, както се получи в днешния "Без будилник".
"Всичко започна с един шоколадов сладкиш за Коледа, който не е сложен, но предизвика фурор – хората, които го опитаха, искаха от него, но да го направя аз. Който пробваше да го направи, казваше, че не е същото", разказва ми Антония Димитрова. Запознахме се покрай моето хоби, но да не се отплесваме...
Антония прави много пъти шоколадовото изкушение и в някакъв момент, за разнообразие, започва да търси и други рецепти. Следва шоколадовата сахер торта, после други и някак неусетно се запалва по украсите на сладкишите.
Така открива, че прави торти, които се харесват много на хората около нея. Рецептите намира основно в интернет и комбинира по свой вкус. "Колкото вкусна и прясна трябва да е тортата, толкова и изпипана отвън", категорична е тя.
За тортите, които приготвя, използва основно домашни продукти, които познати й носят от село, защото така е сигурна във вкуса.
Прави ги за поводи на свои близки и приятели, най-вече за рождени дни. "Категорично не ми омръзва, защото влагам голямо желание и е за близки хора", казва тя.
За да "извае" своите произведения, понякога стои будна до малките часове на нощта, защото през деня няма време. По професия Антония е фризьор. Торти прави от около две години, но не мисли да си изкарва хляба с това. "Въпреки че всички ми казват, че трябва", смее се тя.
Смята обаче, че с "масовото" производство магията на тези торти ще се изгуби, освен това много обича професията си. Нея буквално наследява от майка си, която я учи на всички тънкости в занаята.
Според Антония между тортите и прическите има нещо общо - трябва "да имаш ръка" и вътрешно усещане как да се получи.
"Тенденциите във фризьорството стават все по-смели в последните години, особено в цветовете. Така който иска да експериментира, вече има много по-богата гама, с която може да се забавлява", обяснява тя за любимата професия.
За хобито пък казва, че е като терапия. "Нямам търпение някой да има рожден ден или друг повод, за да направя торта. Най-прекрасният момент е, когато стане готова и вече е украсена – това наистина ме прави щастлива", споделя Антония.
Напоследък предпочита да прави шоколадово-орехова торта с два крема – маслен и шоколадово-лимонов.
Запалена е и по народните танци, а една от своите торти наскоро прави за "рождения ден" на групата, с която танцува. А, да, ходи и на йога...
За финал ви предлагаме една от рецептите, на които Антония се е доверила. И кой знае, може това да е и вашето хоби!
За блата са необходими 10 белтъка, 300 г кристална захар, 300 г смлени орехи, 3 с.л. брашно, кора от 1 лимон, ванилия.
Разбийте белтъците на сняг. На тънка струйка прибавете захарта и продължете да разбивате, докато получите гъст плътен крем. Добавете смлените орехи, брашното, лимоновата кора и ванилията. Разбъркайте внимателно. Изсипете тестото в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в загрята на 180 градуса фурна до порозовяване за около 20 - 25 минути.
За крема пък ви трябват 1 литър прясно мляко, 10 с.л.захар, 8 с.л. брашно - с връх или 150 г, 10 жълтъка, кората от 1 лимон, 2 ванилии, 250 г меко масло, 100 г пудра захар, 200 г стопен шоколад.
В купа разбъркайте заедно брашното, захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете жълтъците и малко мляко. Разбъркайте на гладка каша. Долейте останалото мляко и сварете гъст крем.
Разделете крема на две части и го оставете да се охлади напълно. Към едната част прибавете маслото, разбито на пухкав крем със 100 г пудра захар, а към другата - стопения шоколад. Разбийте добре с миксер и двата крема.
Разрежете изстиналия блат по дължина на 3 ленти. Сглобете тортата, като върху едното парче блат намажете от белия крем, върху него шоколадов и отново блат. Повторете това, докато подредите цялата торта. Намажете тортата отстрани и отгоре с крем и украсете по ваш вкус. Добър апетит!
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Redwood Materials стартира работа в нова фабрика за извличане на минерали от батерии
Юлиян Войнов: Еврозоната е трамплин за увеличаване на инвестициите в България
Реакциите на корпоративните отчети доведоха до широки спадове на европейските борси
Nissan очаква светло бъдеще въпреки настоящите финансови затруднения
Стигат ли българските агротехнологии до нивата?
Къде са замразените руски активи?
Посолството на Русия в България: Украйна готви атентат срещу свои граждани и ще ни натопи
След 20 години тъмнина: Историята на Анета от Стара Загора докосна хора с добри сърца
Иван Анчев: Хиляди пенсионери взимат заплати в МВР, време е да дадат път на младите
НА ЖИВО: Ференцварош - Лудогорец 0:0
ПСЖ отново доминира: Ето кой ще е №1 на ФИФА
От Бахрейн с трета поредна оферта към Карлос Насар
Христо Янев взе важно решение за ЦСКА
България го закъса: Съдбовно решение за Карлос Насар
Канте и Коло Муани отново са национали на Франция
Дневен хороскоп за 7 ноември, петък
Венера преминава в Скорпион на 7 ноември – ние ставаме най-важни
Вино за повод: Кои са най-добрите червени вина за подарък?
7 ясни знака, че тялото ви е изтощено
България има потенциал да се превърне в медицинска дестинация на световно ниво
Задължителни ястия за Архангеловден
Радев удостои посланика на Япония с орден
Зеленски и Желязков проведоха телефонен разговор
11 футболисти са номинирани за "Играч на годината" на ФИФА
Шофьор блъсна две пешеходки в София
Изграждат образователен център по морско обучение във Варна
ОУ „Н. Й Вапцаров“ дублира успеха си в „Бързи и сръчни“ – сезон Есен 2025
Японската орбитална мисия Akatsuki окончателно замлъкна
Нова боя за покриви отразява 97% от слънчевата светлина
Опровергана е една от основните теории за строежа на Вселената
Blue Origin обяви дата за втория полет на ракетата New Glenn
Очевидци твърдят, че зелено на цвят НЛО e прелетяло над Китай
На Земята започнаха силни магнитни бури