IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Следпразнично: Хвърляме 7000 тона храна на боклука

Едва 10% от нея може да бъде спасена и дарена

Снимка: архив, Reuters

Снимка: архив, Reuters

Ще изхвърлим 7 хиляди тона храна след Великденските празници. Ресторанти, домакинствата и хотели генерират основната част от хранителни отпадъци.

Всеки ден у нас, най-бедната държава в Европейския съюз, изхвърляме над 1800 т храни. А в дните около Великден обемът на хранителните отпадъци се увеличава с над една трета.

Едва 10% от храната, която изхвърляме може да бъде спасена, разказва bTV. Дори и недокосната, вече сготвената храна в ресторантите отива на боклука. Тя трябва да стигне до крайния потребител само за няколко часа, затова често по-лесно е да се изхвърли вместо да се дари. И все пак някои успяват.

Дарената храна помага и на хората в Комплекса за социални услуги в град Роман. Тук се грижат за 60 деца и младежи. Почти всяка седмица от столицата към комплекса пътува бус с безплатни храни. Помощта значително облекчава бюджета на комплекса.

"Има някои неща, които дори децата със семейства не опитват, тъй като нямат възможности”, посочва Ивет Симеонова от комплекса.

За да бъде дарена, храната трябва да е в срок на годност. Остатъците от ресторанти и домакинства обаче отиват директно на боклука, затова съветът е следващият път когато отидем на пазар, да се придържаме към конкретен списък – а не да пазаруваме, все едно се запасяваме за война.

Около 43% от храната, която попада в кофата за боклук идва от домакинствата.

България не е изключение – според изчисления на Европейската комисия, с храните която се изхвърлят всяка година в общността, биха могли да бъдат нахранени 2 пъти всички гладуващи в света – близо един милиард души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата